Prva smrtna žrtev novega koronavirusa v Sloveniji

Novi koronavirus je zahteval prvo smrtno žrtev v Sloveniji. Po poročanju TV Slovenija je bolnik umrl na ljubljanski infekcijski kliniki. Šlo naj bi za oskrbovanca doma starejših občanov v Metliki, od koder so dopoldne prišli podatki o novih okuženih. Okužbo so ugotovili pri sedmih stanovalcih in petih zaposlenih, oskrbovance so prepeljali na Kliniko Golnik. Smrt bolnika je v Odmevih uradno potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar in pri tem dodal, da gre za osebo iz rizične skupine.

Oseba, ki je umrla, je imela številne kronične bolezni in zelo slabo prognozo, ampak neposredni vzrok smrti je bila bolezen covid-19, je v petek zvečer po seji vladnega kriznega štaba pojasnil infektologinja Bojana Beović. Da gre za osebo iz doma starejših, po njenih besedah pomeni dodatno podkrepitev prepovedi obiskov v domovih. V tem času pa se lahko s starostniki skuša vzpostaviti komunikacijo s svojci na kak drug način.

Po besedah uradnega govora vladnega kriznega štaba Jelka Kacina pa bo točen vzrok smrti pokazala obdukcija in ko bodo ti podatki na voljo, bodo z njimi seznanili javnost. Po njegovih trditvah nobene smrti ne bodo komentirali brez dokazov, kaj jo je povzročilo.

Trije bolniki medtem ostajajo na oddelku za intenzivno zdravljenje, kar po besedah Beovićeve vsakem primeru pomeni veliko tveganje, zelo hudo stanje. "Zdaj je treba narediti čisto vse, da se virus čim manj prenaša," je poudarila v izjavi za medi

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili 6. marca pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu, ki je imel stike s starostniki in osebjem doma starejših občanov.

Število okuženih narašča v domu starejših Metlika

5369 testiranj, 181 odkritih okužb

Do 14. ure je bilo v Sloveniji sicer potrjenih 181 okužb z novim koronavirusom, opravljenih pa je bilo 5369 testiranj, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Situacija po zdravstvenih regijah do 11. ure: Celje: 27 (včeraj 21), Koper: 8 (včeraj 5), Kranj: 7 (včeraj 2), Ljubljana: 75 (včeraj 65), Maribor: 13 (včeraj 9), Murska Sobota: 5 (včeraj 5), Novo mesto: 39 (včeraj 31), Nova Gorica: 3 (včeraj 2), Ravne: 1 (včeraj še nič), tuji državljani: 2.

Gledano po starostnih skupinah je bilo do 15. leta 14 okuženih, med 16. in 29. letom 39, med 30. in 49. letom 56, med 50. in 59. letom pa 37. V starostni kategoriji nad 60 let je bilo 34 primerov potrjenih okužb.

Občina Šmarje pri Jelšah eno od žarišč

Občina Šmarje pri Jelšah je eno od žarišč po številu okužb z novim koronavirusom. Kot je povedal župan Matija Čakš, je testiranje do zdaj opravilo 130 ljudi, koliko jih je okuženih, pa natančno ne vedo, saj jim celjska izpostava Nacionalnega inštituta za javno zdravje podatkov ne daje. Po uradnih podatkih je teh 26, sam meni, da jih je več kot 50. Svoje domneve župan opira na informacije staršev, ki se med seboj obveščajo o stanju otrok.

Zaradi velikega porasta okuženih za občane Šmarja pri Jelšah testiranja sploh ne izvajajo več. Pristojne oblasti ljudi pozivajo, naj ostanejo v samoizolaciji in naj ne hodijo nikamor.

Sorodna novica Janša: Ključen ukrep je samoizolacija

V Mariboru odrejeno zaprtje vseh lokalov

Mariborski župan Saša Arsenovič je s ciljem preprečevanja širjenja novega koronavirusa odredil zaprtje vseh lokalov v občini. To vključuje tako gostinske lokale kot druge poslovne prostore, kot so cvetličarne in frizerski saloni. "Želim, da Maribor z okolico ostane območje z relativno počasnim širjenjem epidemije," je dejal. Arsenovič je pozval, da o zaprtju svojih poslovalnic razmislijo tudi trgovine. "Z izjemo seveda bencinskih servisov, lekarn in živilskih trgovin," je dejal. Na mariborskem območju je bilo do danes dopoldne po državnih podatkih zaznanih 13 okužb, s čimer se to uvršča med trenutno manj kritična območja v Sloveniji.

Predstavitev dodatnih kapacitet v Ljubljani

Obrambni minister je v ljubljanski vojašnici Edvarda Peperka v Mostah novinarjem predstavil možnost dodatnih kapacitet, če bi slovenskim bolnišnicam zmanjkalo prostora. Že jutri bodo začeli v vojašnici postavljati mobilno bolnišnico Role 2 s 25 ležišči ter mobilni stacionarij – zabojnike, v katerih bo 40 postelj za težje in 80 za lažje bolnike. Če bodo potrebe še večje, bodo v bolnišnico preuredili še vojaško telovadnico. Krepijo pa tudi zaloge zaščitnih sredstev – v sredo prihaja 1,5 milijona mask za potrebe slovenskega zdravstva ter 3000 kg razkužila in 5000 kosov rokavic.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Splošna bolnišnica Franca Derganca Nova Gorica: Vseh 66 testov zaposlenih negativnih

Iz Splošne bolnišnice Franca Derganca Nova Gorica so sporočili, da je vseh 66 testov na okužbo z novim koronavirusom zaposlenih negativnih. Zaposleni, ki so v samoizolaciji, bodo opravili kontrolno testiranje v prihodnjem tednu, sedem dni po tesnem stiku, do takrat ostajajo v izolaciji.

Okužba na Osnovni šoli Frana Saleškega Finžgarja Lesce

Okužbo z virusom SARS-CoV-19 so medtem potrdili pri eni od zaposlenih na Osnovni šoli Frana Saleškega Finžgarja Lesce. Šola je bila o tem obveščena v petek. Starše prosijo, da v obdobju 14 dni opazujejo zdravstveno stanje svojih otrok, ki obiskujejo to šolo. Če se pri otroku v tem obdobju pojavijo znaki akutne okužbe dihal, naj pokličejo osebnega ali dežurnega zdravnika.

Družba Hisense Gorenje donirala maske

Družba Hisense Gorenje je v dogovoru z vlado donirala 10.000 zaščitnih mask iz svoje zaloge, v prihodnjih dneh pa bo ob podpori matične družbe Hisense na Kitajskem poskrbela za dobavo še dodatnih zaščitnih materialov in opreme, ki jo v Sloveniji nujno potrebujejo in je trenutno primanjkuje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Foto: Dom starejših občanov Metlika
Foto: Dom starejših občanov Metlika
Sorodna novica Med smrtnimi primeri v Italiji tri četrtine moških

Na torkovem poletu s Turkish Airlines iz Carigrada v Ljubljano okuženi z novim koronavirusom

Nacionalni inštitut za javno zdravje je ugotovil, da je bila na letalu družbe Turkish Airlines, polet številka 1061, ki je letelo iz Carigrada in pristalo v Ljubljani 10. marca ob 8.45, oseba, ki je okužena z novim koronavirusom. Potnike na tem poletu pozivajo k opazovanju zdravstvenega stanja in zmanjšanju stikov z drugimi.

"Potniki, ki so bili na omenjenem poletu, naj skrbno opazujejo svoje zdravstveno stanje in se ob pojavu slabega počutja, znakov okužbe dihal ali vročine po telefonu posvetujejo z zdravnikom. Svetujemo, da že pred pojavom morebitnih simptomov dosledno upoštevajo higienske nasvete in nasvet o zmanjšanju socialnih stikov, ki bi vodili v prenos okužbe. Predvsem naj omejijo tesnejše stike na razdalji, manjši od metra in pol," so sporočili z NIJZ-ja. Okužbo potnika so odkrili pri epidemiološkem poizvedovanju primera obolelega z boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus SARS-CoV-2.

Sorodna novica Pri Fernetičih ostala ujeta dva avtobusa s 95 potniki

Pomembna je solidarnost z najbolj ogroženimi

Še posebej so v tem času ogroženi bolniki z oslabljenim imunskim sistemom. Epidemiologi in infektologi svetujejo, da se otroci in mladostniki z onkološkimi stanji in njihovi družinski člani dosledno držijo navodil in priporočil, ki veljajo za splošno populacijo. Pediatrična klinika opozarja, da so za bolnike z okrnjeno imunostjo ter za kronične in onkološke bolnike velik potencialni vir okužbe sorodniki in znanci, ki morajo zato tudi čim bolj zmanjšati socialne stike in s tem možnost prenosa okužbe. Dodajajo še, da pri prenosu okužbe veliko vlogo igra stik s predmeti in površinami, kot so prenosni telefoni, kljuke na vratih, tipke v dvigalu, denar in drugo.

Tomaž Gantar o dodatnih ukrepih nove vlade
Kako bodo posamezne občine organizirale varstvo otrok?