Foto: Reuters
Foto: Reuters

Poleg 2333 PCR-testov, s katerimi je bilo potrjenih 83 okužb z novim koronavirusom, je 26.516 ljudi opravilo hitro testiranje.

Po podatkih vlade se v slovenskih bolnišnicah zdravi 112 covidnih bolnikov, devet manj kot dan pred tem; od tega jih 38 potrebuje intenzivno nego.

Prvič po 11. oktobru v sredo ni bilo smrti bolnikov s covidom-19.

Tako sedemdnevno povprečje potrjenih okužb kot 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev sta se spustili pod 100. Po zadnjih vladnih podatkih prva znaša 97, druga pa 99.

ECDC Slovenijo tudi uradno premaknil v oranžno fazo

Kot je prek Twitterja sporočila vodja strokovne svetovalne skupine Mateja Logar, je Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) Slovenijo tudi uradno premaknil v oranžno fazo. "Hvala vsem, ki ste z upoštevanjem priporočil in cepljenjem prispevali k izboljšanju epidemiološke slike. Zdaj pa skupaj do zelene in s cepljenjem do varne jeseni in zime," je zapisala Mateja Logar. Slovenija je mednarodne pogoje za prehod iz rdeče v oranžno fazo izpolnila pred enim tednom, ko se je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev spustila pod 150.

Države EU-ja po hitrem postopku uvajajo evropski digitalni covid certifikat. Foto: EPA
Države EU-ja po hitrem postopku uvajajo evropski digitalni covid certifikat. Foto: EPA

Evropski digitalni covid certifikat

"Kar se tiče evropskega digitalnega covid certifikata je te dni potekalo evropsko srečanje ministrov za zdravje v Luksemburgu, dobil sem informacije, da si aktivno si prizadevajo, da v čim krajšem času implementirajo digitalni covid certifikat, nekateri so ga že, ostali pa se trudimo, da to opravimo do konca meseca," je na četrtkovi vladni novinarski konferenci pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar in dodal, da usmerjajo trud v to, da bi do konca meseca zagotovili mobilno aplikacijo v ta namen.

Kako komentirate, da ima Hrvaška pri veliko manj aktivno okuženih veliko več hospitaliziranih pacientov? "Ves čas poudarjamo, da 1 na 1 ni moč primerjati podatkov med državami. V nekaterih državah morda bolje zdravimo covid-19, v nekaterih morda slabše, morda imajo drugo različico virusa, morda manj aktivno iščejo okužbe in imajo tako manj zaznanih okužb, a hkrati več hospitalizacij. Enoznačnega odgovora ni," je Poklukar odgovoril na novinarsko vprašanje.

V Ljubljani poseben termin za cepljenje mladostnikov

Nadaljevanje cepljenja brez predhodnega naročila

S prvim odmerkom je bilo do zdaj po podatkih NIJZ-ja cepljenih več kot 785 tisoč prebivalcev, z vsemi potrebnimi odmerki pa več kot 568 tisoč ljudi. Precepljenih je 27,1 odstotka prebivalcev.

Cepljenje, glavni adut odgovornih v boju proti koronavirusu, se bo nadaljevalo tudi v poletnih mesecih. Poleg naročenih poteka tudi v okviru tako imenovanih "dnevov odprtih vrat", ko se lahko ljudje cepijo brez predhodnega naročila. Danes se je tako mogoče cepiti v Ljubljani (na Gospodarskem razstavišču od 14. do 20. ure), na Vrhniki (v ZD-ju od 7.30 do 12.00), v Tolminu (kinogledališče od 12.45 do 14.30) in Novi Gorici (materinska šola med 9. in 17. uro). Povsod je na voljo cepivo proizvajalca AstraZeneca. Na določene lokacije je treba priti z zdravstveno in osebno izkaznico.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo cepljenje brez predhodnega naročanja potekalo tudi v soboto in nedeljo. Foto: BoBo
Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani bo cepljenje brez predhodnega naročanja potekalo tudi v soboto in nedeljo. Foto: BoBo

V Ljubljani je na Gospodarskem razstavišču na voljo 2500 odmerkov AstraZenece, v primeru večjega zanimanja imajo pripravljene dodatne količine. Čeprav gre za množično cepljenje, brez predhodnega prijavljanja, so se ljudje lahko tudi prijavili za točen termin, s tem želijo ljudem omogočiti manj čakanja. A takih prijav je bilo zgolj 50. Vrata cepilnega centra na Gospodarskem razstavišču bodo za nenaročene odprta tudi v soboto in nedeljo med 14. in 20. uro. Za takrat je na voljo še 5000 odmerkov cepiva Astrazenece.

V Ljubljani popoldne tudi cepljenje mladostnikov

Ta teden v cepilnih centrih cepijo tudi mladostnike, stare od 12 do 17 let, ki so se prijavili. Zanje je na voljo cepivo Pfizerja. Kot je za Televizijo Slovenija poročala novinarka Metka Majer, se je v Ljubljani za cepljenje prijavilo kakih tisoč mladostnikov. Sledilo je nekaj odjav, tako da na Gospodarskem razstavišču popoldne pričakujejo okoli 750 otrok.

V Mariboru je zanimanje še manjše, v sredo naj bi cepili 170 otrok. Sicer pa po poročanju Metke Majer neuradno marsikje po državi večjega zanimanja za cepljenje mladostnikov ni, tako da cepilni centri tudi njih cepijo po seznamu, tako kot preo prebivalstvo in ne v posebnih terminih.

Prvi dan množičnega cepljenja proti covidu-19 brez predhodnega naročanja v Mariboru so do poldneva cepili okoli 400 ljudi. V mariborskem zdravstvenem domu so za zdaj zadovoljni z odzivom, a ker bi radi dali možnost cepljenja čim večjemu številu ljudi, bodo cepljenje brez naročanja poleg petka izvedli še v soboto. Cepijo tudi otroke.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji