Ob javnem zbiranju bo treba v število udeležencev všteti tudi npr. športna moštva, organizatorje, varnostnike, glasbene izvajalce itd.
Ob javnem zbiranju bo treba v število udeležencev všteti tudi npr. športna moštva, organizatorje, varnostnike, glasbene izvajalce itd. "Potem to seveda ni 500 gledalcev, ampak bistveno manj," je dejal Kacin. Foto: Radio Koper

Vladni govorec Jelko Kacin je znova stopil pred kamere in spregovoril o sproščanju vladnih ukrepov in vračanju družbe v novo realnost. Kot je povedal Kacin, je vlada danes obravnavala in sprejela tri pomembne odločitve.

Prva sprememba je ta, da bo od ponedeljka dovoljeno javno zbiranje do 500 ljudi. Trenutno je na javnih krajih in mestih dovoljeno zbiranje do 200 ljudi. "Ob upoštevanju vseh navodil in usmeritev, ki jih daje NIJZ," je rahljanje omejitve komentiral Kacin in poudaril spoštovanje medsebojne razdalje. "V praksi to pomeni, da na športni prireditvi lahko sodeluje do 500 ljudi. Ampak ko gre za moštva, je v to treba vračunati obe moštvi, delegate, predstavnike medijev, varnostnike, vse podporno osebje, ki je potrebno za to, da se športna prireditev izvede. Potem to seveda ni 500 gledalcev, ampak bistveno manj," je pojasnil vladni govorec. Vlada je izdala tudi odlok, s katerim bo od 15. junija znova mogoče organizirati mednarodna športna tekmovanja.

Sorodna novica Ljubitelji športa kmalu spet na tribunah

Stekel bo tudi mednarodni cestni in železniški potniški promet

Pomembno spremembo prinaša tudi odlok o načinu izvajanja javnega prevoza na ozemlju Slovenije in s tem razveljavitev prejšnjega odloka o začasni prepovedi. V praksi to pomeni, da se bo z objavo v Uradnem listu RS omogočil tudi javni prevoz potnikov v mednarodnem prometu. "To pomeni, da lahko pričakujemo avtobusni prevoz, začenja se turistični prevoz, prihajajo lahko turistične skupine," je povedal Kacin. Kot je pojasnil, bo treba nekaj stvari sicer še uskladiti z drugimi državami. "Da se ne bi zgodilo, da do slovenske meje velja en režim v avtobusu, na ozemlju Slovenije pa drug režim," je dejal Kacin. Sprememba se po njegovih navedbah nanaša na cestni, železniški in letalski potniški promet.

"Začenja se turistični prevoz, prihajajo lahko turistične skupine," je napovedal Jelko Kacin. Foto: MMC RTV SLO/Miha Zavrtanik

Kot so sporočili iz vladnega urada, odlok o načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Slovenije omogoča sprostitev izvajanja javnega linijskega prevoza potnikov, tranzitnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov v mednarodnem cestnem prometu z izmeničnimi vožnjami ter javnega železniškega prevoza potnikov v mednarodnem prometu. Izid naslednje številke uradnega lista je sicer predviden za petek, tako da bo odlok, če bo objavljen v tej številki, začel veljati v soboto.

Vlada je z 11. majem že sprostila notranji javni cestni in železniški potniški promet, z 12. majem pa tudi mednarodni letalski potniški promet na mednarodna letališča v Sloveniji.

Zapira se vladni klicni center za informacije o novem koronavirusu

Vladni govorec je v izjavi za javnost napovedal tudi, da z jutrišnjim dnem svoje delovanje končuje vladni klicni center, ki je od 9. marca prejel več kot 50 tisoč klicev prebivalcev Republike Slovenije in tudi tujcev ter jim nudil svetovanje in pomoč v povezavi z epidemijo covida-19 v Republiki Sloveniji.

Brez podrobnejših pravil glede državnih poroštev za posojila

Vlada je imela na dnevnem redu tudi obravnavo predloga spremenjene in dopolnjene uredbe o izvajanju ukrepa poroštva po zakonu o zagotovitvi dodatne likvidnosti gospodarstvu za omilitev posledic epidemije covida-19, ki jasneje opredeljuje pravila za državna poroštva za bančna posojila, a novelirane uredbe še ni sprejela.

Čeprav je ministrstvo za finance menilo, da so pravne podlage za operacionalizacijo ugodnejših posojil podjetjem ustrezne, je bančni sistem vztrajal, da morajo biti pravila ob podpisu posojilne pogodbe in izvedbena pravila poroštvene sheme povsem jasna. Odprta vprašanja so se med drugim nanašala na način obveščanja o stanju poroštvene kvote in morebitnega unovčevanja poroštva z denarjem ali obveznicami. Predlog novelirane uredbe določa, da bo poroštvo izplačljivo v denarju iz državnega proračuna, v obveznicah države ali SID banke pa le, če bo mogoče zagotoviti, da se izdajo ob upoštevanju pogojev Evropske centralne banke za financiranje finančnih institucij ter pravil EU-ja glede ustreznega pokritja posojilnih tveganj bank.

Kot so pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, je treba uskladiti še nekaj podrobnosti, sprejem novelirane uredbe pa so napovedali v kratkem.