Zadnji podatki NIJZ-ja kažejo, da ima Hrvaška skoraj 12 okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dnevih. Med varne države po slovenskih merilih sicer spadajo tiste, ki imajo 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov covida-19 na 100.000 prebivalcev nižje od 10.  Foto: BoBo
Zadnji podatki NIJZ-ja kažejo, da ima Hrvaška skoraj 12 okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dnevih. Med varne države po slovenskih merilih sicer spadajo tiste, ki imajo 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov covida-19 na 100.000 prebivalcev nižje od 10. Foto: BoBo

Čeprav je število okužb na Hrvaškem doseglo prag, po katerem bi izpadla s seznama t. i. varnih držav, se je slovenska vlada odločila, da tega ne stori. "Delamo projekcijo, kako bi bile stvari lahko videti, vendar je bila na podlagi ocene in izmenjave vseh teh informacij, sprejeta odločitev, da Slovenija Hrvaške s spiska zelenih varnih držav v tem trenutku ne umakne," je na dopoldanski novinarski konferenci povedal vladni govornik Jelko Kacin.

"Že včeraj ste slišali, da smo začeli opozarjati na nekatere nesprejemljive prakse. Na nočni program, kot sem to imenoval, na diskoteke, nočne klube, na velike dogodke, kot je tisti na plaži Zrće na otoku Pagu. In v dogovoru med nacionalnima inštitutoma in na podlagi pogovora med obema predsednikoma vlad, se je hrvaška vlada odločila, da bo prevzela naše vzorce obnašanja in da bo zaprla nočne lokale, diskoteke in tudi odpovedala tovrstne prireditve," je dejal Kacin.

Trije seznami držav

Po tristopenjski zeleno-rumeno-rdeči lestvici med zelene države spadajo tiste države, kjer imajo 14-dnevno kumulativno število prijavljenih primerov covida-19 na 100.000 prebivalcev nižje od 10.

Na rdeči seznam pa spadajo države, ki se približajo 40 okužbam na 100.000 prebivalcev. Za vstop iz držav z rdečega seznama v Slovenijo je obvezna 14-dnevna karantena.

Ko države presežejo mejo 10 okužb na 100.000 prebivalcev, so navadno uvrščene na rumeni seznam.

Slovenija pričakuje odločno ukrepanje hrvaške vlade

Kot je vladni govornik povedal že v ponedeljek zvečer, je analiza Nacionalnega inštituta za javno zdravje sicer pokazala, da ima Hrvaška v tem trenutku že več kot deset okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh, kar pomeni, da je presegla merila, ki so dovoljevala, da jo imamo še za varno državo. Že predtem je Kacin napovedal, da bo Slovenija Hrvaško v tem primeru prisiljena umakniti s seznama varnih držav. Zadnji podatki NIJZ-ja kažejo na skoraj 12 okužb na 100 tisoč prebivalcev Hrvaške.

Vladni govornik je vse slovenske državljane, ki so trenutno na Hrvaškem, ali se tja odpravljajo, pozval, naj se izogibajo gneči in dosledno uporabljajo zaščitne maske v zaprtih prostorih. Foto: MMC RTV SLO
Vladni govornik je vse slovenske državljane, ki so trenutno na Hrvaškem, ali se tja odpravljajo, pozval, naj se izogibajo gneči in dosledno uporabljajo zaščitne maske v zaprtih prostorih. Foto: MMC RTV SLO

Vlada se je po posvetu s slovenskim in hrvaškim nacionalnim inštitutom za javno zdravje in po pogovoru med vladnimi predstavniki obeh držav odločila, da odločitev o uvrstitvi Hrvaške na rumeni seznam odloži. "Odločili smo se, da damo Hrvaški priložnost, da s temi doslednimi ukrepi zameji rast in tako pokaže tudi drugim državam v smeri jugovzhoda proti Zahodnemu Balkanu, kaj je treba storiti in kako se je treba postaviti po robu temu valu, za katerega ne vemo, ali naj mu rečemo drugi val ali rep drugega vala," je odločitev vlade pojasnil Kacin, ki je večkrat poudaril, da gre za skupen izziv celotne regije.

O nadaljnjem ukrepanju glede omejevanja širjenja okužba sta se že usklajevala tudi premierja Slovenije in Hrvaške, Janez Janša in Andrej Plenković. "Slovenija pričakuje, da bo Hrvaška sprejela nekatere ukrepe, da bo zamejila širitev, da se bo odrekla nočnemu programu, ki je povsod do zdaj dokazal, da je glavno žarišče," je dejal Kacin. Pogovore z Janšo je na Twitterju potrdil tudi Plenković, ki je zapisal, da skušata skupaj najti ravnovesje med varovanjem zdravja in gospodarskimi dejavnostmi, še posebej turizmom.

Kljub izjemi za Hrvaško Slovenija ostaja pri strogih merilih

Kacin je sicer opozoril, da ima Slovenija razmeroma stroga pravila za opredeljevanje varnih držav. Evropska komisija namreč predlaga, da se prag varnih držav, s katerimi bi članice EU-ja 1. julija usklajeno odpravile omejitve na zunanji meji, postavi bistveno višje – na 15 ali 16 okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh. "Iz teh razlogov ocenjujemo, da ima Hrvaška možnost, da se vendarle spusti pod 11, da gre proti 10 in da tako čim učinkoviteje motiviramo prebivalce Hrvaške, da stori vse, kar je v njihovi moči, da se širitev okužb omeji," je dejal Kacin, ki je v nadaljevanju poudaril, da kljub izjemi za Hrvaško Slovenija za zdaj namerava ostati pri trenutnem merilu. "Svojih standardov ne bomo spuščali in prilagajali, saj gre vendarle za zdravje ljudi," je dejal Kacin.

Kot je poudaril notranji minister Aleš Hojs, ki je na isti novinarski konferenci sicer sporočil, da odstopa s položaja, smernice EU-ja pomenijo zgolj priporočilo, odločitve pa sprejema vsaka država sama. Hojs je napovedal, da bo Slovenija dokumentu predložila posebno izjavo, v kateri bo opredelila, da si pridržuje pravico, da "tudi nadalje ureja svoje epidemiološke meje ... in da bo tudi v prihodnje sama formirala t. i. rdeče, rumene in zelene liste". Med tretjimi državami, ki naj bi jim EU 1. julija odpravila omejitve na zunanji meji, sta namreč tudi Srbija in Črna gora, ki sta trenutno na slovenskem rdečem oziroma rumenem seznamu.

Gantar: Hrvaška bi morala biti na rumenem seznamu

"Ne vem, na katerem nivoju je bila sprejeta odločitev," pa je v oddaji Svet na Kanalu A dejal minister za zdravje Tomaž Gantar v zvezi z odločitvijo, da Slovenija Hrvaške ne umakne s seznama varnih držav. Kot je dejal, se mu odločitev ne zdi modra in je ne razume, saj bi morala biti Hrvaška po njegovi oceni glede na epidemiološko situacijo na rumenem seznamu.

Zdrs na rumeni seznam ne pomeni karantene za slovenske turiste

Kot je poudaril Jelko Kacin, odločitev vlade sicer ne pomeni, da se je odrekla možnosti, da Hrvaško v prihodnje umakne s seznama varnih držav. Po njegovih besedah bodo pristojne institucije na dnevni ravni spremljala razvoj dogodkov.

"Ko država preide z zelene na rumeno listo, se za slovenske državljane ne spremeni nič – denimo iz Hrvaške se lahko domov vrnejo brez karantene. Lahko pa to pomeni spremembo pri vstopu za hrvaške državljane v Slovenijo – če niso na seznamu določenih izjem, pa zanje velja 14-dnevna karantena," je ob tem pojasnil notranji minister v odstopu Aleš Hojs. Vladni govornik je vse slovenske državljane, ki so trenutno na Hrvaškem, ali se tja odpravljajo, pozval, naj se izogibajo gneči in dosledno uporabljajo zaščitne maske v zaprtih prostorih.

Hrvaška ostaja na zelenem seznamu držav
Hrvaška ostaja na zelenem seznamu