Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

"Bolnišnicam smo želeli zagotoviti dovolj časa, da se pripravijo," je pojasnil koordinator za covidne bolniške postelje Robert Carotta.

Na četrtkovem sestanku so se vodstva bolnišnic, državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar in koordinator za bolniške postelje Robert Carotta dogovorili, da bo v ponedeljek aktivirana četrta faza strategije za zdravljenje covidnih bolnikov, je povedal Carotta in dodal, da bolnišnice v tej fazi skupaj zagotavljale 265 postelj, od tega 177 navadnih in 88 intenzivnih, kar predvideva tudi strategija ministrstva.

Po njej bo bolnišnica Novo mesto v četrti fazi zagotavljala 23 postelj, od tega 15 na navadnih in osem na intenzivnih oddelkih. V murskosoboški bolnišnici bodo zagotavljali 21 postelj, od tega 15 na navadnih in šest na intenzivnih oddelkih. V Novi Gorici pa bodo za zdravljenje covidnih bolnikov zagotavljali 15 postelj, od tega 10 na navadnih in pet na intenzivnih oddelkih. Skupne kapacitete se bodo po strategiji ministrstva povečale tudi v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, in sicer na 90 postelj, v UKC Maribor na 54 postelj, bolnišnici Celje na 41 postelj in na Kliniki Golnik na 21 postelj. Četrta faza sicer velja, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.

"Trenutno imamo še nekaj prostih rezerv, tako da računam, da bomo vikend zmogli, s ponedeljkom pa bo število hospitaliziranih tako visoko, da je aktiviranje četrte faze nujno," je pojasnil Carotta. Odločitev so po njegovih besedah že v tem tednu sprejeli zato, da se bodo bolnišnice lažje pripravile na odprtje covidnih oddelkov. Bolnišnice bodo namreč morale začasno zaustaviti del rednih programov, da bodo lahko za zdravljenje covidnih bolnikov namenile kader in postelje.

Carotta ocenjuje, da bodo vse tri omenjene bolnišnice do ponedeljka pripravljene na sprejem covidnih bolnikov, saj se trenutno nimajo večjih težav s prostori in opremo. Nekaj težav pa imajo po njegovih besedah s kadrom.

"Veliko kadra še vedno na dopustu, vsi pa smo nekako računali, da bo prihod v to fazo šele sredi septembra, vendar epidemija govori drugače," je še povedal Carotta.

Božidar Voljč o tem, zakaj medicinska stroka izgublja boj z družbenimi omrežji

Potrjenih 542 okužb

Po 2953 opravljenih PCR-testih v četrtek je bilo potrjenih 542 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 18,4 odstotka. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev znaša 216 (v torek 199), kar pomeni vstop v rdečo fazo epidemije.

Za prehod v rdečo fazo po evropskem semaforju mora namreč 14-dnevna pojavnost koronavirusa na 100.000 prebivalcev v neki državi znašati več kot 200. V primerjavi s predhodnim dnem se je sicer 14-dnevna pojavnost v Sloveniji povečala za 17. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 393 in se je povečalo za 30.

Slovenija v rdeči fazi

Velika večina hospitaliziranih ni cepljena

Kot je na novinarski konferenci ministrstva za zdravje poudarila Maja Bratuša, se razmere v bolnišnicah poslabšujejo. Danes je hospitaliziranih 117 bolnikov s covidom-19, 95 bolnikov zdravijo na navadnih oddelkih (v četrtek 87), 22 jih je na intenzivni negi (v četrtek 18). Najmlajši hospitalizirani bolnik je star 23 let, najmlajši v intenzivni negi pa 39, je vlada objavila na družbenih omrežjih. Med vsemi hospitaliziranimi je po navedbah Bratuše 10 cepljenih proti covidu-19 ter 107 necepljenih. Med bolniki na intenzivni negi sta cepljena dva, 20 jih je necepljenih.

V Sloveniji je trenutno polno cepljenih 895.477 oseb, kar predstavlja 43 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je cepljenih 881.370 oseb, kar po besedah Bratuše predstavlja 51 odstotkov te populacije. Med starejšimi od 50 let pa je cepljenih 562.344 prebivalcev, kar pomeni 64 odstotkov te populacije. V sredo se je po podatkih vlade cepilo 8087 oseb.

Cepljenje po podjetjih

V jesenskem valu bo za omejevalne ukrepe ključna zasedenost bolnišnic

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Vladna posvetovalna skupina bo v ponedeljek razpravljala o novem semaforju ukrepov, ki ne bo temeljil na številu okuženih, ampak na številu covidnih bolnikov v bolnišnicah, je poročal Radio Slovenija. "Največ oziroma na vrhuncu epidemije smo imeli več kot 350 navadnih bolnikov in skoraj 70 intenzivnih bolnikov, hkrati so bile odprte še vse ostale intenzivne postelje in ostali oddelki," je za Radio Slovenija spomnila predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc in dodala: "Težko si predstavljam, da bi ta podvig še enkrat ponovili brez izrazitega preusmerjanja kadra in dejanskega zapiranja necovidnih programov, česar si pa res ne želimo."

Brez omejevanja drugih programov bi lahko po oceni vodje vladne svetovalne skupine za covid Mateje Logar v bolnišnicah poskrbeli za 200 bolnikov na navadnih in okoli 50 v intenzivnih enotah.

Vrhunec četrtega vala nas po nekaterih ocenah čaka že oktobra, zato je po mnenju Mateje Logar skrajni čas za cepljenje. "Če se gredo ljudje cepit danes, bodo morda ravno takrat imeli polno zaščito," je še dodala Lejko Zupanc. Tudi svetovalna skupina pri vladi za zdaj vse stavi na upoštevanje pogoja PCT. "Če se ta res upošteva, če ga upoštevajo tako uporabniki kot izvajalci, lahko tudi ob teh višjih številkah ohranjamo delovanje družbe sorazmerno odprto," je prepričana Logar.

Pomanjkanje negovalnega osebja v DSO-jih
V četrtek so ob 2953 testih PCR opravili tudi 19.729 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Foto: BoBo
V četrtek so ob 2953 testih PCR opravili tudi 19.729 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Foto: BoBo