Trije predsedniki vladnih strank. Foto: MMC RTV SLO
Trije predsedniki vladnih strank. Foto: MMC RTV SLO

"Vlada je včeraj in danes ponovno, kot vsak teden, ocenjevala epidemiološko sliko, učinkovitost ukrepov in napovedi za naprej. Ugotovili smo, da je situacija za epidemijo v Sloveniji še vedno resna. Če lahko pogledamo na zemljevid, kje smo v Evropi po številu okužb na milijon ali 100.000 prebivalcev, smo še vedno v vrhu," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal premier Janez Janša.

"Zahvaljujem se državljanom, da nam je skupaj uspelo številke obrniti nekoliko navzdol, s prošnjo in upanjem, da se bomo še naprej držali ukrepov in prispevali k temu, da čim prej iz rdeče napredujemo v oranžno barvo. Le s skupnimi močmi nam lahko uspe, tukaj vlada sama ne more nič, če nima ustreznega sodelovanja državljanov," je dejal prvak NSi-ja Matej Tonin in dodal, da se v mednarodni primerjavi Slovenija dobro odreže glede cepljenja.

Celotna država odslej ena regija

Po Janševih besedah pri nas tako kot drugje ostaja dilema glede razširjenosti novih različic, ki so bolj kužne in se širijo hitreje. Kar se je bistveno spremenilo glede izpred nekaj tednov, je, da se je razlika med regijami zelo znižala. "Še pred časom smo imeli velike razlike v številu okužb na 7 oz 14 dni med regijami, tudi v razmerju 1:3, zdaj pa je teh razlik zelo malo oz. so majhne, to je bil glavni razlog, poleg tega, da se je cela država, čeprav smo v rdeči barvi, bolj približala oranžni kot črni. To je privedlo do odločitve, da spremljanje ukrepov ne vežemo več na regije. Torej ukrepi bodo veljali za celotno državo, ni več rdečih in črnih regij, celotna država je v rdeči barvi," je dejal Janša. To bo omogočilo večjo prilagodljivost pri ukrepih.

Šole in vrtci odprti povsod

Šole za prvo triletje in vrtci bodo posledično odprti po vsej Sloveniji, je napovedal premier. Prva triada šol bo fizično v šoli ob pogojih, ki so doslej veljali za rdeče regije, zdaj bo tako mogoče po celotni državi, enaka ureditev pa bo veljala za predšolsko vzgojo. Vlada je tako delno sledila nasvetu epidemiologov, ki predlagajo odprtje šol povsod za učence do 5. razreda.

Enako velja tudi za sproščanje gospodarskih in storitvenih dejavnosti, ki so bila doslej mogoče le v rdečih regijah. Torej vsi ukrepi bodo od zdaj naprej veljali za celotno državo, ki je trenutno rdeča, a se približuje oranžni fazi, je poudaril premier.

Epidemiolog Mario Fafangel, NIJZ. Foto: Twitter/Vlada RS
Epidemiolog Mario Fafangel, NIJZ. Foto: Twitter/Vlada RS

Zakaj vlada ni upoštevala epidemiologov?

Na novinarsko vprašanje, zakaj vlada ni upoštevala nasveta epidemiologov, ki so predlagali odprtje šol do 5. razreda in konec omejitve gibanja na občine, je premier Janša odgovoril: "Semafor sproščanja – nekaj teh predlogov je dr. Fafangel včeraj predlagal, naslednji teden bo tekla razprava o teh predlogih. Če smo optimisti, lahko upamo, da bomo dosegli oranžno barvo. Če jo bomo, bodo nekateri ukrepi samodejno dejstvo, pri nekaterih pa moramo slišati še mnenje druge stroke, recimo pri tem, kateri razredi bodo šli naslednji v šolo. Tu so dileme. Kolikor smo se pogovarjali s šolniki, bi ti dali prednost zaključnim razredom osnovne šole in srednjih šol, zaradi jasnih razlogov. Tu se bodo morale stroke med sabo uskladiti. Treba je reči tudi to, da je dr. Fafangel v. d. predstojnika centra za nalezljive bolezni na NIJZ-ju, v svetovalni skupini pa so še drugi strokovnjaki, mnenja so različna, pričakujemo, da bodo do naslednje srede mnenja uskladili in bo vlada imela približno uravnotežene predloge stroke. Že zdaj je jasno, da bomo reagirali v skladu z načrtom, da kakršna koli bistvena odstopanja od tega načrta lahko vodijo zgolj do zmede, bistveno odstopanje ravnanja Slovenije od ravnanj drugih držav najbrž nima smisla, saj si ne želimo, da bi imeli najdaljšo epidemijo v Sloveniji."

Na vprašanje, kako komentira zmedo s hitrimi testi oz. PCR-testi, pa je premier dejal: "Kar se tiče zamud pri vnašanju v sistem, je včeraj dr. Fafangel obljubil, da bodo to uredili. Upam, da je NIJZ to uredil in da ne bo več prišlo do zamud in se bo jasno vedelo, da če nekdo s hitrim testom in to da en rezultat, potem je pa dodatno testiran s PCR-testom, da se potem upošteva izid drugega," je pojasnil premier.

 Foto: Reuters
Foto: Reuters

Epidemiologi predlagajo odprtje šol po vsej državi in sprostitev občinskih meja

Mario Fafangel z Nacionalnega instituta za javno zdravje je na dopoldanski tiskovni konferenci povedal, da epidemiologi predlagajo odprtje šole za učence do 5. razreda za vse regije. Opozoril je tudi, da ponekod v regijah močno zaniha epidemiološka krivulja, čeprav ni večjih odstopanj v podatkih, kar je treba razumeti z vidika majhnosti Slovenije. Zato epidemiologi priporočajo ukrepe, ki zaobidejo klasični semafor, kot ga je postavila vlada za sproščanje omejitvenih ukrepov. Ob odprtju šol v vseh regijah za učence do 5. razreda epidemiologi predlagajo tudi, da se ukine omejitev gibanja na regije in občine.

Sorodna novica Ob pozitivnem izvidu na hitrem testu epidemiologi za asimptomatske osebe predlagajo še PCR-test

"Glede šol je bilo to rečeno neštetokrat, zadnji dopis je iz prejšnjega meseca, zagotovo pred odpiranjem in prvim množičnim testiranjem," je o predlogu odpiranja šol za vse učence do petega razreda dejal Fafangel. "V ponedeljek je šel ven uradni dopis glede regij in prestopa, to smo včeraj lahko odločevalcem še enkrat prikazali, ampak mislim, da bo v obravnavi pozneje, odločitev, za katero bi vedel, še ni bila sprejeta," je dejal Fafangel.

"Sam tudi vidim manjši učinek omejitve gibanja ponoči, saj epidemiološki koncept tega je, da zmanjšamo interakcije, ampak ta ukrep na papirju nima dobrih strokovnih podlag, da bi bil dejansko učinkovit," je še dodal predstojnik Centra za nalezljive bolezni. Priznal je, da ti ukrepi zmanjšujejo interakcije med ljudmi, a poudaril, da so temu namenjeni tudi nekateri drugi ukrepi, kot so zaprtje restavracij in barov. "Naša skrb je to, da premikamo interakcije v notranje prostore na nenadzorovan način, kar je z vidika obvladovanja epidemije vprašljivo, ko ukrep velja toliko časa," je še dodal.

Janša: Vlada opazuje trend

Janša je sicer pretekli teden pojasnil, da ob odločanju o morebitnem sproščanju ali zaostrovanju ukrepov vlada ne upošteva le sedemdnevnega povprečja na presečni dan, pač pa tudi trend oz. v katero smer gre epidemiološki položaj.

Rdeča faza pomeni, da so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v teh regijah odprte tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles, pa tudi knjižnice, muzeji in galerije.

Kateri učenci v torek v šolo?
Sorodna novica Vlada še brez odločitve o pouku za prihodnji teden in drugih ukrepih

Manj izjem za vstop v državo brez negativnega testa in karantene

Vlada je sicer v sredo sprejela novosti pri prehajanju meje. Po novem velja le še deset izjem, ki omogočajo vstop v Slovenijo brez karantene in brez predložitve negativnega izvida testa, med drugim izjema velja za osebe v mednarodnem prevozu in tranzitu, pa tudi za dvolastnike ali najemnike zemljišča v obmejnem območju.

Za štiri od doslej veljavnih izjem ne bo več mogoč vstop brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega testa. To velja za čezmejne dnevne delovne migrante, osebe, ki mejo prehajajo zaradi vključenosti v vzgojno-izobraževalne procese, tiste, ki se prek Slovenije vračajo iz druge članice EU-ja, kjer so opravljali varstvo in pomoč družinskih članov ali vzdrževalna dela na lastniškem ali najetem zemljišču, ter ljudi, ki so v Sloveniji naročeni na zdravstveno storitev. Za vse naštete se po novem, da bi se izognili karanteni, zahteva predložitev negativnega izvida testa na novi koronavirus, ki ni starejši od sedem dni od odvzema brisa. Za vse druge še vedno velja pravilo – karantena ali negativni izvid.