Cepljenje s kitajskem cepivom proizvajalca Sinofarm. Foto: Reuters
Cepljenje s kitajskem cepivom proizvajalca Sinofarm. Foto: Reuters

V soboto je v Srbijo prispelo še 40.000 odmerkov ruskega cepiva Sputnik V, predsednik Aleksandar Vučić pa je sporočil, da bo v državo do konca februarja prispelo še skoraj milijon odmerkov, ni pa povedal, katerega cepiva, je za Radio Slovenija poročal Boštjan Anžin.

Srbski predsednik je novico sporočil kar na svojem računu na Instagramu. Srbija si je z dogovori zagotovila 6,5 milijona odmerkov cepiv, a kot pravi Vučić zaradi vojne na trgu, v kateri bogatejši nimajo težav žrtvovati revnejših, ne vedo, kdaj bodo prišli v državo.

Pred začetkom marca, torej v samo enem mesecu, bomo dobili še milijon odmerkov cepiva. "Dobil sem trdna zagotovila, živela Srbija," je dejal predsednik in sporočil, da je ponosen, da so državljani vzeli cepljenje resno.

So v evropskem vrhu, tudi na račun ruskega Sputnika V in predvsem kitajskega Sinofarma, ki ju sicer v Evropski uniji še niso odobrili, a je zaloge ruskega cepiva medtem že nakupila Madžarska. V Srbiji sicer cepijo tudi s cepivom Pfizerja in BioNTecha.

V Srbiji s sedmimi milijoni prebivalcev so cepili 450.000 ljudi. Foto: Reuters
V Srbiji s sedmimi milijoni prebivalcev so cepili 450.000 ljudi. Foto: Reuters

Če so bili v Uniji lani spomladi užaljeni, ko je predsednik Vučić s hvalospevi sprejemal medicinske ventilatorje in zaščitno opremo iz Kitajske in govoril o tem, da v Uniji solidarnosti ni, so bili tokrat, ko so z letala raztovorili milijon odmerkov kitajskega cepiva, številni predvsem v Uniji ljubosumni.

A očitno se je Vučićevo negovanje odnosov s Kitajsko obrestovalo. Srbija je s 64.000 cepljenimi na milijon prebivalcev v Evropi takoj za Združenim kraljestvom, kjer je cepljenih še enkrat toliko. Države zunaj Unije, ki so se naslonile na mednarodno iniciativo Covax, medtem v glavnem še vedno čakajo, ali pa cepijo simbolično, s pomočjo donacij.

Srbi pa imajo še večje načrte: "11. februarja pričakujemo ruske strokovnjake, ki bodo z našimi predstavniki ministrstva za zdravje in inštituta Torlak govorili o tem, kako bi lahko pri nas čim prej začeli izdelovati to rusko cepivo," sporoča minister za inovacije Nenad Popović.

Medtem ko je življenje, z izjemo nočnega, skoraj običajno, pa bodo po 10 mesecih stanovalci domov za starejše občane, ki so se cepili, ob strogih ukrepih lahko znova videli svojce, je še poročal Boštjan Anžin.

Avstrija kaznovala nezakonite tuje smučarje

Avstrijska policija je v smučarskem središču St. Anton na Tirolskem odkrila 96 tujcev iz vse Evrope, ki so kršili pravila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Prejeli so do 2180 evrov kazni.

Smučišče St. Anton v Avstriji. Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Smučišče St. Anton v Avstriji. Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Župan St. Antona Helmut Mall je ta teden dejal, da je v zadnjem času v kraj prišlo več deset mladih turistov iz vse Evrope, ki so zaobšli protikoronska pravila pod pretvezo, da iščejo delo, čeprav delovnih mest trenutno ni na voljo. V Avstriji smučišča obratujejo, vendar so hoteli odprti samo za poslovne potnike, ne pa za turiste.

Tirolska policija je v petek zvečer sporočila, da so bili med tistimi, ki so jih odkrili pri kršenju pravil in kaznovali, Britanci, Danci, Švedi, Romuni, Nemci, Avstralci, Irci in Poljaki.

Policisti so spoštovanje pravil v St. Antonu preverjali v petek zvečer, kršilce pa so kaznovali z do 2180 evri kazni.

V Avstriji je od 26. decembra v veljavi že tretje zaprtje države. Veljajo tudi stroga pravila glede vstopa v državo, s čimer želijo preprečiti naval smučarjev iz tujine.

V večjem delu Italije se odpirajo bari in restavracije

Večina od 20 italijanskih dežel bo od ponedeljka dalje označenih z rumeno barvo, kar pomeni najblažje ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Rdečih območij, kar pomeni najstrožje ukrepe, ne bo več.

Rdečih območij, kar pomeni najstrožje ukrepe, v Italiji ne bo več, oranžnih pa bo pet dežel oziroma pokrajin, je v petek odločila italijanska vlada. Foto: EPA
Rdečih območij, kar pomeni najstrožje ukrepe, v Italiji ne bo več, oranžnih pa bo pet dežel oziroma pokrajin, je v petek odločila italijanska vlada. Foto: EPA

Oranžne ostajajo dežele Apulija, Sardinija, Sicilija, Umbrija in avtonomna pokrajina Bolzano oziroma Južna Tirolska, kjer bari in restavracije strežejo le hrano in pijačo za s seboj. So pa odprte vse trgovine. Vse druge dežele in pokrajina Trentino, ki skupaj z Bolzanom sestavlja deželo Trentinsko - Zgornje Poadižje, bodo rumene, kar pomeni najblažje ukrepe – tam so lahko odprti tudi bari in restavracije, a le do 18. ure.

Povsod po Italiji je za prebivalce prepovedano gibanje med posameznimi deželami, razen če morajo na delo, k zdravniku ali imajo druge nujne opravke. Prebivalci rumenih območij se lahko prosto gibljejo po celotni deželi, tisti, ki živijo na oranžnih, pa samo znotraj svojih občin. Povsod je še naprej v veljavi nočna policijska ura med 22. in 5. uro. Ob koncih tedna in praznikih morajo biti zaprti vsi trgovski centri po državi. Posamezno gospodinjstvo lahko obiščeta največ dve osebi, pri čemer otroci do 14. leta in ljudje, ki potrebujejo pomoč, ne štejejo. To velja za vse dežele.

V rumenih deželah se odpirajo tudi muzeji. V ponedeljek bodo svoja vrata po 88 dneh, kar je najdaljše zaprtje po drugi svetovni vojni, znova odprli tudi vatikanski muzeji. Odprti bodo od ponedeljka do sobote. Obiskovalci morajo vstopnice rezervirati vnaprej. Muzej bodo morali obiskati ob vnaprej določenem času.

Italiji težave povzročajo tudi zamude pri dobavi cepiv proti covidu-19, saj so prejeli 300.000 odmerkov cepiva manj, kot so pričakovali. Zaradi tega so morali prepoloviti število cepljenj na dan. V državi z okoli 60 milijoni prebivalcev so doslej proti koronavirusni bolezni cepili okoli 1,7 milijona ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Grčija ukrepe znova zaostruje

V Grčiji znova zapirajo vse nenujne trgovine. Foto: Reuters
V Grčiji znova zapirajo vse nenujne trgovine. Foto: Reuters

Grška vlada dva tedna po sprostitvi znova zaostruje nekatere ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od danes so na nekaterih območjih znova zaprte trgovine z nenujnim blagom. Gre za območja, kjer so v zadnjem času imeli visoko rast novih primerov okužbe, med drugim v Atiki, ki zajema Atene in njihovo okolico. Trgovine bodo sicer lahko blago še naprej prodajale prek spleta ali telefona, dovoljen je osebni prevzem kupljenega blaga.

Sorodna novica EU odsvetuje potovanja na temnordeča območja, kamor se uvršča tudi Slovenija

Grška vlada se v večji meri drži svojega načrta glede odpiranja šol. Na območjih z visoko stopnjo okužb se bodo učenci višjih razredov osnovnih šol lahko vrnili v šolske klopi, medtem ko bodo imeli srednješolci še naprej pouk na daljavo. Vrtci in osnovne šole za učence nižjih razredov so se odprli pred dvema tednoma. V 11-milijonski Grčiji imajo še vedno manj okužb z novim koronavirusom kot v drugih evropskih državah.

EU vzpostavil temnordeča območja

Države članice Unije so v petek podprle predlog Evropske komisije o uvedbi temnordečih območij, kjer so žarišča okužb z novim koronavirusom. Potovanja na ta območja in z njih so odsvetovali, priporočili naj bi še dodatne omejitve. Za potovanja s teh temnordečih območij in na njih naj bi priporočili dodatne omejitve, Reuters omenja obvezno testiranje ob prihodu in karanteno.

Sorodna novica Zakaj je cepivo pri starejših od 65 let lahko manj učinkovito?

Francija je že napovedala zaprtje meje za vsa nenujna potovanja zunaj držav EU-ja. Tudi Nemčija je prepovedala vstop v državo za potnike iz Združenega kraljestva, Irske, Portugalske, Brazilije in Južne Afrike, od nedelje pa bo prepovedan tudi vstop iz Lesota in Esvatinija.

Avstrija naj bi zaostrila pogoje vstopa, osnutek novih ukrepov omenja obvezno testiranje tudi za dnevne migrante. Belgija pa je svojim državljanom prepovedala dopustovanje v drugih državah do marca. Češka je medtem sporočila, da z nekaj izjemami zapirajo meje za vse tujce, medtem ko potovanja iz države ostajajo mogoča, poroča nemška tiskovna agencija DPA.