Na Švedskem omejili javna zbiranja. Okužbe s covidom-19 v Italiji že avgusta lani?

V začetku tedna je v javnosti odmevala študija italijanskega inštituta za rakava obolenja (INT), ki je pokazala, da je novi koronavirus po Italiji krožil že septembra lani, morda že celo avgusta. To kaže, da bi se lahko novi koronavirus po svetu širil že precej prej, kot so znanstveniki domnevali doslej. O izbruhu virusa v kitajskem Vuhanu so namreč poročali konec decembra lani.

Da bi v vzorcih iz minulih sezon preverili, ali je novi koronavirus krožil že pred uradno zaznavo prvega primera, pa načrtujemo tudi v Sloveniji. To so potrdili v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki v okviru mrežnega spremljanja gripe in drugih okužb dihal iz izbranih ambulant v vzorcih oz. brisih preverja prisotnost različnih povzročiteljev okužb dihal, med njimi tudi "stare" koronaviruse. "Ti vzorci iz minulih sezon bi bili primerni tudi za preverjanje morebitne prisotnosti novega koronavirusa pri nas, še preden je bil zaznan uradni prvi primer. Preverjanje zgodovinskih vzorcev je v načrtu od spomladanskega vala, a se še ni začelo. Zaradi velikega obsega testiranja so trenutno vsi viri namenjeni predvsem temu," je pojasnila direktorica NLZOH-ja Tjaša Žohar Čretnik.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano bi lahko v vzorcih iz minulih sezon preveril, ali je novi koronavirus v Sloveniji krožil, še preden je bil uradno zaznan prvi primer. Foto: Reuters
Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano bi lahko v vzorcih iz minulih sezon preveril, ali je novi koronavirus v Sloveniji krožil, še preden je bil uradno zaznan prvi primer. Foto: Reuters

Ob tem pa je poudarila, da je glede na majhen obseg in počasno naraščanje okužb v Sloveniji v prvem valu "precej verjetno, da v Sloveniji nismo imeli vnosov in obsežnega nezaznavnega širjenja že v letu 2019".

Glede raziskave italijanskega inštituta je sogovornica izpostavila, da je prisotnost protiteles v vzorcih seruma, odvzetih septembra lani v Italiji, zelo visoka, okoli 11 odstotkov, vzorci pa so bili odvzeti na populaciji zdravih ljudi, in sicer za študijo, ki ni povezana z okužbami dihal. "Skupaj z opažanjem, da so imeli na splošno v populaciji tudi več težjih pljučnic, pri katerih niso potrdili povzročitelja, je zelo verjetno, da se je virus v Italiji že prej širil v obliki tiho plazeče epidemije, ki je nato silovito izbruhnila," je navedla direktorica nacionalnega laboratorija.

Že našli posamezne pozitivne primere v serumih, starih več kot leto

Ob tem pa je opozorila še, da je pri uporabi testov, ki zaznavajo protitelesa, sicer vedno treba rezultate interpretirati z določeno mero previdnosti, saj lahko z njimi zaznamo tudi okužbe s kakšnimi sorodnimi virusi. "V NLZOH-ju smo na primer med validacijo testov za protitelesa preverjali serume, stare več kot leto, in tudi v teh našli posamezne pozitivne primere. Vendar takšne primere razlagamo kot nespecifične in lažno pozitivne," je še razložila direktorica Tjaša Žohar Čretnik.

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana pa so na vprašanje, ali imajo morda še shranjene kakšne vzorce, brise ali kaj podobnega za nazaj, da bi lahko preverili, ali je novi koronavirus v Sloveniji krožil že pred prvim uradno potrjenim primerom, odgovorili, da je "shranjene tovrstne vzorce vedno mogoče uporabljati zgolj zaradi morebitnih kliničnih potreb".