Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Dolgotrajni covid je vedno bolj pogosta tema tudi med slovenskimi pediatri, je za Radio Slovenija povedala doktorica Anja Radšel. Predstavila primer sedemletnega dečka, ki se mu po preboleli sicer blagi koronavirusni bolezni zdravje kar ni in ni povrnilo. "Nekako ves čas so starši merili to temperaturo nekje pri 37,5, ni hotela izginiti. Vsak dan je bil ta vtis, da pa bo šlo na boljše, pa ni šlo," je navedla. "Bil je utrujen. Zelo veliko je spal. Če se je šel ven igrat, se je zelo hitro utrudil." Napotila ga je na nadaljnje preiskave na ljubljansko infekcijsko kliniko.

Sorodna novica Fenomen dolgotrajnega covida je še neznanka, povzroča pa tudi "meglo v glavi"

Po podatkih sledilnika za covid se je v Sloveniji z novim koronavirusom do zdaj okužilo že več kot 147.000 otrok in mladostnikov do petnajstega leta starosti. "V literaturi je opisano v nekaterih deželah, da naj bi celo več kot polovica otrok, ki prebolijo covid-19, imela te podaljšane težave," je komentirala Radšelova.

Hkrati pa podobne težave opisujejo tudi nekateri otroci, ki covida-19 niso imeli. Tožijo, da so utrujeni, muči jih nespečnost, bolijo jih glava, mišice in sklepi. Kaj bi lahko bil vzrok? "Ne samo ukrepi, ampak cel način življenja je močno stresno vplival na otroke. Smatra se, da je precej teh težav iz tega naslova," je povedala strokovnjakinja. Mnogi otroci in mladostniki so se med epidemijo znašli v stiskah, ki jih niso znali ali zmogli razrešiti.

Rezultati širše slovenske študije o dolgotrajnem covidu pri otrocih bodo znani konec maja.