Življenje v Avstriji bo prihodnjih 20 dni v veliki meri obstalo. Foto: Reuters
Življenje v Avstriji bo prihodnjih 20 dni v veliki meri obstalo. Foto: Reuters

V Avstriji bo zaprtje javnega življenja za vse veljalo predvidoma 20 dni. Po prvih desetih dneh bodo ta ukrep proučili, zaprtje pa se bo samodejno končalo 13. decembra. Zaprtje javnega življenja za necepljene bo veljalo še naprej. Od ponedeljka je v Avstriji odhod od doma za vse, cepljene in necepljene, dovoljen, če gredo na delo, v šolo, po nujnih nakupih ali k zdravniku, sicer morajo biti doma.

V ponedeljek so potrdili 13.806 okužb, v zadnjem dnevu pa je umrlo 27 bolnikov. Število covidnih bolnikov na intenzivni negi se je povečalo za 34, na 562. Skupno je v avstrijskih bolnišnicah 3054 covidnih bolnikov.

Ob tem je Avstrija kot prva država napovedala uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19, in sicer s 1. februarjem prihodnje leto, zaradi česar so konec tedna potekali množični protestni shodi. A zvezni kancler Alexander Schallenberg je neomajen: nočemo petega, šestega ali sedmega vala. "Bistveno povečanje stopnje precepljenosti – mislim, da se s tem vsi strinjajo – je naš edini izhod iz tega začaranega kroga virusnih valov in razprav o zapiranju enkrat za vselej."

Kot je že v nedeljo poročala dopisnica RTV Slovenija iz Avstrije Petra Kos Gnamuš, so bile trgovine v soboto polne, ljudje so kupovali predvsem zimska oblačila in obutev. Hotelirji, trgovci in gostinci pa že napovedujejo, da gre za veliko gospodarsko škodo.

Avstrijska vlada je ob tem podaljšala pomoč gospodarstvu in kulturi, ki je veljala med zadnjim zaprtjem.

Za vstop v Avstrijo je od danes poleg potrdila o cepljenju ali prebolelosti veljaven le negativni izvid PCR-testa, izjema so le dnevni migranti.

Doslej je v Avstriji prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo 69,8 odstotka prebivalstva, dva odmerka 61,5 odstotka, poživitveni ali tretji odmerek pa 13,6 odstotka prebivalstva.

Odločitev o načinu šolanja v rokah staršev

Avstrijske šole so iz omejitvenih ukrepov izvzete. Pouk ob obvezni nošnji zaščitne maske in obveznem testiranju na okužbo z novim koronavirusom poteka po urniku, pouka na daljavo v organizirani obliki na avstrijskih šolah pa tokrat ni. Kdor se šolanja ne želi udeležiti, potrebuje opravičilo staršev, tako da je končna odločitev v njihovih rokah.

Ravnatelji in predstavniki učiteljev so zaradi tega že pozvali, da bi šolam dali možnost, da se lahko same odločijo, ali bodo zaprle razrede in prešle na izobraževanje na daljavo neposredno na lokaciji šole. Medtem nekateri starši že poudarjajo, da jih obremenjuje odločitev, ali naj otroka pošljejo v šolo ali ne.

Številni že zastavljajo vprašanja, kako je s šolskimi nalogami in testi, kako je s pomočjo pri posamezni snovi tistim, ki so ostali doma. Avstrijsko ministrstvo za šolstvo je izdalo zelo prilagodljiva priporočila, na primer "če je le mogoče", naj ne bo testov in šolskih nalog, pouk posameznih predmetov naj bo "prilagojen okoliščinam". Kdor ne sodeluje pri pouku v šoli, "mora dobiti naloge za učenje in domače naloge", učitelji pa morajo biti na voljo za odgovore na vprašanja, "če je to izvedljivo".

Po besedah enega od ravnateljev avstrijskih šol gre za "nerazumno odločitev" za starše in jim priporoča, naj se njihovi otroci "za zdaj" udeležijo pouka v živo, drugi se odločno izogibajo kakršnim koli priporočilom staršem.

Večina šol naj bi sicer pripravila "pakete za učenje in domače naloge", kar se nanaša predvsem na podatke o poglavjih ali primerih v knjigah, ki so načrtovane ali dokončane za obdobje zaprtja. Učitelji poleg tega lahko pouk prenašajo v živo, vendar jih k temu nihče in nič ne obvezuje. Tako rekoč vse avstrijske šole izpostavljajo, da je učenje na daljavo za tiste, ki so ostali doma, v osnovi nemogoče, saj je trenutno predvideno običajno izobraževanje v učilnicah, za kar so potrebni tudi vsi učitelji.

Sindikati učiteljev so se načeloma že zavzeli, da šole ostanejo odprte. Hkrati so zahtevali, da mora biti popoln prehod na učenje na daljavo mogoč tudi na šolski ravni. Prav tako podpirajo pogostejše testiranje na okužbo z novim koronavirusom s testi PCR.

Avstrija za 20 dni ustavila javno življenje

Nemški zdravstveni minister: V številnih bolnišnicah so v težkem položaju

"Najverjetneje bo do konca zime, kot se včasih cinično reče, tako rekoč vsakdo v Nemčiji cepljen, prebolevnik ali mrtev," je danes na novinarski konferenci dejal nemški zdravstveni minister Jens Spahn in znova pozval k cepljenju. Bolnišnice že svarijo pred preobremenjenostjo intenzivnih enot. "V številnih bolnišnicah imamo zelo, zelo težko situacijo," je še dejal Spahn.

V celoti je trenutno cepljenih 68 odstotkov prebivalcev Nemčije, kar je po navedbah strokovnjakov premalo za ohranitev epidemije pod nadzorom.

Ob tem je zagotovil, da bodo poskrbeli za dovolj cepiva, ob omejeni dobavi Pfizerja je hvalil cepivo Moderne. Čeprav se trenutno približno 90 odstotkov naročil zveznih dežel nanaša na cepivo Pfizerja in BioNTecha, naj bi v prihodnjih tednih za tretji odmerek pogosteje uporabili cepivo Moderne, saj se bo njeni zalogi v državi v prvem četrtletju prihodnjega leta iztekel rok uporabe. Spahn je danes cepivo Moderne označil za "dobro, varno in zelo učinkovito cepivo". Je pa dodal, da bodo v prihodnjih tednih vendarle še vedno uporabljali tudi Pfizerjevo cepivo. Danes in v torek bodo iz zalog sprostili šest milijonov odmerkov tega cepiva, je napovedal in dodal, da je cepiva dovolj za vsa cepljenja.

Avstrija ustavlja javno življenje

Merkel bi še zaostrila ukrepe

Nemška kanclerka Angela Merkel je bila kritična do trenutnih omejitvenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, saj ti po njenem mnenju niso zadostni. Posvarila je, da so epidemične razmere dramatične.

"Imamo dramatične razmere. Kar je zdaj v veljavi, ni dovolj," je povedala Merkel na posvetu z vodstvom krščanskih demokratov (CDU) v Berlinu. Kot so povedali udeleženci srečanja, je posvarila pred nadaljnjim razvojem epidemije. "Smo v situaciji, ki bo presegla vse, kar smo imeli do zdaj," je posvarila. Po njenem mnenju trenutno ne bo zadostoval niti več pogoj PC, torej preboleli in cepljeni.

Cepljenje je pomembno, vendar trenutno ne bo več pomagalo pri zaustavitvi trenda, bo pa v pomoč dolgoročno, je še poudarila.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zaostritev tudi na Slovaškem, Češkem in v Belgiji

Zaprtje javnega življenja, a omejeno na necepljene, se danes začenja tudi na Slovaškem in Češkem. Pravilo PC (preboleli in cepljeni proti covidu-19) na Slovaškem velja za hotele, gostinske lokale in prireditve.

Pogoj PC za hotele, gostinske lokale, storitve in prireditve je od danes v veljavi tudi na Češkem. Poleg tega naj bi v podjetjih znova uveljavili hitro testiranje na okužbo z virusom SARS-CoV-2.

Sorodna novica Množični protesti proti ukrepom. Nasilno v Bruslju in na Nizozemskem.

Tudi Belgija zaostruje ukrepe, v nedeljo novi množični protesti

V Belgiji pa je od danes obvezno delo od doma vsaj štiri dni na teden. Obveznost nošenja zaščitnih mask so razširili na vse javne prostore, covidno potrdilo pa bo med drugim obvezno na vseh javnih dogodkih.

Kot smo poročali, so pretekli konec tedna v Bruslju potekali množični protesti proti cepljenju in zaostrovanju ukrepov. V središču mesta se je na prijavljenem shodu zbralo okoli 35.000 ljudi, sprva miren protest se je proti koncu sprevrgel v nasilno divjanje dela protestnikov, tako da je morala posredovati policija. 44 protestnikov so aretirali, med protesti pa so bili ranjeni trije policisti.

Nizozemska: Tretja noč protestov

V več nizozemskih mestih so v nedeljo zvečer že tretji dan zapored potekali protesti proti ukrepom za omejitev širjenja novega koronavirusa. Znova so izbruhnili tudi nemiri, ki pa so bili tokrat nekoliko manj nasilni kot pretekli dve noči v Rotterdamu in Haagu.

Protestniki so v mestih Groningen in Leeuwarden na severu, v Enschedeju na vzhodu in Tilburgu na jugu uporabljali pirotehnične izdelke in uničevali lastnino. V Leeuwardnu je bila začasno prekinjena nogometna tekma, potem ko so navijači, ki zaradi omejitev nimajo dostopa na tekme, na igrišče metali petarde.

Večina Nemcev je za uvedbo pravila PC v posameznih trgovinah

V Nemčiji, kjer imajo porast števila novih okužb z novim koronavirusom, večina podpira uvedbo pogoja PC (preboleli ali cepljeni proti covidu-19) v posamičnih trgovinah. Tovrsten ukrep podpira 62 odstotkov vprašanih, kaže danes objavljena javnomnenjska raziskava nemške tiskovne agencije DPA, ki jo je opravil inštitut Yougov. V nemški zvezni deželi Saška so zaradi slabih epidemičnih razmer že uvedli pogoj PC v posameznih trgovinah. Ta pogoj ne velja za trgovine z osnovnimi življenjskimi potrebščinami, drogerije in lekarne v deželi.

Zaostrovanje ukrepov po Evropi