V Braziliji se rast števila okuženih še ni umirila. Foto: Reuters
V Braziliji se rast števila okuženih še ni umirila. Foto: Reuters

Skupno je v Braziliji do zdaj za to boleznijo umrlo že več kot 34.000 ljudi, kar pomeni, da je pandemija več življenj zahtevala le v ZDA in Združenem kraljestvu. Okuženih je že skoraj 615.000 Brazilcev, več potrjenih okužb je le v ZDA.

Predsednik države Jair Bolsonaro v novem nagovoru števila žrtev praktično ni omenil, je pa znova kritiziral ukrepe guvernerjev posameznih zveznih držav in županov za omejitev širjenja okužb, kot so ohranjanje varne razdalje in karantena. "Tako ne moremo nadaljevati. Tega nihče več ne prenese. Postranska škoda vseh teh ukrepov bo mnogo večja kot to, da je v zadnjih treh mesecih na žalost umrlo veliko ljudi."

Bolsonaro znova kritičen do nekaterih guvernerjev


Virus se še vedno širi tudi drugje

Nič boljše niso razmere v Mehiki, kjer je v sredo umrlo več kot tisoč ljudi, zato obstaja velika bojazen, da dve največji gospodarstvi Latinske Amerike – in druge države na območju – čakajo naporni naslednji meseci. V Mehiki je covid-19 do zdaj zahteval skoraj 12.000 življenj, število okuženih je preseglo 100.000. Razmere se zaostrujejo tudi v Čilu in v Peruju, kjer je umrlo več kot 5000 ljudi. Perujski zdravstveni sistem je na robu, saj je v bolnišnicah samo zaradi novega koronavirusa več kot 9000 bolnikov.

Čakanje pred trgovino v Johannesburgu. Foto: Reuters
Čakanje pred trgovino v Johannesburgu. Foto: Reuters

Kljub rasti števila okuženih in pomislekom zdravstvene stroke se mnogi deli regije počasi odpirajo. "To me zelo skrbi. Vsem zveznim državam grozi razpad zdravstvenega sistema. Najhuje šele prihaja," je po poročanju Guardiana dejal direktor brazilskega instituta za zdravstveno politiko Miguel Lago, ki ni skoparil s kritikam na račun Bolsonara: "Ni mu mar za tiste Brazilce, ki so umrli zaradi njegovega neodgovornega ravnanja. Želi si le, da bi gospodarstvo še naprej poslovalo, da bi si s tem povečal možnosti za ponovno izvolitev leta 2022."

V podsaharski Afriki najhuje v Južni Afriki

Okužbe z novim koronavirusom še vedno naraščajo tudi v Indiji, kjer so našteli največ novih okužb v enem dnevu do zdaj, 9304, in v Pakistanu, kjer je umrlo največ ljudi v enem dnevu do zdaj. O rekordnem številu okužb poročajo tudi iz Južne Afrike – 3267. V tej državi je do zdaj umrlo 848 ljudi, okuženih pa je več kot 40.000 ljudi, kar pomeni, da je Južna Afrika najbolj prizadeta podsaharska država, saj "prispeva" skoraj četrtino vseh primerov okužb na celini. Več žrtev v Afriki so prešteli le v Egiptu (1126).

Skoraj dve tretjini primerov so zaznali v Cape Townu in okolici, ki je tudi turistično zelo obiskano območje. Prve ukrepe so sprejeli konec marca, zdaj pa jih počasi rahljajo. Južni Afričani znova lahko kupujejo alkohol, prodaja tobaka pa je še vedno prepovedana.

Na Novi Zelandiji zadnja okužba 29. aprila

Po drugi strani na Novi Zelandiji že 14 dni niso opazili novih okužb, zato bi se lahko država prihodnji teden razglasila za območje brez virusa. Za covidom-19 je umrlo 22 Novozelandcev, na tisoče jih je ostalo brez dela, turizem pa je na kolenih, a prebivalci so navdušeni nad tem, kako dobro jo je država v pandemiji odnesla, piše Guardian. Zadnjo domačo okužbo so potrdili 29. aprila, po mnenju zdravstvenih delavcev pa lahko državo za "očiščeno" virusa razglasijo 28 dni po koncu karantene zadnjega okuženega. Ta datum bo nastopil 15. junija.

V Rusiji več kot 450.000 okuženih