V bolnišnicah je 74 bolnikov, na intenzivni negi jih je 26, je sporočila vlada. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 48.

Dan predtem je bilo potrjenih 43 novih okužb.

S prvim odmerkom je cepljenih 807.116 oseb, starejših ob 18 let, z dvema odmerkoma pa 638.571. Prebolevnikov je 251.815, je še sporočila vlada.

Pred odhodom v tujino je nujno treba preveriti, kakšni so pogoji vstopa v državo, kamor se odpravljate. Foto: Pixabay
Pred odhodom v tujino je nujno treba preveriti, kakšni so pogoji vstopa v državo, kamor se odpravljate. Foto: Pixabay

Kot smo poročali v četrtek, je vzhodni del Slovenije po evropskih merilih po novem obarvan zeleno, zahodni del pa je še vedno oranžen. Pri nas so našteli 18 primerov indijske različice virusa, ki pa niso povezani s potovanji, kar skrbi strokovnjake.

Premier Janez Janša je pred začetkom drugega dneva vrh EU-ja dejal, da bo cepiv proti covidu-19 dovolj, sedaj je ključna težava, kako uporabiti vse vire, da se cepi čim večji odstotek prebivalstva v vseh državah članicah EU, je glede cepljenje dejal in dodal, da so voditelji soglašali, da je čim višja precepljenost ključna zaščita pred novimi različicami virusa, je še dejal.
"Optimistični podatek, ki smo ga dobili, je, da se bo dobava cepiv v tretjem četrtletju okrepila, cepiva bo dovolj," je povedal Janša ob začetku drugega dne zasedanja.

Ob umirjanju epidemije se začenja čas dopustov

Zatem je Janša v tvitu izrazil hvaležnost, ker "digitalni covidni certifikat deluje". "Trenutno imamo 300 transakcij na sekundo za QR kodo. Vračamo se v normalno življenje. Cepimo se, da bo prehod trajen," je zapisal in delovanje tega potrdila označil za "darilo Sloveniji za 30. rojstni dan".

Sorodna novica Raziskava: Novi koronavirus se je po svetu širil mnogo prej, kot so domnevali do zdaj

Brez karantene tudi cepljeni z dvema različnima odmerkoma

Vlada je sicer v četrtek znova nekoliko spremenila odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo zaradi zamejevanja pandemije covida-19 in omogočila vstop brez obvezne karantene tudi tistim, ki so bili cepljeni proti covidu-19 z dvema odmerkoma različnih proizvajalcev cepiv. Nekoliko je spremenjen tudi seznam držav, ki določa pogoje za prestop meje.

Matic Zupančič iz Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) opozarja, da "zaradi epidemije covida-19 še vedno ostaja poostren nadzor potnikov na mejnih prehodih. Več kot v preteklosti je zdaj 'papirologije', saj številne države poleg potrdil o cepljenju, prebolevnosti ali negativnem izvidu covidnega testa zahtevajo tudi registracijo prek spletnih obrazcev".

Slovenija je v četrtek testno uvedla evropsko digitalno covidno potrdilo, v polni meri pa bo sistem zaživel naslednji teden. Od četrtka zvečer je mogoče prek portala zVem pridobiti in natisniti evropsko digitalno covidno potrdilo, opremljeno s QR-kodo, ki bo olajšala potovanje v druge evropske države. Od 30. junija ga bodo cepljenim in prebolevnikom pošiljali še po pošti.