Z NIJZ-ja so sporočili, da je direktor Milan Krek danes prejel prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Foto: NIJZ/Twitter
Z NIJZ-ja so sporočili, da je direktor Milan Krek danes prejel prvi odmerek cepiva proti covidu-19. Foto: NIJZ/Twitter

Delež pozitivnih rezultatov PCR- in hitrih testov skupaj je znašal 13,2 odstotka. Med PCR-testi je bilo pozitivnih 23,4 odstotka izvidov, med testiranimi s hitrimi antigenskimi testi pa je bilo pozitivnih 5,3 odstotka ljudi.

V slovenskih bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 1266 bolnikov, kar je enako kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego se je število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 zmanjšalo za dva. Trenutno zdravljenje v intenzivni negi potrebuje 197 ljudi. V četrtek je bilo sicer po uradnih podatkih vlade iz bolnišnic odpuščenih 84 ljudi.

Umrlo je 28 bolnikov s covidom-19, skupno doslej 3121.

14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev za Slovenijo trenutno znaša 1098, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb pa 1540.

Skupno je bilo v Sloveniji po podatkih Sledilnika za covid-19 doslej potrjenih 146.956 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Popravek podatkov

Vlada je prek Twitterja najprej sporočila, da se v bolnišnicah zdravi 1130 bolnikov s covidom-19 (185 na intenzivni) in da je v četrtek umrlo 22 bolnikov s covidom-19.

Popravljeni podatki so bili objavljeni naknadno.

Nekoliko boljše številke

Umiritev širjenja virusa v šempetrski bolnišnici

V šempetrski bolnišnici, kjer je prišlo do izbruha okužb z novim koronavirusom na internističnem in kirurškem oddelku, po zadnjih testiranjih kaže, da jim je uspelo okužbo omejiti. Med zaposlenimi v četrtek niso odkrili novih okužb. "Morda je to že eden izmed znakov, da je okužba omejena in da se ne bo več tako širila v bolnišnici," je v današnji izjavi za javnost povedala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice Dunja Savnik Winkler.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Med hospitaliziranimi so sicer v četrtek odkrili še šest okuženih, dva z rehabilitacijskega oddelka v Stari Gori, štiri pa v različnih delih internističnega oddelka. Od teh so dva, ki sta bila v dobrem zdravstvenem stanju, poslali v domačo oskrbo, štiri pa so premestili na covidni oddelek bolnišnice. Danes znova testirajo vse zaposlene in bolnike na obeh prizadetih oddelkih. "V nadaljevanju bomo testirali vse hospitalizirane bolnike s hitrimi antigenskimi testi, tako da bomo res pravočasno poskušali prepoznati nove okužbe," je dodala. Testiranja bodo izvajali vsaka dva dneva.

"Obolevnost v regiji je sicer visoka, tako da bomo še videli, kaj nam prinašajo prihodnji dnevi," je dejala strokovna direktorica šempetrske bolnišnice. Foto: Ervin Čurlič/regijski štab CZ za severno Primorsko

Na covidnem oddelku šempetrske bolnišnice je bilo davi 61 bolnikov, od tega sedem v intenzivni enoti. V četrtek pa so morali zaradi prenapolnjenosti covidnega oddelka enega bolnika po potrjeni diagnozi napotiti v izolsko bolnišnico. "S strokovnim vodstvom smo se dogovorili, da bomo, če bo pri nas preveliko število covidnih bolnikov, zaprosili za pomoč druge bolnišnice, oziroma da bodo že prek dispečerskega centra bolniki napoteni v druge bolnišnice. Vendar upam, da konec tedna to ne bo potrebno," je še dejala Savnik Winklerjeva.

Zaradi okužb imajo v šempetrski bolnišnici tudi kadrovske težave. "V četrtek smo sicer dobili zaprosilo za pomoč s kadrom v zdravstveni negi iz Doma starejših občanov v Ajdovščini, kjer imajo veliko okužb med zaposlenimi, vendar jim naša bolnišnica glede na stanje trenutno ne more posoditi zaposlenih. Pri nas si še vedno pomagamo s študenti fakultete za zdravstvene vede, ki že ves čas epidemije ostajajo naši dobri sodelavci," je pojasnila strokovna direktorica. Ob tem je poudarila, da je obolevnost v regiji visoka, tako da se bo še videlo, kaj bodo prinesli prihodnji dnevi.

V šempetrski bolnišnici omejili širjenje okužb med zaposlenimi, ne pa tudi med bolniki

Cepljenje proti covidu-19 začenjajo tudi v Slovenski vojski

Cepljenje proti covidu-19 začenjajo tudi v Slovenski vojski. Najprej bodo cepili pripadnike posadk helikopterske nujne medicinske pomoči, pripadnike, ki se v kratkem odpravljajo na mednarodne operacije in misije, in pripadnike vojaške zdravstvene enote, je Slovenska vojska objavila na vladnih spletnih straneh. Za vojsko je v začetni fazi na voljo 200 odmerkov cepiva, po pričakovanjih se bo cepljenje pripadnic in pripadnikov končalo do začetka poletja, so navedli.

Pripadniki SV so med epidemijo med drugim so skrbeli za prevoze zaščitne opreme, za dezinfekcijo prostorov, pomagali pri urejanju novih zdravstvenih zmogljivosti, ljubljanski infekcijski kliniki pa v uporabo odstopili zabojnik z rentgenom. Foto: BoBo/Žiga Živulović
Pripadniki SV so med epidemijo med drugim so skrbeli za prevoze zaščitne opreme, za dezinfekcijo prostorov, pomagali pri urejanju novih zdravstvenih zmogljivosti, ljubljanski infekcijski kliniki pa v uporabo odstopili zabojnik z rentgenom. Foto: BoBo/Žiga Živulović

Da bi Slovenska vojska ohranila zdravje in s tem zmogljivosti, je načelnik generalštaba Robert Glavaš ob začetku epidemije izdal ukaz, s katerim je odpovedal vsa nenujna usposabljanja. Ob strogem upoštevanju ukrepov za ohranjanje zdravja pa pripadnice in pripadniki izvajajo usposabljanja za delovanje v mednarodnih operacijah in misijah, usposabljanja sil za sodelovanje pri nadzoru državne meje ter usposabljanje sil v pripravljenosti.

Pripadnice in pripadniki Slovenske vojske so od začetka epidemije dejavno vključeni v prizadevanja za ohranjanje zdravja. Med drugim so poskrbeli za prevoze zaščitne opreme, za dezinfekcijo prostorov, pomagali pri urejanju novih zdravstvenih zmogljivosti, ljubljanski infekcijski kliniki pa v uporabo odstopili zabojnik z rentgenom, so še poudarili.

Kako poteka pouk za otroke s posebnimi potrebami?