Zdravstvena delavka cepi človeka v vozilu. Foto: EPA
Zdravstvena delavka cepi človeka v vozilu. Foto: EPA

Cepljeni bodo morali biti vsi, ki so zaposleni v bolnišnicah, domovih za ostarele, tisti, ki nudijo pomoč na domu, gasilci in reševalci.

Francoska vlada je sicer odločitev sprejela pred dvema mesecema. Pred ministrstvom za zdravje v Parizu je danes na poziv sindikata CGT protestiralo nekaj sto ljudi, ki so opozarjali na morebitno "katastrofo", če necepljeni ne bodo smeli več opravljati svojega dela.

Sindikat FO pa je od vlade zahteval, naj rok za cepljenje podaljša, saj v nekaterih bolnišnicah napovedujejo, da bodo morali zmanjšati število postelj, ker ne bodo imeli dovolj negovalnega osebja.

Francoska vlada po drugi strani vztraja pri določenem roku, minister za zdravje Olivier Veran pa je napovedal sistematičen nadzor.

Direktorica pariške regionalne agencije za zdravje Amelie Verdier je dejala, da ne bodo oklevali pri ukrepanju proti necepljenim.

Nizozemska: Kmalu sproščanje ukrepov, a tudi uvedba potrdil

Medtem bodo na Nizozemskem kmalu dodatno sprostili ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim od 25. septembra ne bo več veljalo pravilo vzdrževanja fizične razdalje najmanj 1,5 metra, je dejal premier Mark Rutte.

Bodo pa za obisk restavracij, kulturnih ali športnih dogodkov uvedli covidna potrdila.

Potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju bodo od 25. septembra potrebovali vsi, starejši od 13 let, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedal Rutte.

Ker ne bo treba več vzdrževati razdalje najmanj metra in pol, bo lahko v restavracijah več ljudi hkrati, prav tako bodo lahko do konca zapolnjene kapacitete na stadionih. Sicer pa bodo v državi še naprej obvezne maske na sredstvih javnega prevoza in na letališčih.

Množično testiranje v Putjanu. Foto: Reuters
Množično testiranje v Putjanu. Foto: Reuters

Zaradi izbruha v šoli bodo na jugu Kitajske testirali več milijonov ljudi

V kitajski provinci Fudžjan se spopadajo s porastom okužb s koronavirusom. Razširile so se iz neke osnovne šole, zato so v mestu Putjan odredili zaprtje šol, več milijonov prebivalcev pa bodo testirali.

Gre za prvi večji izbruh koronavirusa na Kitajskem od začetka pandemije, povezan s šolami.

Na Kitajskem so ugotovili 59 lokalnih primerov prenosa virusa, vse v provinci Fudžjan. V ponedeljek so potrdili 22 lokalnih primerov.

Oblasti domnevajo, da je virus na območje prinesel moški, ki se je pred kratkim vrnil iz Singapurja. Simptome bolezni je razvil šele po izteku 14-dnevne karantene. Okužen je s koronavirusno različico delta. 12-letni sin tega moškega in njegov sošolec sta bila med prvimi, pri katerih so prejšnji teden potrdili okužbo. Skupaj se je doslej okužilo več kot 36 otrok, tudi osem vrtčevskih, so sporočile mestne oblasti.

V mestu Putjan so zaradi izbruha, v okviru katerega so potrdili več kot 100 okužb, odredili testiranje vseh 3,2 milijona prebivalcev. Tam so odredili zaprtje šol. Temu zgledu je sledilo tudi bližnje pristaniško mesto Šjamen, kjer so ustavili avtobusne povezave na dolge razdalje in odredili testiranje vseh prebivalcev.

Na Kitajskem so doslej porabili več kot dve milijardi odmerkov cepiva proti covidu, kar zadostuje za precepljenost okoli 70 odstotkov prebivalcev. Vendar pa večina majhnih otrok ostaja necepljenih, zato se bojijo, da bi izbruh v Fudžjanu nesorazmerno prizadel najranljivejše.

Mavricij se pred turističnim odprtjem spopada z eksplozijo okužb

Na otoku Mavricij se manj kot tri tedne pred načrtovanim popolnim odprtjem države za turiste spopadajo z eksplozijo novih okužb in smrti zaradi covida-19. Bolnišnice so preobremenjene, medicinske ventilatorje je težko najti, na glavnem pokopališču pa za umrle s covidom ni več dovolj prostora.

Po 1. oktobru se bodo turisti na Mavriciju, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne, lahko prosto gibali, če bodo imeli 72 ur pred prihodom negativen PCR-test. Foto: Reuters
Po 1. oktobru se bodo turisti na Mavriciju, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne, lahko prosto gibali, če bodo imeli 72 ur pred prihodom negativen PCR-test. Foto: Reuters

V samo dveh mesecih je število okužb poskočilo za petkrat, na več kot 12.600. Oblasti za zdaj niso pojasnile, čemu pripisati porast okužb, poročila tamkajšnjih medijev pa govorijo o tem, da ljudje ne upoštevajo ukrepov za zajezitev širjenja virusa in so po cepljenju manj previdni.

V nekaterih sektorjih je cepljenje proti covidu obvezno, v nasprotnem primeru zaposlenim grozijo visoke kazni in celo zaporna kazen do pet let. Doslej je bilo v državi proti covidu precepljenih 61 odstotkov prebivalcev, kljub temu pa se okužbe še naprej hitro širijo.

Uradno je na otoku vse pripravljeno na sprejem turistov s 1. oktobrom, stran od uradnih govorov in promocijskih kampanj pa se na otoku povečuje zaskrbljenost prebivalcev. "Razmere so vse slabše. Obstajajo pa navodila, da o tem ne govorimo," je pod pogojem anonimnosti dejal eden od zdravnikov. "Prednostna naloga vlade je zagotoviti nemoteno odpiranje meja 1. oktobra," je dodal.

Ponovno odprtje otočja nestrpno pričakuje turistični sektor, ki predstavlja 25 odstotkov BDP-ja in 250.000 neposrednih in posrednih delovnih mest.

Idilična počitniška destinacija v Indijskem oceanu, znana po belih peščenih plažah in turkiznem morju, je od julija sicer delno odprta za cepljene obiskovalce. Vendar so morali ostati v "letoviščnih mehurčkih" 14 dni, preden so lahko potovali po otoku, če so imeli negativen izvid PCR-testa na okužbo z novim koronavirusom.

Vlada je na začetku tega meseca ta rok skrajšala na sedem dni. Po 1. oktobru pa se bodo turisti, ne glede na to, ali so cepljeni ali ne, na otoku prosto gibali, če bodo imeli 72 ur pred prihodom negativen izvid PCR-testa.