Redki turisti v Benetkah, ki so se v teh dneh spremenile v mesto duhov. Foto: Reuters
Redki turisti v Benetkah, ki so se v teh dneh spremenile v mesto duhov. Foto: Reuters

Zaposleni na Natovem poveljstvu v Monsu je pred kratkim potoval v Italijo, evropsko državo, ki jo je virus najbolj prizadel. Ob tem so pri Natu izpostavili, da zaposleni po vrnitvi iz Italije ni obiskal vrhovnega poveljstva zavezniških sil v Evropi v Monsu na jugu Belgije.

"Znotraj širše skupnosti SHAPE imamo tri potrjene primere koronavirusne bolezni 19," so sporočili iz Nata. Dodali so, da so vse tri po testih v bolnišnici poslali domov, kjer so v izolaciji, in niso resno bolni.

Sorodna novica V Kaliforniji po smrti moškega razglasili izredne razmere

Nato je zaradi virusa že omejil dostop do svojega sedeža za turiste in vojaške poveljnike seznanil s priporočili za omejitev širjenja virusa. Doslej ni odpovedal še nobenih vojaških vaj, ki jih letos načrtuje več kot 20, je pa generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg dejal, da zavezništvo pozorno spremlja razmere.

Prvi primeri v BiH-u

Novi koronavirus se je razširil tudi v BiH, natančneje v Republiko Srbsko. Vlado Đajić, direktor tamkajšnjega univerzitetnega kliničnega centra, je dejal, da so okužbo potrdili pri moškem, ki je zaposlen v Italiji, v Banjaluki pa živita njegova žena in otrok. Žena se ni okužila, sin pa. "Moški srednjih let se zdravi na naši kliniki in se počuti dobro. Ima le blago povišano telesno temperaturo. Tudi stanje otroka je v redu," je dejal.

Brez potrjene okužbe v Evropi tako ostaja le še sedem držav – Malta, Vatikan, Albanija, Črna gora, Kosovo, Bolgarija in Slovaška.

Gabrovec: Čim prej na svidenje!

Iz bolnišnice na Katinari v Trstu se je oglasil slovenski deželni svetnik Igor Gabrovec, predstavnik stranke Slovenska skupnost, ki naj bi se okužil v Trevisu, od koder je pred dnevi letel v Apulijo in nazaj.

V slovenskem in italijanskem jeziku se je zahvalil "edinstvenemu zdravstvenemu osebju" in vsem, ki so mu "v teh dneh izrazili toplo bližino". "Čim prej na svidenje!" je dodal in objavil tudi selfi iz bolniške postelje.

V Milanu je bila predstavitev novega električnega fiata 500, a gostje so sedeli na priporočeni varnostni razdalji. Foto: Reuters
V Milanu je bila predstavitev novega električnega fiata 500, a gostje so sedeli na priporočeni varnostni razdalji. Foto: Reuters

Italija: Zaprte šole; v 24 urah 41 žrtev

V Italiji je v zadnjih 24 urah za koronavirusno boleznijo umrlo 41 ljudi, skupno pa 148, s čimer Italija po številu žrtev zaostaja le za Kitajsko.

V Italiji so v zadnjih 24 urah potrdili tudi 769 novih primerov okužb. Danes je bilo tako skupno okuženih 3858 ljudi, kar je 25 odstotkov več kot dan prej. Okužene so zabeležili že v vseh italijanskih deželah.

414 bolnikov je že ozdravelo, v karanteni pa je približno 100.000 ljudi predvsem v mestih na severu države.

Da bi preprečili širjenje virusa, so oblasti do 15. marca zaprle vse šole in univerze. Ukrep zadeva 7,6 milijona šolarjev in dijakov ter 1,7 milijona študentov. Gradiva za pouk so tako nekatere šole začele objavljati na spletu in prosile starše, naj ga z otroki obravnavajo. Univerze pa predavanja objavljajo v obliki podkastov. Številni starši imajo težave z varstvom otrok. Obrnili so se na stare starše in varuške.

Do 3. aprila bodo zaprti vsi javni prostori, kot so kinematografi, gledališča in fitnesi, do sredine marca pa bodo vse športne prireditve potekale brez gledalcev.

V Grčiji deset okuženih

Na Hrvaškem ni poročil o novih okužbah, tako da število obolelih ostaja pri številu deset.

Grčija je sporočila, da se je število okuženih povzpelo na deset. Vlada je zaradi širjenja bolezni ukazala zaprtje vseh šol in javnih zborovanj v treh okrožjih na zahodu države. Za to so se odločili kot previdnostni ukrep, saj iz te regije prihaja eden izmed okuženih – moški, ki se je pred kratkim vrnil z romanja v Izraelu in Egiptu.

Napis v eni izmed francoskih trgovin – zmanjkalo je mask in razkužil. Foto: Reuters
Napis v eni izmed francoskih trgovin – zmanjkalo je mask in razkužil. Foto: Reuters

V Švici prva žrtev kronična bolnica

V Švici je novi koronavirus zahteval prvo žrtev – 74-letno žensko iz kantona Vaud, ki je bila kronična bolnica. Po poročanju švicarskih medijev je v državi okuženih več kot 60 ljudi.

Število okužb se povečuje tudi v Avstriji, kjer se je po zadnjih podatkih doslej okužilo 42 ljudi. Prva človeka, ki sta bila v Avstriji pozitivna na koronavirus, sta medtem že ozdravela.

Prvi primer okužbe so ugotovili tudi na avstrijskem Koroškem. Okužila se je 28-letna ženska iz mesta Velikovec.

V Veliki Britaniji je število okuženih v enem dnevu naraslo na 87, kar je največji porast okužb v enem dnevu. Skoraj vsi izmed novih 36 bolnikov so pred dnevi potovali v države, v katerih je okužb največ.

Nemški minister izbruh imenoval pandemija

Čeprav Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ni razglasila pandemije, pa se je za uporabo te besede odločil nemški minister za zdravje Jens Spahn, ki je dejal: "Spopadamo se s pandemijo in jasno je, da še nismo dosegli vrhunca izbruha." V Nemčiji je 349 primerov okužbe.

Na Islandiji je okuženih 25 ljudi, v sredo je pozitiven test pokazalo pri še šestih ljudeh. "Okuženih je šest državljanov Islandije, ki so pred kratkim potovali v Italijo in Avstrijo," so sporočili.

Španija trenutno zdravi 219 obolelih za novim koronavirusom, največ, 76, jih prihaja iz prestolnice Madrid oziroma njene okolice.