V Izraelu imajo 300 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters
V Izraelu imajo 300 potrjenih okužb z novim koronavirusom. Foto: Reuters

Vodja Šin Beta Nadav Argaman je zatrdil, da je njihovo sodelovanje v zajezitvi novega koronavirusa odobril generalni državni tožilec, vzpostavili pa so tudi ustrezne nadzorne sisteme. Zagotovil je, da bo obveščevalna služba podatke zgolj posredovala ministrstvu za zdravje in jih ne bo shranjevala. Eden od uslužbencev pa je dejal, da ne bodo izvajali hekerskih napadov.

V odloku, ki je pricurljal v izraelske medije, piše, da bodo od telekomunikacijskih podjetij oblasti pridobivale podatke o prenašalcih virusa in tistih, ki bodo v karanteni. Šin Bet bo lahko uporabljal tudi podatke o lokaciji prenašalcev virusa za 14 dni pred potrditvijo okužbe, da bi lahko identificirali njihove poti in ljudi, s katerimi so bili v stiku.

V Izraelu, kjer so zabeležili več kot 300 okužb z novim koronavirusom, nameravajo ob tem prazne hotele spremeniti v prostore za lažje bolnike.

Iran: Oblasti resno opozarjajo

Iranske oblasti so medtem izdale resno opozorilo, da bi lahko v državi umrlo "milijone" ljudi, če bodo še naprej potovali in zanemarjali zdravstvena navodila, poroča Al Džazira. Vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je izdal versko prepoved "nepotrebnega" potovanja po državi.

Iran je medtem začasno izpustil 85.000 zapornikov, med katerimi so tudi politični. Tudi britanska Iranka Nazanin Zaghari-Ratcliffe, ki je bila zaprta v Teheranu, je bila izpuščena za 10 dni, poroča BBC. Nazanin Zaghari-Ratcliffe je v Iranu zaprta od leta 2016, in sicer zaradi obtožb o vohunjenju, ki jih zanika.

Iran je ena izmed najbolj prizadetih držav zaradi novega koronavirusa, saj je umrlo že 988 ljudi, okuženih pa jih je več kot 16.000.

Okužba tudi na sedežu WHO-ja


S sedeža Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) s sedežem v Ženevi so sporočili, da sta okužena tudi dva njihova zaposlena.

6,5-milijardni sveženj novozelandske vlade

Novozelandska vlada je v odziv na gospodarske posledice novega koronavirusa sprejela sveženj ukrepov v vrednosti štirih odstotkov BDP-ja države. Novozelandski finančni minister Grant Robertson je dejal, da gre za največji gospodarski načrt v miroljubnem času v sodobni zgodovini države. Sveženj pomoči je vreden kar 6,5 milijarde evrov in vključuje zagotavljanje plač za tiste, ki morajo biti v samoizolaciji, a ne morejo delati od doma, in za tiste, ki skrbijo za obolele z virusom. Med ukrepi so tudi pomoč zdravstvenemu sistemu in denarna pomoč družinam z nizkimi dohodki.

Na Novi Zelandiji imajo sicer "le" osem potrjenih okužb z novim koronavirusom, kljub temu pa so sprejeli vrsto ukrepov, med drugim od vseh popotnikov, ki prihajajo v državo, zahtevajo 14-dnevno samoizolacijo. Gospodarstvo ima tretjino manj dohodkov v primerjavi z lanskim letom.

Nova Zelandija bo za pokritje gospodarske škode zaradi novega koronavirusa namenila največ denarja na svetu glede na število prebivalcev. Foto: Reuters
Nova Zelandija bo za pokritje gospodarske škode zaradi novega koronavirusa namenila največ denarja na svetu glede na število prebivalcev. Foto: Reuters

Egipt: V karanteni priljubljeno letovišče Hurgada

Oblasti egiptovske regije Rdeče morje, v kateri leži tudi letovišče Hurgada, so sporočile, da v regiji velja 14-dnevna karantena. To pomeni, da dva tedna ne sme nihče zapustiti regije in ne vstopiti vanjo. Namen ukrepa je zagotoviti varnost in blaginjo državljanov, da se ne bi okužili z virusom, in varnost turistov, dokler ne zapustijo države, so navedli. Hurgada, kjer je novi koronavirus zahteval prvo smrtno žrtev v Egiptu, je zelo priljubljena med turisti. Tja zaradi čiste vode, koralnih grebenov in edinstvenega morskega življenja radi vse leto prihajajo tudi potapljači. Karantena velja tudi za druga rdečemorska letovišča, kot je Marsa al Alam.

Egiptovska ministrica za zdravje Hala Zajed je v ponedeljek zvečer napovedala, da bodo v regijah, priljubljenih med turisti, v prihodnjih dneh uvedli karanteno: "Sprejeti so bili okrepljeni ukrepi, v prihodnji dneh pa bodo sprejeti še drugi, ki bodo omejili gibanje." Egipt je v okviru boja proti novemu koronavirusu, s katerim se je tam okužilo 166 ljudi, štirje pa so umrli, napovedal, da bodo od četrtka prepovedani vsi poleti. Ostre ukrepe so napovedali tudi za tiste, ki širijo lažne novice o virusu. Grozi jim celo zaporna kazen.

Samoizolacija in zapiranje meja v Aziji

14-dnevno samoizolacijo za ljudi, ki se vračajo iz tujine, zahteva tudi več drugih držav na vzhodu, kot sta Hongkong in Avstralija, ki pa v državo sploh ne spusti tujcev, ki so bili na Kitajskem, v Iranu, Južni Koreji ali Italiji. Malezija pa je prepovedala kar vstop vsem tujim državljanom. Japonska je sprejela nekoliko drugačen ukrep – vse, ki bodo v državo želeli vstopiti po bivanju v Evropi, torej tudi svoje državljane, bo pozvala, naj se za 14 dni umaknejo v samoizolacijo. Število novookuženih se je v Aziji povzpelo predvsem v Maleziji (skupno 428 okužb) in na Tajskem (147 okužb).

Svarilo evropskim zdravnikom iz Vuhana: Zaščitite se!

Zdravniki iz Vuhana evropske kolege svarijo pred ponavljanjem napak, kakršne so pri spoprijemanju z virusom delali sami. Poudarili so predvsem pomanjkljivo zaščitno opremo. Tudi oni so pozvali k čim obsežnejšemu testiranju na novi koronavirus.

"Naši evropski kolegi se okužijo med delom, pri čemer je delež okuženih podoben kot ob začetku izbruha v Vuhanu," je povedal profesor gastroenterologije na pekinškem univerzitetnem kliničnem centru.

Direktor enote za intenzivno nego na pekinškem kliničnem centru Du Bin je ob tem opozoril, da je bilo v kitajskem mestu, kjer je virus izbruhnil, več okuženih med otorinolaringologi, ki zdravijo ušesa, nos in grlo, ter oftalmologi, ki zdravijo oči.

V Vuhanu skoraj samo še "uvoženi" primeri

Kitajsko mesto Vuhan, v katerem je novi koronavirus izbruhnil, pa od torka zahteva od vseh, ki prihajajo v mesto, 14-dnevno samoizolacijo na svoje stroške. Glavna skrb Kitajske je namreč to, da ne bodo novih okužb prinašali ljudje, ki prihajajo iz drugih držav. Zunaj province Hubej namreč že več dni niso zaznali nobenega novega primera okužbe, ki bi bil posledica prenosa v državi.

Zdaj pa na Kitajsko prihaja vse več "uvoženih" primerov okuženih. V to državo z letali prihaja okoli 20.000 ljudi dnevno in do zdaj so skupaj zaznali že 143 okuženih ljudi, ki so prišli iz tujine. Od 20 novih "uvoženih" primerov okužbe so jih devet zaznali v Pekingu, tri pa v Šanghaju.

Peking je zato s ponedeljkom uvedel obvezno 14-dnevno karanteno v posebej določenih hotelih in namestitvah za skoraj vse, ki pridejo iz tujine. Le tisti, ki živijo sami, ali pa mladoletniki, starostniki, nosečnice ali tisti, ki imajo posebne potrebe, gredo lahko v samoizolacijo v svojem domu.

Južna Koreja

Južna Koreja bo še za dva tedna podaljšala zaprtje šol. Sprva bi se morale odpreti 23. marca, a bodo šolarji ostali doma (vsaj) do 6. aprila.

Zaprta Tadž Mahal in sydneyjska opera

Indija je zaprla znameniti spomenik ljubezni, eno največjih svetovnih turističnih znamenitosti Tadž Mahal, ki ga sicer vsak dan obišče 70.000 ljudi. Začasno je zaprta tudi opera v Sydneyju.

Malezijka se je še pravi čas vrnila v domovino, saj ta država zapira svoje meje. Foto: Reuters
Malezijka se je še pravi čas vrnila v domovino, saj ta država zapira svoje meje. Foto: Reuters

Prva smrtna žrtev v Braziliji

Iz Brazilije, natančneje iz São Paula, poročajo o prvi smrtni žrtvi novega koronavirusa. V državi z 209 milijoni prebivalcev so do zdaj potrdili 234 primerov okužbe.

Država ni zaprla svojih meja, so pa v Riu de Janeiru in São Paulu zaprli šole in univerze, odpovedane so javne prireditve.

Iz Brazilije medtem poročajo o množičnem begu iz štirih zaporov v zvezni državi São Paulo. Iz polodprtih oddelkov je zbežalo več sto zapornikov, potem ko jim je vodstvo zapora odpovedalo nekajdnevni oddih doma okoli velikonočnih praznikov.

Zapira se tudi Južna Amerika

Vse več ukrepov za zajezitev širjenja sicer sprejemajo tudi v Južni Ameriki. Osem držav članic Foruma za razvoj in napredek Južne Amerike (Prosur) se je dogovorilo, da bodo skupaj ukrepale proti pandemiji novega koronavirusa, med drugim s skupnimi ukrepi glede prestopanja meja, kampanje proti dezinformacijam, skupnimi nabavnimi protokoli proti navijanju cen in drugem.

Gre za Ekvador, Brazilijo, Argentino, Čile, Paragvaj, Kolumbijo, Peru in Gvajano. V ponedeljek sta sicer Gvatemala in Čile naznanila, da se pridružujeta drugim državam v soseščini pri zapiranju meja za 15 dni, da se omeji širjenje koronavirusa. Čile zapira meje šele v sredo, Gvatemala pa je to storila že v ponedeljek. Čile ima 155 potrjenih primerov okužb s koronavirusom, Gvatemala pa sedem. Prejšnji teden je meje zaprl Salvador, konec tedna pa Argentina, Peru, Panama, Kolumbija in Honduras.

Obubožani Haiti je zaprl edino kopensko mejo, ki jo ima s turistično razvito Dominikansko republiko. Haiti, Salvador in Nikaragva še nimajo potrjenih primerov koronavirusa.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je razglasil karanteno v vsej državi.
Ekvador je v ponedeljek zaprl dostop do otočja Galapagos, ki je zaradi edinstvene biotske raznolikosti na Unescovem seznamu zaščitene svetovne dediščine. Ekvador ima 58 potrjenih primerov okužbe in dva smrtna primera.

Kuba pa se je v ponedeljek kot edina država usmilila britanske turistične križarke Braemar, ki ima na krovu pet potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom. Ladjo so do zdaj zavrnili na Barbadosu in na Bahamih, Kuba pa je dovolila izkrcanje in prevoz potnikov z letali družbe British Airways v domovino.