Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu Roman Jerala je povedal, da so nekateri proizvajalci svoja cepiva že začeli prilagajati koronavirusni različici omikron. Teh prilagoditev po njegovi oceni ne moremo pričakovati prej kot v treh mesecih. Ob tem opozarja, da je v nekaterih državah število hospitaliziranih covidnih bolnikov že preseglo število iz prejšnjih valov epidemije covida-19.

Kot dejal Roman Jerala, cepiva proti covidu-19 prilagajajo predvsem proizvajalci mRNK cepiv, ki jih je mogoče prilagoditi hitreje. Svoje vektorsko cepivo naj bi po nekaterih podatkih prilagajalo tudi podjetje AstraZeneca, je dodal.

Nemčija je že naročila 80 milijonov odmerkov na omikron prilagojenega cepiva proizvajalca Pfizer-BioNTech, je konec decembra povedal nemški minister za zdravje Karl Lauterbach. Napovedal je, da bodo cepiva predvidoma prejeli v aprilu ali maju.

Foto: EPA
Foto: EPA

Po besedah Jerale se že porajajo vprašanja, kako bodo cepljeni z omikronu prilagojenimi cepivi zaščiteni pred okužbo z različico delta. Po podatkih iz Južne Afrike se je predhodno cepljenim ob okužbi z različico omikron povečalo tudi število protiteles, ki ščitijo pred različico delta, je pojasnil. "Verjetno bo v uporabi kombinacija cepiv proti omikronu in proti izvorni različici," je napovedal.

Današnji skok števila okužb je bil po njegovih besedah pričakovan. "In sicer glede na to, da smo videli, kako raste omikron povsod po svetu, in glede na to, da so bila organizirana silvestrovanja, čeprav je strokovna skupina za covid-19 menila, da to ni priporočljivo," je pojasnil. Po njegovi oceni sicer obstaja velika verjetnost, da je različica omikron v Sloveniji že prevladujoča.

Jerala opozarja še, da je omikron izjemno kužna različica. Ob tem je navedel primer, ko se je na Novi Zelandiji okužba razširila med osebami, ki so bile izolirane v različnih sobah in so le za nekaj trenutkov odprle vrata. Zato poziva k omejevanju stikov, delu od doma in doslednemu nošenju zaščitnih mask. V nasprotnem primeru bi lahko veliko število karanten ohromilo delovanje države.

Velik izziv bodo predstavljale tudi kapacitete testiranja. "Mislim, da je treba določen del kapacitet ohranjati za testiranje zdravstvenega kadra," je poudaril in napovedal, da nas čakajo zahtevni časi.

Kako pred omikronom zavarujejo cepiva?


NIJZ nasprotuje skrajšanju karantene

Vlada bo predvidoma še ta teden odločila o morebitnih novih zajezitvenih ukrepih. Strokovna skupina jih sicer za zdaj ne bo predlagala, je pa naklonjena prekinitvi karantene po petih dneh, če je test negativen.

S tem pa se ne strinja NIJZ. Kot je poročala TV Slovenija, je v Sloveniji še vedno zelo prisotna različica delta, zato NIJZ ne podpira skrajšanja karantene na pet dni ob negativnem testu.

Roman Jerala pa je opozoril, da je treba razmisliti, ali je takšno skrajšanje karantene varno. Prekinitev karantene po petih dneh bi bila ob negativnem PCR-testu po njegovi oceni varna. Brez opravljenega testa pa ne, saj bi se v tem primeru v družbo vključili ljudje, ki bi bili morda pozitivni na koronavirus.

NIJZ ne podpira skrajšanja karantene

Manj covidnih bolnikov v UKC Maribor

V UKC-ju Maribor je hospitalizirana tudi oseba, okužena z različico omikron, pri čemer pa je strokovni direktor UKC-ja Matjaž Vogrin poudaril, da oseba ni hospitalizirana zaradi covidne pljučnice, ampak zaradi drugega medicinskega stanja. Ob testiranju so po naključju ugotovili, da gre za omikron, je še pojasnil in dodal, da gre za osebo, ki je covid že prebolela.

V izjavi za javnost je Vogrin opisal trenutno stanje v UKC-ju Maribor – čeprav se četrti val epidemije umirja, se tega zdravstveni delavci ne morejo veseliti s polnimi pljuči, saj nad vsem skupaj že visi senca omikrona. "Danes je pri nas hospitaliziranih 87 covidnih bolnikov, od tega 30 na intenzivni terapiji, kar je bistveno več kot dvakrat manj kot takrat, ko je bilo teh pacientov največ, ampak še vedno zavzemajo 10 odstotkov naših posteljnih kapacitet," je ob tem navedel Vogrin.

Pojasnil je še, da kapacitete za necovidne bolnike povečujejo takoj, ko je to mogoče. Na kirurgiji tako potekajo dela v obsegu približno 60 odstotkov, kar je še vedno bistveno premalo. Glavna ovira je pomanjkanje anesteziologov, ki so še vedno razporejeni na oddelek za covidno intenzivno terapijo.

Trenutno se v mariborskem UKC-ju sicer ne spopadajo s kakšnim večjim izostankom zaposlenih zaradi karantenskih odločb (v zadnjih 10 tednih so imeli izdanih 106 karantenskih odločb, kar je le okoli 10 na teden): "Številke so bile bistveno višje v času drugega in tretjega vala, ko je bilo dnevno odsotnih po več sto, 500 in več, ljudi. Se pa spoprijemamo z odsotnostmi zaradi izgorelosti, kar je treba upoštevati pri načrtovanju dela."

Opravljenih 7485 PCR-testov, pozitivnih je bilo 3393 izvidov testov

V ponedeljek je bilo opravljenih 7485 PCR-testov, pozitivnih je bilo 3393 izvidov testov, kar je 45-odstotni delež. Opravljenih je bilo tudi skoraj sto tisoč hitrih antigenskih testov (99.477), število pozitivnih ni znano. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev po podatkih NIJZ-ja znaša 953 (+85), povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 1747. Število aktivnih primerov v državi je spet preseglo 20 tisoč (20.225).

Podobno število okužb (3400) je bilo nazadnje potrjeno 22. novembra.

Po podatkih vlade se skupno v bolnišnicah zdravi 531 ljudi (17 manj kot dan prej), najmlajši bolnik je star 24 let, na enotah intenzivne terapije zdravijo 162 bolnikov (11 manj kot dan prej), najmlajši ima 21 let. Umrlo je še osem bolnikov, navaja vlada.

Z enim odmerkom je trenutno v državi cepljenih 59 odstotkov prebivalstva (1.250.665 ljudi), z drugim potrebnim odmerkom 56 odstotkov (1.191.057), z dodatnim pa 470.847 prebivalcev. Med polnoletnimi državljani je precepljenost 67-odstotna, med starejšimi od 55 let pa 77-odstotna.

Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

DSO v Novi Gorici do ponedeljka zaprt

Zaradi okužbe z novim koronavirusom, ki so jo potrdili pri osmih stanovalcih, so danes za obiskovalce zaprli Dom upokojencev Nova Gorica.

"V ponedeljek so bili na hitrih testih okuženi štirje stanovalci, kasneje so okužbo potrdili tudi s PCR-testi. Danes smo testirali s hitrimi testi vse zaposlene in stanovalce in na tem testiranju dobili še štiri pozitivne. Do jutri tako pričakujemo potrditev okužb še s PCR-testi," je za Radio Slovenija povedala vodja službe zdravstvene nege in oskrbe Nataša Slejko. "Med njimi sta dva, ki sta prebolela in bila enkrat cepljena, en gospod je trikrat cepljen, ena prebolela in dvakrat cepljena. Vse možne kombinacije. So zaščiteni in upajmo, da bo ta zaščita pripomogla k temu, da bo potek bolezni lažji. Ob tem dodaja, da so okužbo odkrili na petih oddelkih od osmih. Ti so sedaj postali siva cona. Dom so za obiske zaprli do ponedeljka, svojci pa lahko potrebščine in pakete prinesejo na recepcijo doma.

Leskovar (IJS): Največ okuženih v drugi polovici januarja

Po zadnji napovedi Matjaža Leskovarja z Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija covida-19 narašča vse hitreje, predvidoma zaradi vpliva prazničnega druženja in vse hitrejšega širjenja koronavirusne različice omikron. Kako se bo to odražalo na številu covidnih bolnikov, bo odvisno od resnosti bolezni, ki jo različica povzroča, je pojasnil.

Vrh števila potrjenih okužb bomo predvidoma dosegli v drugi polovici januarja, vrh v bolnišnicah pa v prvi polovici februarja. Kot je razvidno iz njegove napovedi, bi lahko 12. januarja dnevno število potrjenih okužb preseglo 3500 ali celo 4000. Reprodukcijsko število po Leskovarjevi oceni znaša približno 1,5, kar pomeni, da ena oseba povprečno okuži eno in pol
osebo.

Zelo hitro širjenje okužb

Pozivi k cepljenju

Slovenska medicinska akademija, komisija za medicinsko etiko, Zdravniška zbornica Slovenije in Slovensko zdravniško društvo so danes ponovno pozvali k takojšnji uvedbi pogoja preboleli, cepljeni (PC), v primeru nadaljevanja epidemičnih valov pa tudi k uvedbi obveznega cepljenja proti covidu-19, so sporočili.

Poziv k obveznem cepljenju
Pogovor z Matejo Logar in Leonom Cizljem o poteku epidemije
Epidemija očitno znova v polnem razmahu