Največ okužb je v Ljubljani. Foto: EPA
Največ okužb je v Ljubljani. Foto: EPA

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 22 ljudi, med njimi so trije na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili pet ljudi. Skupaj so okužbo z novim koronavirusom do zdaj v Sloveniji potrdili pri 3122 ljudeh, umrlo pa je 135 bolnikov s covidom-19.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V petek so nove primere okužb potrdili v 27 občinah. Največ primerov (osem) so potrdili v ljubljanski občini, po tri v občinah Slovenska Bistrica in Črna na Koroškem, po dva v občinah Celje, Velike Lašče, Novo mesto in Škofljica ter po enega v občinah Sevnica, Rogaška Slatina, Brežice, Tržič, Ig, Mirna Peč, Šmarje pri Jelšah in Turnišče.

Zaradi okužbe je v karanteni vse več razredov šol in oddelkov v vrtcih. Kot poroča portal Večer Koroška, so v Črni na Koroškem vsi trije novi primeri povezani z okuženim sodelavcem pri vzdrževalnih delih na osnovni šoli Črna na Koroškem. Ta opravlja tudi šolske prevoze otrok, vendar jih je prevažal le šest. Po zdajšnjih podatkih glede pouka v ponedeljek za zdaj ni sprememb, je za portal povedal ravnatelj OŠ Črna Mitja Pranjič.

Infektologinja Mateja Logar. Foto: MMC RTV SLO
Infektologinja Mateja Logar. Foto: MMC RTV SLO

Logarjeva: Med ljudmi je veliko virusa

Infektologija Mateja Logar ocenjuje, da je virusa med prebivalstvom veliko in da bodo ukrepi, kot je vnovično obvezno nošenje mask v zaprtih javnih prostorih, vidni v prihodnjih dveh tednih. "To smo se že naučili, da traja od uvedbe ukrepa do tega, da vidimo učinke, nekje od 10 do 14 dni. Bolj skrb vzbujajoče pa je, da je veliko število novih primerov nepojasnjenih, da ne poznamo izvora okužbe, kar pomeni, da imamo slabši nadzor nad položajem," je pojasnila za Radio Slovenija.

Največ novih okužb je bilo v starostni skupini od 35 do 44 let, in sicer devet, osem jih je bilo v skupini od 45 do 54 let, po sedem pa v skupinah od 25 do 34 let ter od 55 do 64 let. Štiri okužbe so potrdili v starostni skupini od 15 do 24 let, po tri v skupinah od pet do 14 let ter od 75 do 84 let, po enega pa v skupinah do štiri leta ter od 65 do 74 let.

Kakšni so protikoronski ukrepi na delovnih mestih?

Največ aktivnih okužb v Ljubljani

Največ aktivnih okužb je trenutno v Ljubljani, in sicer 98, v Mariboru 25, Celju 22, okuženih tujih državljanov je 17, v Sevnici 16, Velikih Laščah 16, Novem mestu 15, Šentjurju 14, Rogaški Slatini 11, Kranju 10, Lendavi 10, Murski Soboti 10, Dravogradu 8, Kopru 8, Slovenski Bistrici 8. Po sedem okužb pa je v Brežicah, Krškem in Tržiču.

V Sloveniji so do zdaj skupaj opravili 165.573 testiranj. Največ dnevno do zdaj so jih opravili v petek, in sicer 1733.

Več na sledilniku za covid-19.

Duševne stiske otrok in mladih med koronakrizo