Foto: BoBo
Foto: BoBo
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V petek so opravili tudi 33.619 hitrih testov, ki pa jih nato za potrditev okužbe potrjujejo še s PCR-testom. Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh se je zdaj dvignilo že na 229. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 414. Slovenija je torej dosegla rdečo stopnjo.

V bolnišnicah se zaradi koronavirusne bolezni zdravi 121 ljudi, torej štirje bolniki več kot v petek. 21 bolnikov potrebuje intenzivno terapijo. S covidom-19 sta umrla dva bolnika.

V bolnišnicah tako zdravijo štiri covidne bolnike več kot dan prej. Število bolnikov, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje, pa ostaja nespremenjeno. Najmlajši hospitaliziran bolnik je star 21 let, najmlajši v intenzivni negi pa 39, je objavila vlada.

Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 986.030 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov celotnega prebivalstva. Z vsemi odmerki pa 899.504 ljudi oz. 43 odstotkov prebivalstva.

Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 68 odstotkov. Med starejšimi od 18 let je z vsemi odmerki cepljenih 51 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 64 odstotkov.

Spremembe pogojev

Tedensko hitro testiranje, ki ga bo kril proračun, je obvezno tudi za ljudi, ki delajo v projektih socialne aktivacije in v projektih večnamenskih romskih centrov, ter osebne asistente. Prav tako je uredba v enak režim vključila poklicne in prostovoljne gasilce ter civilno zaščito.

PCT za vadbo v notranjih prostorih

Veljati je začel tudi odlok o omejitvah v športu, ki določa, da morajo pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) izpolnjevati tudi udeleženci športno-rekreativne dejavnosti, starejši od 15 let, če vadba poteka v zaprtih prostorih. Upoštevanje tega pogoja mora nadzorovati upravljavec prostora.

Za športnike, starejše od 15 let, je sicer pogoj PCT obvezen le, če imajo treninge v šolskem objektu.

PCT-pravila za rekreacijo v notranjih prostorih
Različica delta predstavlja večje tveganje za hospitalizacijo

Pri okužbi s koronavirusno različico delta je tveganje za hospitalizacijo približno dvakrat večje kot pri okužbi z različico alfa, kažejo izsledki nove študije Univerze v Cambridgeu in Angleške zdravstvene agencije (Public Health England). V študiji, ki je v Angliji potekala med marcem in majem letos, so spremljali potek bolezni pri več kot 40.000 covidnih bolnikih.

Ugotovili so, da je bilo tveganje za hospitalizacijo pri okužbi z različico delta več kot dvakrat večje kot pri okužbi z različico alfa.Le 1,8 odstotka ljudi, ki so sodelovali v študiji, je bilo popolnoma cepljenih, 24 odstotkov pa jih je bilo cepljenih z enim odmerkom, zato raziskovalci opozarjajo, da izsledki študije ne dopuščajo sklepanj o tveganjih hospitalizacije pri v celoti cepljenih posameznikih.

Doslej so študije v glavnem pokazale večjo prenosljivost različice delta, vendar ni bilo zanesljivih podatkov o večji nevarnosti za hujši potek bolezni, je še poročala DPA.

Različica delta, ki so jo sprva odkrili v Indiji, je zdaj prevladujoča v mnogih državah, tudi v Sloveniji.

Sorodna novica Vlada spremenila pogoje cepljenja, tudi za AstraZeneco potrebna dva odmerka

Tranzit brez pogojevanja

Medtem pa tranzitnim potnikom, ki potujejo skozi Slovenijo, vsaj še do 5. septembra ob vstopu v državo ne bo treba dokazovati teh pogojev.

Tudi za cepivo AstraZenece obvezna dva odmerka

V skladu s spremembami bo po novem tudi za cepivo AstraZenece veljalo, da je pogoj cepljenja izpolnjen z dokazilom o prejetju tudi drugega odmerka cepiva.

Slovenija je sicer znova dosegla rdečo stopnjo epidemije. Hitro se polnijo tudi bolniške postelje, in prav to merilo bo krojilo nov semafor ukrepov. Tega bo izoblikovala svetovalna skupina, ki se bo sestala v ponedeljek.

Epidemična slika se slabša