Prvič več kot 100.000 aktivno okužbenih

Ob 14.650 PCR-testih, ki so potrdili 9945 okužb, je 107.468 ljudi opravilo hitro testiranje z antigenskimi testi.

Število aktivnih okužb v državi je po oceni NIJZ-ja že 101.960. V primerjavi z dnevom prej se je to število povišalo za 5479, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je višje za 336 in znaša 8825. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je 4827, kar je 261 več kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 601 bolnik s covidom-19, število se je v primerjavi z dnevom pred tem povečalo za dva. Število bolnikov na intenzivni negi se je medtem s 144 znižalo na 136.

V petek je umrlo 12 bolnikov s covidom-19.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.259.378 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.206.666. Za poživitveni odmerek se je doslej odločilo 573.239 ljudi.

Število bolnikov na oddelkih intenzivne terapije na srečo ne narašča
Sorodna novica V prvih treh tednih rekordna rast okužb in nižanje števila bolnikov na oddelkih za intenzivno nego

Izolacijo po sedmih dneh lahko prekinete z negativnim izvidom HAG-testa

Ob povečevanju števila primerov okužbe s koronavirusom ter odrejenih izolacij in karanten, ki povzročajo težave predvsem v zdravstvu in šolstvu, pa tudi v gospodarstvu, bo od ponedeljka izolacijo mogoče skrajšati z desetih na sedem dni. Ob koncu tega obdobja mora biti okuženi 24 ur brez simptomov in imeti negativen izvid hitrega testa. Test bo mogoče opraviti le pri uradnih izvajalcih. Hitri testi za samotestiranje po odločitvi stroke namreč ne zadostujejo, saj mora biti test odvzet iz nosno-žrelnega predela, in ne le iz nosu.

"Če je test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo in lahko test ponovi naslednji dan oz. vse do desetega dne. Potem se izolacija prekine brez opravljanja testa," je ob tem pojasnil Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC-ja Ljubljana. Skrajševanje časa osamitve pa ne bo mogoče za ljudi, ki spadajo v skupine z oslabljenim imunskim sistemom, bolnike in tiste s hujšim potekom bolezni, ki zahteva hospitalizacijo.

Po skrajšani izolaciji se mora posameznik v naslednjih treh dneh čim bolj izogibati stikom z drugimi ljudmi in pravilno uporabljati zaščitno kirurško ali FFP2-masko. Do izteka desetega dne prav tako ne bodo imeli veljavne QR-kode za status prebolevnika.

Izolacija - karantena

Izolacija je ukrep ali postopek za posameznika, ki zboli za covidom-19 oziroma je pozitiven na testiranju. Za izolacijo bolnik dobi bolniški status, ki ga izda njegov osebni zdravnik, ki tudi določa potek izolacije.

Karantena pa je ukrep za zdravo osebo, ki je bila v visokotveganem stiku in za katero ni nujno, da je že okužena. Karantena je v domeni epidemiologov, ki ukrep uporabljajo za prekinitev verige prenosa okužb. Za karanteno posameznik dobi odločbo, ki jo natisne na eUpravi. Vse informacije posameznik dobi z elektronsko pošto, v kateri je navedena povezava do obrazca.

Sorodna novica NIJZ objavil novo aplikacijo za skeniranje QR-kod na evropskih digitalnih covidnih potrdilih
Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji