Foto: BoBo
Foto: BoBo

V petek so potrdili 305 okužb več kot v četrtek. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 1577 oziroma sedem več kot dan prej.

Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev je trenutno 1021, kar je 22 več kot dan prej.

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.265.980 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.419, v zadnjih sedmih dneh se število slednjih povečalo za 64.

Posvetovalna skupina na NIJZ-ju je v petek predlagala uvedbo obveznega nošenja zaščitnih mask v zdravstvenem sistemu, in sicer v skupnih zaprtih prostorih v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, lekarnah, pa tudi v domovih za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodih.

Uporabo maske so priporočili tudi osebam iz ranljivih skupin pri dejavnostih, kjer do oseb izven njihovega gospodinjstva ne morejo vzdrževati priporočene medosebne razdalje oz. se z njimi zadržujejo v skupnem zaprtem prostoru in tudi vsem osebam pri uporabi sredstev javnega prevoza in na zaprtih javnih mestih, kot so trgovine, trgovski centri, knjižnice, kinodvorane. Ob tem so uporabo priporočili tudi v ostalih zaprtih javnih prostorih.

Sorodna novica Posvetovalna skupina predlaga obvezno nošenje zaščitnih mask v zdravstvenem sistemu