Foto: BoBo
Foto: BoBo

V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 74 ljudi, kar je enako število bolnikov kot v četrtek, od tega 24 na oddelkih intenzivne nege (dva manj kot dan prej). Dva bolnika sta zaradi posledic koronavirusne bolezni umrla.

V petek je bilo na praznik opravljenih še 10.040 hitrih antigenskih testov.

Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je tako padlo na 38, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa znaša 40.

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je trenutno v državi 857 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Tudi v soboto je potekalo cepljenje v mobilnih enotah: v Ljubljani se je s Pfizerjevim cepivom mogoče cepiti na Wolfovi ulici in v Vilharjevem podhodu.

V petek potrjenih 11 primerov okužbe

Onkološki inštitut poudarja pomembnost cepljenja bolnikov z rakom

Onkološki bolniki in tisti, ki so raka v preteklosti že preboleli, imajo ob okužbi z novimi različicami virusa večje tveganje za hud potek bolezni covida-19, zato Onkološki inštitut Ljubljana znova poudarja pomembnost cepljenja tovrstnih bolnikov in poziva, da se ob pomislekih slednji posvetujejo z zdravstveno stroko. Čeprav cepljenje s cepivi, ki so na voljo, ni popolnoma učinkovito pri preprečevanju zbolevnosti, je učinkovito pri preprečevanju hudega poteka bolezni, zaradi katerega je potreben sprejem v bolnišnico, na intenzivni oddelek ali nastopi celo smrt, opozarjajo.

Kot izpostavljajo, se tveganje s starostjo veča, mlajši bolniki pa pri tem vendarle niso izključeni. Pri onkoloških bolnikih, ki so okuženi s covidom-19, lahko pride, kot izpostavljajo, tudi do nezaželenega zamika diagnostike in zdravljenja onkološke bolezni, še posebej pri osebah, ki zbolijo s hudo obliko. Zamik v zdravljenju raka pa poslabša izid bolezni.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji