V ponedeljek je bilo z bolnišničnega zdravljenja odpuščenih 81 bolnikov, skupno število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 pa se je povečalo za enega. Trenutno je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 1299 ljudi. Na intenzivni negi se zdravi 210 bolnikov s covidom-19, pet več kot včeraj.

"Če podatke primerjamo s podatki prejšnjega torka, ko je bilo testov 5696, potrjenih primerov pa 1302, lahko ugotovimo, da se epidemija žal ne umirja tako hitro, kot bi si želeli," je na dopoldanski tiskovni konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin.

Število smrti bolnikov s covidom-19 je bilo v ponedeljek drugo največje v posameznem dnevu doslej, umrlo jih je 55 – 44 v bolnišnicah in 11 v domovih starejših občanov. Več smrti je bilo le 23. novembra, ko je umrlo 59 covidnih bolnikov. Skupno je do zdaj v Sloveniji umrlo 1490 bolnikov s covidom-19.

14-dnevna pojavnost okužb na 100 tisoč prebivalcev po zadnjih podatkih znaša 961.

Porast okuženih na številnih lokacijah, kjer skrbijo za starostnike

V domovih za starejše je v ponedeljek po navedbah vladnega govorca ozdravelo 272 stanovalcev in 107 zaposlenih, od tega 64 zdravstvenih delavcev. Skupno je do zdaj ozdravelo 2587 stanovalcev in 1226 zaposlenih v domovih.

V ponedeljek so nove okužbe v DSO-jih potrdili pri 201 stanovalcu in 42 zaposlenih, med njimi je 26 zdravstvenih delavcev. V petih posebnih socialnovarstvenih zavodih je trenutno 211 okuženih stanovalcev in 128 zaposlenih.

O večjem številu potrjenih okužb poročajo iz naslednjih domov: DEOS center starejših Trnovo (19), Dom starejših občanov Krško (16), Dom upokojencev center Tabor - Poljane (14), Dom upokojencev Podbrdo (11), Dom starejših občanov Vič - Rudnik, enota Bokalce (11), in Dom starejših Rakičan (11).

"Če se bomo vsi držali ukrepov, se bodo epidemiološke razmere izboljšale, udorov v bolnišnice in DSO-je bo manj, posledično se bo zmanjšal pritisk na bolnišnice in lahko bomo začeli počasi in nadzorovano sproščati veljavne ukrepe," je ob tem dejal Kacin.

Slovenija ostaja na vrhu žalostne covidne lestvice

Maribor: Vzpostavljajo rdečo cono v dvorani Železničarskega športnega društva

V mariborskem Domu Danice Vogrinec, ki je največji dom za starejše v državi, imajo med skupno nekaj več kot 800 stanovalci trenutno 124 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Delež okuženih stanovalcev po besedah direktorja Marka Slaviča primerjalno z drugimi domovi za starejše v Sloveniji ni velik, kljub temu pa predstavlja velik organizacijski zalogaj. Še posebej upoštevajoč bolniške odsotnosti zaposlenih, saj je trenutno z virusom okuženih 68 od skupno 450 zaposlenih.

Da bi razbremenili položaj v obeh enotah doma, vzpostavljajo zunanjo rdečo cono v dvorani Železničarskega športnega društva Maribor. "Te ne vzpostavljamo zaradi previsokega števila okužb v domu, ampak zato, da zaradi same organizacije dela sprostimo obstoječe lokacije. Torej da rdeče cone preselimo na zunanjo lokacijo in da se v predbožičnem času morda vendarle pripravimo za začetek obiskov, ki bi na ta način tudi lažje potekali," je še povedal direktor.

Okužbe v izolski bolnišnici

Epidemiološke razmere se slabšajo tudi v slovenski Istri. Virus so v zadnjih dneh po poročanju Televizije Slovenija odkrili v Splošni bolnišnici Izola, kjer si testirali vse zaposlene in bolnike. Po zadnjih podatkih je okuženih nekaj več kot 30 zaposlenih. Na obeh covidnih oddelkih je skupaj 57 bolnikov, štirje so na intenzivnem zdravljenju, dva sta v ponedeljek umrla. Med pozitivnimi na novi koronavirus je tudi 20 bolnikov z drugih oddelkov, ki so jih odkrili med splošnim testiranjem.

V bolnišnici še vedno zagotavljajo hitre in nujne posege, preventivne preglede in porode, specialistične preglede so omejili. Težav s kadrom za zdaj nimajo, bodo pa v tednu dni spet opravili testiranje za zaposlene, po potrebi tudi za hospitalizirane bolnike.

Umrlo 55 bolnikov, širjenje okužb v DSO-jih

Nove težave z okužbami v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec

Potem ko so se zdravstvene razmere v Socialnovarstvenem zavodu Hrastovec prejšnji teden le začele umirjati in niso zaznali novih okužb, se je ta kljub spoštovanju vseh priporočil pojavila v njihovi dislocirani bivalni enoti Rožengrunt v občini Sveta Ana. Po pozitivnem testu ene od zaposlenih so vse stanovalce preselili v sivo cono na sedež zavoda.

Kot so sporočili iz zavoda, je trenutno pri njih v rdeči coni nastanjenih 16 stanovalcev, eden pa je na bolnišničnem zdravljenju, pozitivnih je tudi še 17 zaposlenih. Medtem so slabo polovico zdravih stanovalcev, ki so bili nastanjeni v športni dvorani v Voličini, že preselili spet na sedež zavoda. Druge bodo preselili, ko se bodo razmere v zavodu normalizirale.

Po besedah direktorice Andreje Raduhe, trenutno večje kadrovske stiske v zavodu nimajo, prav tako jim ne manjka osebne varovalne opreme. Stanovalci, ki so nastanjeni v rdeči coni, se počutijo dobro in bolezen prebolevajo v lažji obliki, nekateri tudi brez vidnih simptomov.
"Za nami je prva adventna nedelja, zato so se zaposleni maksimalno potrudili, da so stanovalcem kljub poostrenim ukrepom pričarali praznično vzdušje. Tudi sicer jih bomo v decembrskem času razvajali s sladkimi dobrotami, več sadja in majhnimi pozornostmi. Animatorji se bodo potrudili, da bodo prazniki prijetni," pravi direktorica zavoda.

Stanovalcem bodo nudili tudi dodatno psihosocialno pomoč, saj se zavedajo resnosti razmer, vendar jim obenem želimo omogočiti kar se da normalno bivanje, je še dodala Raduha.

Postojnska občina s številnimi novimi okužbami

V Občini Postojna so v ponedeljek našteli kar 28 novih okužb z novim koronavirusom. Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko Sandija Curka se zadnje okužbe niso razširile v tamkajšnjih domovih za ostarele ali pa med zaposlenimi v določenem podjetju, pač pa so okužbe razpršene med občani po celotni občini.

"Smo presenečeni in zaskrbljeni, ko prejemamo tako visoke številke o okuženih v Občini Postojna. Še bolj nas skrbi, ker včeraj niso izvedli nobenega testiranja zaposlenih kakšne gospodarske družbe ali v kakšnem domu za ostarele, kar potrjuje razpršeno okužbo občanov znotraj mesta Postojna in njegove okolice," je povedal Curk.

Večje število okuženih starostnikov imajo trenutno v Domu upokojencev v Ilirski Bistrici. V zunanji rdeči coni v Domu na Vidmu imajo trenutno nastanjenih 57 stanovalcev, okuženih je tudi sedem zaposlenih. Sicer pa so v ilirskobistriškem domu do zdaj zaznali že 100 okuženih stanovalcev.

Po Curkovem mnenju je spodbudno predvsem to, da v drugih domovih ni kakšnih večjih sprememb pri številu okuženih starostnikov ali zaposlenih.

Večjo okužbo so zaznali tudi v Domu upokojencev v Podbrdu, kjer so na ponedeljkovem testiranju odkrili 11 okuženih stanovalcev. Slednje so že preselili v pripravljeno rdečo cono v domu, testiranje pa bodo v sredo ponovili pri vseh stanovalcih in zaposlenih.

Premagajmo covid 19