Foto: BoBo
Foto: BoBo

Po podatkih ministrstva za zdravje je bilo v ponedeljek zaradi covida-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 41 bolnikov, na intenzivni negi pa osem. Umrl je en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Skupno je bilo v ponedeljek hospitaliziranih 166 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida-19 in s covidom-19. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno 15 bolnikov.

Po oceni NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 14.725 aktivnih primerov okužb, število se je v primerjavi z dnevom pred tem povišalo za 1160. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 1308, kar je 79 več.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je povišalo za 55 in po zadnjih podatkih znaša 749.

Virus se trenutno najhitreje širi na Primorskem

Okužba s covidom 19 se najbolj širi v goriški in obalno-kraški regiji, kjer skoraj ni večjega kolektiva, ki se ne bi spopadal z okuženimi in kadrovsko stisko. V istrskih občinah so zato nekoliko povečali možnosti hitrega testiranja. Če so imeli junija dnevno 50 primerov testiranja, jih imajo te dni po 150, so za Televizijo Slovenija povedali v Šalari pri Kopru, na eni izmed dveh testnih točk v Kopru. Druga je v zdravstvenem domu, na obeh pa je testiranje na voljo vsak dan. "Zaradi vročine bomo namesto od 12. ure, kot smo imeli do zdaj, brise prestavili na 7.30 in jih podaljšali za eno uro, tako da bo odvzemanje potekalo dve uri," je za Televizijo Slovenija povedala strokovna vodja ZD-ja Koper Ljubica Bizjak Kolander.

Sicer pa je hitro testiranje zjutraj mogoče tudi v Izoli, od ponedeljka po novem tudi v Piranu. Po opažanjih Ljubice Bizjak Kolander sicer obolevajo predvsem mlajši ljudje, ki nimajo drugih kroničnih bolezni, tako da covid-19 prebolevajo v blažji obliki. Tudi zato se v izolski bolnišnici še niso odločili za odpiranje posebnega covidnega oddelka. V bolnišnici zaposleni pri obravnavi bolnikov zaščitne maske nosijo zadnjih 14 dni, vodstvo bolnišnice pa uporabo priporoča tudi vsem obiskovalcem in bolnikom.

Število okužb v porastu

Obvezna uporaba zaščitnih mask tudi v jeseniški bolnišnici

V Splošni bolnišnici Jesenice je zaradi porasta okužb s covidom-19 vnovič obvezna uporaba zaščitnih mask v vseh prostorih bolnišnice za vse zaposlene in obiskovalce. V jeseniški bolnišnici še vedno velja, da so obiski pri bolnikih dovoljeni, vendar so omejeni na eno zdravo osebo za največ 15 minut, so še sporočili iz bolnišnice.

Da so zaradi slabše epidemiološke slike spet obvezne maske ob vstopu v kliniko in v zaprtih prostorih, so v petek sporočili tudi iz ljubljanskega kliničnega centra. "Prav tako sta ob vstopu obvezni razkuževanje rok in v skladu z možnostmi zagotavljanje primerne medsebojne razdalje," so zapisali.

Zaradi preprečevanja prenosa okužbe z novim koronavirusom so obiske do preklica prepovedali tudi v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica. Bolnike lahko obišče le svojec kritično bolnega z dovolilnico lečečega zdravnika, so sporočili iz bolnišnice.