Foto: Reuters
Foto: Reuters

V ponedeljek je bilo potrjenih 384 okužb več kot pred tednom dni. Gre sicer za najvišji dnevni prirast potrjenih okužb po 3. maju, ko so epidemiologi potrdili 1659 okužb.

"Situacija je resna. Pomembno jo je spremljati, a ni tako grozno, kot se morda zdi na prvo oko," je podatke o okužbah na novinarski konferenci komentiral predstojnik Centra za nalezljive bolezni NIJZ-ja Mario Fafangel, ki sicer poudarja, da je število okužb v porastu. "Ta trend lahko pričakujemo, da bo šel še gor. Prav tako se dogaja tudi drugje po Evropi in svetu;" je dodal in kot glavni razlog navedel novi podrazličici BA.4 in BA.5.

Za zdaj brez hitrega naraščanja primerov hujših potekov bolezni

Kot je dejal Fafangel, se sicer stanje v bolnišnicah ne zaostruje, število hujših potekov bolezni pa je pod nadzorom. Skupno je bilo v ponedeljek po podatkih ministrstva za zdravje hospitaliziranih 76 bolnikov s potrjeno okužbo, torej zaradi covida in s covidom-19, kar je eden več kot v nedeljo. Od tega jih je 30 hospitaliziranih zaradi covida-19. Na intenzivnih oddelkih je s potrjeno okužbo skupno 13 bolnikov, kar sta dva več kot dan prej, so na Twitterju zapisali na ministrstvu. Od tega intenzivno nego zaradi covida-19 potrebuje pet ljudi.

Sorodna novica Loredan: "Zdravstvo moramo vrniti na raven iz leta 2019 in covid umestiti v zdravstveni sistem"

V ponedeljek sta po podatkih ministrstva umrla dva bolnika s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb trenutno znaša 642, kar je 54 več kot dan prej. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 361, kar je 31 več kot dan prej, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Fafangel je poudaril, da cepljenje ostaja najučinkovitejši ukrep za zaščito zdravja. "Osnovno cepljenje in en poživitveni odmerek je tisto, kar je omogočilo, da imamo diskrepanco med hudim potekom bolezni in okužbami," je dejal in dodal je, da za odločitev za cepljenje ni nikoli prepozna in da je za to vedno pravi čas.

Ob tem je vse državljanke in državljane pozval k upoštevanju priporočil, kot so izolacija v primeru bolezni, zračenje prostorov, delo na domu in uporaba zaščitnih mask za zaščito sebe in drugih.