Z velikimi zalogami cepiv proti covidu-19 se spopadajo tudi številne druge države članice EU-ja. Deset članic je zato pozvalo Evropsko komisijo k spremembi pogodb o dobavi cepiv proti covidu-19. Foto: BoBo
Z velikimi zalogami cepiv proti covidu-19 se spopadajo tudi številne druge države članice EU-ja. Deset članic je zato pozvalo Evropsko komisijo k spremembi pogodb o dobavi cepiv proti covidu-19. Foto: BoBo

V slovenskih skladiščih je na zalogi 959.370 odmerkov cepiva podjetja Pfizer in 225.100 odmerkov cepiva istega podjetja, ki je prilagojeno za otroke, stare od pet do 11 let, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na zalogi je tudi 362.900 odmerkov cepiva podjetja Moderna, 81.100 odmerkov podjetja Novavax in 78.650 odmerkov cepiva Janssen.

Prvim odmerkom cepiv proti covidu-19 rok uporabe poteče 1. oktobra. Takrat bo rok uporabe pretekel za 14.628 odmerkov cepiva Pfizerja, 129.100 odmerkov cepiva Pfizerja za otroke, 307.900 odmerkov cepiva Moderne in 81.100 odmerkov cepiva Novavaxa.

Sorodna novica Slovenija in še devet članic EU-ja za nove pogodbe o dobavi cepiva proti covidu-19

Z velikimi zalogami cepiv proti covidu-19 se spopadajo tudi številne druge države članice EU-ja. Deset članic je zato pozvalo Evropsko komisijo k spremembi pogodb o dobavi cepiv proti covidu-19. V pismu, ki ga je podpisala tudi Slovenija, med drugim opozarjajo na presežke cepiva in potrebo po boljšem upravljanju javnih sredstev.

Po prepričanju podpisnic pisma bi morale biti pogodbe s proizvajalci cepiv prekinjene, če niso več potrebne z zdravstvenega in epidemiološkega vidika. Menijo tudi, da bi moralo biti mogoče zmanjšati število naročenih odmerkov cepiva, tako da bolje odražajo povpraševanje po cepivu.

Neukrepanje komisije bo po njihovem prepričanju vodilo v slabo upravljanje javnih sredstev in posledično nezaupanje državljanov EU-ja, so opozorili v pismu, ki ga je v imenu Slovenije podpisal novi minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

K hitrejšemu odzivanju na aktualne razmere pozval že Poklukar

Kot so sporočili z ministrstva za zdravje, je Slovenija že 29. marca na srečanju ministrov za zdravje EU-ja opozorila, da določene količine cepiv proti covidu-19 ostajajo neuporabljene, zaloge pa se v državah EU-ja večajo.

"Vodja delegacije, nekdanji minister Janez Poklukar, je ob srečanju tudi pozval Evropsko komisijo, da bi se morala hitreje odzivati na aktualne razmere, skladno s tem pa tudi prilagajati pogodbene obveznosti, ki jih ima s proizvajalci cepiv proti covidu-19," so poudarili. Skupno pismo, ki je nastalo na podlagi poljske pobude, na ministrstvu tako vidijo kot eno izmed orodij za opozarjanje na trenutno stanje.

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 v Sloveniji cepljenih 1.265.620 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.903.

V petek potrjenih 342 okužb

Po 602 PCR-testih in 2710 hitrih antigenskih testih so v petek potrdili 342 okužb z novim koronavirusom. Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 3657 aktivnih primerov okužbe, kar je 83 več kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 273, kar je šest več kot dan prej.
Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 171, število se je v primerjavi z dnem pred tem povečalo za štiri.