Po ukinitvi presojanja stanja po posameznih regijah je trenutno celotna država v rdeči fazi. Foto: MMC RTV SLO
Po ukinitvi presojanja stanja po posameznih regijah je trenutno celotna država v rdeči fazi. Foto: MMC RTV SLO

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bil delež pozitivnih izvidov med PCR-testi 14,8-odstoten, med hitrimi antigenskimi testi pa 2,4-odstoten. Skupno je bilo v četrtek potrjenih 959 okužb z novim koronavirusom.

Na intenzivni negi se zdravi 161 bolnikov s covidom-19. 88 bolnikov je bilo sprejetih v bolnišnice, 78 jih je bilo odpuščenih. Umrlo je 14 bolnikov s covidom-19, 11 v bolnišnicah.

V ponedeljek je bilo 72 manj okužb od sprva sporočenih

Podatki, objavljeni na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kažejo, da je bilo v ponedeljek potrjenih 72 okužb manj, kot je bilo prvotno sporočenih v torek. Na NIJZ-ju so namreč v preteklih dneh čistili s seznamov tiste, pri katerih so najprej s hitrim testom potrdili okužbo, nato pa jo s PCR-testi ovrgli. V torek so namreč sporočili, da je bilo v ponedeljek potrjenih 1619 okužb, medtem ko iz današnjih podatkov, objavljenih na spletni strani NIJZ-ja, izhaja, da je bilo potrjenih le 1547. Za preostale dni v tednu večjih odstopanj v potrjenih primerih okužb ni.

V ponedeljek je namreč potekalo množično testiranje učiteljev s hitrimi antigenskimi testi. Ponekod so zabeležili visoke odstotke okuženih, zaradi česar so se odločili za dodatno preverjanje rezultatov testov, ki so bili večinoma negativni. Na NIJZ-ju so se odločili, da ročno izločijo vse primere, za katere so jih izvajalci testiranj obvestili, da gre za spremembo oz. razveljavitev testa. Poleg tega so epidemiologi predlagali, naj se nemudoma začne potrjevanje s PCR-testi tistih pozitivnih hitrih testov, ki so bili opravljeni pri osebah brez simptomov. Odgovor ministrstva za zdravje na ta predlog se pričakuje danes.

Spremenjeni termini množičnega testiranja

Naslednji teden bodo spremenjeni termini množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi (HAGT) na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

V ponedeljek, 8. 2. 2021, se zaradi praznika množično testiranje s HAGT ne bo izvajalo.

V torek, 9. 2. 2021, bo potekalo testiranje zaposlenih v vzgojno-izobraževalni dejavnosti, zato se množično testiranje s HAGT za splošno populacijo ta dan ne bo izvajalo.

Od srede, 10. 2., do petka, 12. 2. 2021, bo množično testiranje s HAGT za splošno populacijo zaradi predhodnega cepljenja oseb po prioritetni listi potekalo od 16:30 do 20:30, s sprejemom do 19:00.

Epidemiološki podatki za zdaj vlivajo optimizem

V Sloveniji z dvema odmerkoma cepljen najvišji delež prebivalcev v EU-ju

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v Sloveniji do vključno 4. februarja cepljenih 54.222 ljudi, dva odmerka cepiva pa je prejelo 36.819 ljudi

Slovenija je z 0,9-odstotnim deležem cepljenih z dvema odmerkoma na prvem mestu med članicami EU-ja. Lestvico držav glede na delež prebivalstva, ki je že prejel dva odmerka cepiva proti covidu-19, je objavila ameriška univerza Johnsa Hopkinsa. Povprečje cepljenih z dvema odmerkoma v EU-ju je 0,29 odstotka, v svetu pa 0,1 odstotka. V EU-ju so za Slovenijo med najboljšimi Italija z 0,64 odstotka, Danska z 0,63 odstotka, Litva z 0,56 odstotka in Nemčija z 0,5 odstotka.

Razpredelnica univerze Johnsa Hopkinsa kaže tudi, da je delež cepljenih z dvema odmerkoma v več razvitih tretjih državah, na primer Kanadi z 0,1 odstotka, manjši od povprečja v EU-ju. V Singapurju in Švici pa je na primer ta delež nič. Foto: BoBo
Razpredelnica univerze Johnsa Hopkinsa kaže tudi, da je delež cepljenih z dvema odmerkoma v več razvitih tretjih državah, na primer Kanadi z 0,1 odstotka, manjši od povprečja v EU-ju. V Singapurju in Švici pa je na primer ta delež nič. Foto: BoBo

Daleč največji delež cepljenih z dvema odmerkoma je sicer po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa v Izraelu ‒ 18,28 odstotka. Evropski poslanec iz vrst desnosredinske Evropske ljudske stranke (EPP) Peter Liese, ki je o lestvici spregovoril na parlamentarnem odboru za javno zdravje, je ob tem opozoril, da je primerjava preostalih držav z Izraelom preprosto nepravična, saj je njegova pogodba neprimerljiva s pogodbami, ki jih je s proizvajalci sklenila EU. Izrael je namreč ob sklenitvi prevzel vso odgovornost, medtem ko je EU vztrajal, da morajo odgovornost prevzeti podjetja. To naj bi bil eden od razlogov, da je pogodbe sklenila pozneje kot nekatere tretje države.

Izraelu po deležu cepljenih z dvema odmerkoma sledijo Združeni arabski emirati z 2,59 odstotka, Islandija z 1,36 odstotka in ZDA z 1,3 odstotka. V Združenem kraljestvu pa je velik delež cepljenih z enim odmerkom, delež tistih, ki so že prejeli oba odmerka, pa je manjši. Podatki, ki jih je na spletnih straneh objavila univerza Johnsa Hopkinsa, so le eni v vrsti informacij te vrste. Statistike se med seboj tudi precej razlikujejo. V univerzi kot enega od razlogov za razhajanja navajajo pogostnost osveževanja podatkov.

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Cepivo AstraZeneca le za mlajše od 65 let

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) priporoča, da se cepivo AstraZenece proti covidu-19 uporablja pri osebah, starih od 18 do 64 let. Za starejše je na voljo premalo podatkov o učinkovitosti cepiva.

Cepljenje s cepivom AstraZenece pa priporočajo za cepljenje negibljivih oseb na domu, ne glede na njihovo starost, saj je to cepivo, v nasprotju z mRNK cepivi, bolj stabilno in omogoča transport pripravljenega cepiva do mesta cepljenja, so zapisali.
Ker za zdaj ni podatkov o učinkovitosti cepiva pri kroničnih bolnikih, se zanje za zdaj bolj priporoča uporaba mRNK cepiv.

Člani posvetovalne skupine za cepljenje priporočajo prednostno cepljenje s cepivom AstraZenece za zdravstvene delavce, ki doslej še niso bili cepljeni, za zaposlene na področju vzgoje in izobraževanja, institucionalizirane osebe, ki doslej še niso bile cepljene, zaposlene in učence šol za osebe s posebnimi potrebami ter za druge nujne službe, ki so pomembne za delovanje države.

Drugi odmerek cepiva AstraZeneca naj sledi po devetih do 12 tednih od prvega cepljenja, je še sklenila posvetovalna skupina za cepljenje.

S tem se je Slovenija pridružila več državam po Evropi, ki s tem cepivom ne bodo cepili starejših od 65 let. AstraZenecovo cepivo sicer v nasprotju z BioNTechovim in Pfizerjevim cepivom ter cepivom ameriške Moderne ni mRNA-cepivo in ga je mogoče hraniti v običajnih hladilnikih do šest mesecev. Je bistveno cenejše, a manj učinkovito od mRNA-cepiv.

Cepivo AstraZenece temelji na oslabljeni različici prehladnega virusa šimpanzov. Vsebuje genski material iz površinske beljakovine, s katero se virus SARS-CoV-2 pritrdi na človeške celice. Prva pošiljka cepiva AstraZenece naj bi v Slovenijo prišla v ponedeljek, cepiti bi začeli v torek. V prvi pošiljki bo predvidoma 9600 odmerkov, medtem ko se je v začetku tedna pričakovalo 15.000 odmerkov.

Sicer pa je danes v Slovenijo prišla pošiljka Moderne s 4800 odmerki, so pojasnili na NIJZ-ju.

Premagajmo covid 19

Inštitut za mikrobiologijo brez novih potrditev angleške različice koronavirusa

Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete med 480 vzorci, ki so bili odvzeti med 11. in 24. januarjem in so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom, ni našel angleške različice koronavirusa. Doslej so angleško različico s sekvenciranjem genoma našli pri treh vzorcih, ki so bili vzeti od 1. do 11. januarja.

Med vzorci, ki so bili odvzeti med 11. in 24. januarjem in so jih analizirali na inštitutu, je bilo 65 odstotkov vzorcev iz osrednjeslovenske regije, 16 odstotkov iz goriške regije, pet odstotkov iz jugovzhodne, posavske in zasavske regije, po odstotek pa iz gorenjske, obalno-kraške, podravske in savinjske regije. Pri teh vzorcih angleške različice novega koronavirusa niso potrdili, prav tako ne južnoafriške ali brazilske, piše na spletni strani inštituta. Vse tri različice namreč veljajo za bolj kužne.

V laboratorijih inštituta ter Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano so sicer od 24. do 26. januarja za dva tedna nazaj s posebnimi PCR-testi analizirali določen del vzorcev, ki so bili pozitivni na novi koronavirus. Med 877 vzorci so našli 16 vzorcev, kjer bi lahko šlo za angleško različico novega koronavirusa, je 27. januarja povedala direktorica NLZOH-ja Tjaša Žohar Čretnik. Pri teh vzorcih so s analizo sekvence celotnega genoma ponovno preverili, ali gre dejansko za angleško različico koronavirusa. Rezultate sekvenciranja bodo pristojni predstavili predvidoma v začetku prihodnjega tedna.

Slovenija v rdeči fazi

Trenutna epidemiološka situacija kaže, da ni velikih razlik med regijami, zato je bilo začasno ukinjeno sproščanje po regijah. Kot je dejala vladna govorka Maja Bratuša, je 14- in sedemdnevna incidenca še vedno najvišja v posavski regiji. Sedemdnevno povprečno število okužb je po včeraj objavljenih podatkih NIJZ-ja znašalo 1076, število bolnikov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo zaradi covida-19, pa je včeraj znašalo 988. Za prehod v oranžno fazo morata obe merili pasti pod 1000.

Celotna Slovenija je zdaj v t. i. rdeči fazi, vlada pa bo stanje ponovno presojala prihodnjo sredo. Na Inštitutu Jožef Stefan (IJS) napovedujejo, da se bo takrat sedemdnevno povprečje okuženih na dan spustilo pod tisoč, kar pomeni, da bi na državni ravni prešli v oranžno epidemično fazo. Ta med drugim predvideva odprtje šol za preostale razrede osnovnih šol in zaključne letnike srednjih šol ter odprtje občinskih mej.

Poleg tega oranžna faza pomeni, da se v regijah z ugodnejšo epidemiološko situacijo odprejo nekatere servisne dejavnosti, trgovine, omogočeno je zbiranje do 10 ljudi ob upoštevanju usmeritev Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), na fakultetah bi potekali izpiti in seminarji za do 10 udeležencev.