Od sobote veljajo strožja pravila glede nošenja zaščitnih mask, ki so obvezne tudi ponekod na prostem.  Foto: Pixabay
Od sobote veljajo strožja pravila glede nošenja zaščitnih mask, ki so obvezne tudi ponekod na prostem. Foto: Pixabay

Skupno število potrjenih okužb v Sloveniji je po 111 sobotnih primerih naraslo na 4420. Po podatkih sledilnika za covid-19 je bilo doslej skupno opravljenih 201.696 testiranj.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 66 bolnikov s covidom-19. Šest bolnikov je uspešno prestalo bolnišnično zdravljenje, šest pa jih je bilo hospitaliziranih na novo. Na oddelkih za intenzivno nego je 13 bolnikov – trije več kot dan pred tem –, od tega jih s pomočjo medicinskih ventilatorjev diha 12 – štirje več kot v soboto.

V soboto je umrl en bolnik s covidom-19, skupno število smrti je tako naraslo na 142.

Po oceni NIJZ-a je v državi trenutno 1255 aktivnih primerov okužb z novim koronavirusom.

Med sobotnimi potrjenimi primeri so tudi trije zaposleni v zdravstvu, ena oseba, ki je zaposlena v domu za starejše osebe, in šest stanovalcev domov za starejše.

Beović: Še vedno veliko okužb z neznanim virom

Infektologinja Bojana Beović opozarja, da se virus zdaj večinoma širi z lokalnimi prenosi in da je še vedno veliko tistih, ki ne vedo, kje so se okužili. "Ljudje pač ne povedo, kje so se okužili, in s tem onemogočajo prekinjanje te verige. Po drugi strani pa je virusa v populaciji toliko, da človek dejansko lahko tudi ne ve, kje se je okužil. Še vedno pa jih je od ena petina do ena četrtina takih, ki so že bili v karanteni in okužbe praviloma ne širijo naprej," je za Radio Slovenija povedala vodje strokovne posvetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje.

Pristojni sicer upajo, da bodo širjenje okužb zajezili z obvezno rabo mask ne le v zaprtih javnih prostorih, temveč tudi na prostem, in sicer povsod tam, kjer je zbranih več ljudi, ki ne morejo vzdrževati ustrezne razdalje. Inšpektorji spoštovanje ukrepa že preverjajo na terenu.

V Pivki Perutninarstvu skupno okuženih 78 zaposlenih

V družbi Pivka perutninarstvo so med 250 zaposlenimi in pogodbenimi partnerji, ki so jih v petek testirali na okužbo z novim koronavirusom, potrdili 32 novih okužb. Skupaj imajo v podjetju 78 potrjenih primerov, so sporočili iz podjetja. Po njihovih podatkih je v celotni družbi zaradi karantene ali okužbe odsotnih več kot sto ljudi.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Testiranje so v petek izvedli na dvorišču sedeža družbe, kamor je NIJZ poslal mobilno enoto laboratorija za odvzem brisov, in s tem omogočili hitro in preprosto testiranje. Čeprav nimajo še točnih podatkov o karantenah, ocenjujejo, da bo karantena odrejena za dodatnih deset ljudi. Do zdaj je v karanteni 35 njihovih zaposlenih, ki niso okuženi, a so bili v tesnem stiku z okuženim. V celotni skupini bo zaradi okužbe ali karantene iz preventivnih razlogov skupaj odsotnih 113 zaposlenih. "S preventivnim testiranjem smo uspešno omejili morebiten nov prenos v okolje in podjetje, saj večina delavcev pred testiranjem ni imela nobenega simptoma," so zapisali.

Testiranje je pokazalo, da so posamezne okužbe znotraj podjetja tudi nepovezane in kažejo na prenos okužb iz okolja, so dodali. Ob tem so zapisali, da je skupina Pivka Delamaris s 550 zaposlenimi in podpornimi storitvami povezanih podjetnikov eden večjih zaposlovalcev regije, največji v živilskopredelovalni panogi, kamor prihajajo na delo zaposleni iz različnih občin, največ iz domače, a tudi iz sosednjih velikih občin.

Napovedali so, da bodo ohranjali stroge preventivne ukrepe, nadaljevali bodo merjenje temperature, vodili pa bodo tudi evidenco bolezenskih znakov vseh zaposlenih. Poleg tega so danes prostore podjetja še dodatno prezračili in razkužili, tako se delo lahko s ponedeljkom nadaljuje skoraj nemoteno, so še zapisali v sporočilu medijem.

V Pivki Perutninarstvo skupno okuženih 78 zaposlenih

Zaradi okužbe pri sodelavki zaprli Center starejših Notranje Gorice

Novo okužbo so odkrili pri zaposleni v domu starejših v Notranjih Goricah. Direktorica Ana Petrič je za Radio Slovenija pojasnila, da ta v zadnjih dneh ni bila v stiku z oskrbovanci. "Za zdaj ima okužbo potrjeno zaposlena na socialni oskrbi, dve osebi, ki sta bila v njeni neposredni bližini, pa sta v karanteni. Največja težava je, da zaposlena ni imela nobenih znakov. Ker je njen otrok obiskoval šolo, kjer so bile okužbe potrjene, je poklicala svojo zdravnico in zahtevala testiranje," je povedala direktorica.

Dom je preventivno zaprt, če ne bo novih primerov, ga bodo odprli čez teden dni. "Ob tej situaciji prenehajo veljati vsa dosedanja navodila. Obiski, specialistični pregledi, nakupovanje, izhodi in prihodi v center so onemogočeni. Takoj ko se situacija razjasni in se izide najboljše mogoče, pa začnejo zopet veljati," je center zapisal na svoji spletni strani. Do takrat pa vse prosijo za razumevanje in strpnost, saj se trenutno ukvarjajo z reorganizacijo in stanovalci.

Devet okužb pri starejših ob 85 let

Največ okužb je bilo v soboto potrjenih v starostni skupini od 25 do 34 let, v kateri so epidemiologi našteli 28 okužb. Sledi starostna skupina od 35 do 44 let, v kateri je bilo potrjenih 25 primerov, 22 okužb pa je bilo potrjenih pri osebah, starih od 45 do 54 let.

Pri osebah, mlajših od 25 let, je bilo skupno potrjenih 11 okužb - ena pri otroku, mlajšem od pet let, tri pa med šoloobveznimi otroki. Med starejšimi od 65 pa so epidemiologi potrdili 15 okužb, od tega devet pri starejših od 85 let.

Največ primerov je bilo znova potrjenih v Ljubljani, kjer so jih našteli 28. V prestolnici je tudi največ aktivnih primerov okužb – 844. Pri občanih Pivke je bilo v soboto potrjenih 12 okužb, pri prebivalcih Maribora in Ilirske Bistrice po devet, pri občanih Postojne sedem, v občini Log - Dragomer pa so okužbo potrdili pri treh občanih. V drugih občinah sta bili potrjeni dve okužbi ali manj.

V soboto potrjenih 111 okužb