Foto: BoBo
Foto: BoBo

Ob opravljenih 2579 PCR-testih, ki so potrdili 545 okužb, je 18.392 ljudi opravilo hitro testiranje. Tisti, ki so prejeli pozitiven izvid, so bili napoteni še na PCR-testiranje.

Po podatkih sledilnika za covid-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 360 bolnikov s covidom-19, kar je enako kot dan prej. Število bolnikov, ki potrebujejo zdravljenje na intenzivni negi, se je po podatkih vlade zmanjšalo za enega in znaša 90.

V soboto so umrli štirje bolniki s covidom-19.

V zadnjih dveh tednih je bilo v Sloveniji potrjenih 621 okužb na 100 tisoč prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 10. Povprečje v zadnjih sedmih dneh je 1038 okužb, to je za dva manj kot dan prej.

Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.085.401 človek, z vsemi odmerki pa 967.856 ljudi. Precepljenega je 45,9 odstotka prebivalstva.

Cepljenje tudi na nedeljo, v Ljubljani brez pretirane gneče

Cepilni centri dejavni tudi v nedeljo

Čeprav je bilo v iztekajočem se tednu porabljenih približno 130 tisoč odmerkov, pristojni zagotavljajo, da je zalog še dovolj. V prihodnjem tednu so predvidene tudi nove dobave. Nacionalni koordinator za logistiko cepljenja Jelko Kacin ugotavlja, da poteka cepljenje najpočasneje v obalnih občinah.

Sorodna novica Štrukelj: Zgledujmo se po Danski in Švedski, kjer imajo odprto življenje, ker so sledili stroki

Številni cepilni centri (nekatere navajamo spodaj) so brez predhodnega naročanja cepili tudi danes. Termine cepljenja imajo zdravstveni domovi sicer navedene na svojih spletnih straneh. Za cepljenje in testiranje pogoj PCT ni potreben.

V ZD Ljubljana so cepili od 8. do 10. ure in od 11. do 14. ure s Pfizerjevim cepivom. V primeru povečanega zanimanja bodo cepljenje izvajali do 22. ure. Iz UKC-ja Ljubljana so sporočili, da so danes na lokaciji urgence cepili od 9. do 20. ure. Cepiliso s Pfeizerjevim cepivom in s cepivom Janssen.

V UKC-ju Ljubljana cepljenje poteka na lokaciji urgence. Foto: UKC Ljubljana
V UKC-ju Ljubljana cepljenje poteka na lokaciji urgence. Foto: UKC Ljubljana

V cepilnem centru Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so cepili med 8. in 18. uro. Cepljenje brez naročanja je potekalo pred stavbo mariborske infekcijske klinike. Vsi zainteresirani so lahko izbirali med cepivom Pfizerja/BioNTecha in Janssen. "Za cepljene pripravimo tudi evropsko covidno potrdilo," so še sporočili iz UKC-ja Maribor. V ZD Murska Sobota so cepili od 8. do 20. ure.

V ZD Koper so množično cepljenje v cepilnem središču na Dellavalejevi ulici 3 izvajali med 9. in 12. uro. V ZD Nova Gorica so v soboto nenaročene cepili od 8. do 20. ure s Pfizerjevim cepivom. Za občane občin Bovec, Kobarid in Tolmin je cepljenje potekalo med 9. in 14. uro v prostorih Zdravstvenega doma Tolmin.

V ZD Škofja Loka so cepili v nedeljo med 9. in 18. uro, in sicer na vhodu pri lekarni.

V ZD Novo mesto (v šotoru nasproti lekarne) so danes cepili od 8. do 13. ure s cepivi Pfizerja, Moderne in Janssen (do porabe zalog). V Kočevju je cepljenje potekalo v tamkajšnji športni dvorani od 8. do 20. ure. V ZD Metlika so cepili med 8. in 20. uro s cepivi Pfizerja in Johnsona do porabe zalog.

Pričakujejo novo pošiljko cepiva Janssen