Trenutno so rdeče vse regije v državi. Foto: MMC RTV SLO
Trenutno so rdeče vse regije v državi. Foto: MMC RTV SLO

Na novinarski konferenci vlade je premier Janez Janša poudaril, da trenutno številke okuženih rastejo in bodo rastle še nekaj časa, zato je v tem trenutku tudi bistveno prezgodaj za oceno, ali so splošni ukrepi, ki smo jih sprejeli, kot je obvezno nošenje mask povsod ali omejitev gibanja ponoči, bistveno ali v zadostni meri prispevali k omejitvi širjenja virusa. "V vsakem primeru je treba sprejeti še nekatere dodatne ukrepe. Pred nami je teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami. Ta teden bo izjemnega pomena, da širjenje epidemije zajezimo," je poudaril premier.

V soboto bo za teden ugasnila večina dejavnosti v državi

Ukrepi, ki so bili predvideni v načrtu, ki je bil sprejet na začetku meseca, in ki bodo začeli veljati v soboto, ko bodo natančneje obdelani v odlokih, ki bodo sprejeti jutri, so: zaprtje gostinskih obratov, dovoljena dostava hrane, zaprtje hotelskih kapacitet (z izjemami za poslovne delegacije, diplomatske in športne profesionalne ekipe), zaprtje trgovskih centrov (izjema živilske trgovine, gradbeni in tehnični material, hrana za živali in kmetijske potrebščine). Prav tako bodo zaprti frizerski in kozmetični saloni.

Od petka dostava hrane tudi med 21. in 6. uro

Z danes objavljenimi spremembami dveh odlokov pa bosta od petka dovoljeni dostava hrane, pijač, zdravil in osnovnih življenjskih potrebščin ter sobna strežba tudi v času nočne omejitve gibanja med 21. in 6. uro. Prav tako nočna omejitev gibanja ne velja za potovanja oseb, ki so vstopile v državo z namenom tranzita čez njeno ozemlje v sosednjo državo ali do svojega prebivališča v Sloveniji.

Prihodnji teden tudi zaprtje vrtcev, dijaških in študentskih domov

Vrtci bodo v ponedeljek zaprli vrata, bodo pa ob tem veljale tudi izjeme. Foto: BoBo
Vrtci bodo v ponedeljek zaprli vrata, bodo pa ob tem veljale tudi izjeme. Foto: BoBo

Ker se je število okužb med vzgojiteljicami drastično povečalo, bodo vrata zaprli tudi vrtci. "Na tem mestu poziv vsem vzgojiteljicam v vrtcu, da nosijo maske, in prošnja županom, da glede na situacijo v posamičnih občinah in krajih organizirajo varstvo v vrtcih, kjer je to potrebno, zato ker starši tega sami ne morejo zagotoviti," je poudaril predsednik vlade.

Prihodnji teden bodo zaprti tudi dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oz. študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. "Tudi javni potniški promet bo prešel na načrt B, ki je predviden za primer, ko ni šol. To pomeni, da je na razpolago tretjina kapacitet," je povedal Janša.

Novi ukrepi niso neznanka

Ob tem je premier poudaril, da bodo odloki, ki bodo začeli veljati, povzemali ukrepe, kakršni so bili v veljavi v času pomladanskega vala epidemije. "To ni nič novega, nič neznanega, izjeme, ki bodo, bodo definirane tako kot takrat, ko smo že imeli določene izkušnje, tako da je bilo število stikov čim bolj omejeno, hkrati pa, da so vse nujne stvari tekle."

Janša je nagovoril tudi gospodarstvenike. "Na tem mestu prošnja gospodarstvenikom, da se tam, kjer bo proizvodnja tekla naprej in kjer bodo storitve nujne, da kjer je le možno, delo poteka od doma, kjer pa to ni možno, še posebej ne v industriji, pa da se striktno upoštevajo vsi preventivni ukrepi za preprečevanje širjenja virusa," je poudaril Janez Janša.

Za zdaj bodo odloki v veljavi teden dni

Odloki, ki bodo začeli veljati v soboto, bodo sprejeti za teden dni, nato bo sledila presoja, ali jih je treba podaljšati. "Prihodnji četrtek ali petek bo vlada naredila in sprejela novo oceno in se odločila, ali jih podaljšamo, ali prekličemo, ali omilimo," je povedal premier. Dodal je še, da možnost omejevanja gibanja na občine še vedno obstaja. Vlada bo o tem odločala v prihodnjih dneh. Glede prehajanja državne meje pa bodo tudi od sobote veljala enaka pravila kot do zdaj. Vnos virusa iz drugih držav namreč trenutno ni opazneje prisoten, je navedel.

Premier je napovedal, da se že nekaj dni pripravljajo smernice za šesti protikoronski sveženj za odpravljanje in blaženje posledic epidemije. "Ko bodo te na voljo, bo pripravljen zakonski paket za čimprejšnjo obravnavo v državnem zboru," je še povedal Janša.

Preučujejo možnost množičnega testiranja

Vlada preverja tudi možnost množičnega testiranja oz. nabave hitrih testov za vse tvegane skupine, v roku prihodnjih tednov pa tudi za celotno prebivalstvo. "V zvezi s testiranjem je velik problem čakalna doba," je poudaril premier Janša in dodal, da se mora zdravstveni sistem dodatno reorganizirati, da bo ta doba krajša in da bodo prioritetno prihajali na vrsto tisti, ki imajo simptome, in tisti, ki jih v tem času na delovnih mestih nujno potrebujemo.

Merklova ponudila pomoč pri medicinski opremi

"Smo tudi v dogovoru z nekaterimi drugimi članicami EU-ja za medsebojno pomoč, če bi jo potrebovali. Za zdaj zmoremo, a nobena rezerva ni odveč," je povedal premier in dodal, da je danes v enournem pogovoru z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer sta zelo natančno ocenjevala ukrepe v obeh državah glede zajezitve covida-10, z nemške strani bila ponujena pomoč v kritični medicinski opremi, če bi jo potrebovali.

Predsednik vlade je vnovič pozval tudi k naložitvi aplikacije Ostani zdrav in spomnil, da bi, če bi imeli vsi s pametnimi telefoni naloženo aplikacijo, lahko sprejemali milejše ukrepe. Je pa še navedel, da je vlada danes znova poudarila, da smo v zahtevni situaciji, "a v tej situaciji delamo vse, da nihče ne ostane brez nujne zdravniške pomoči, ne samo zaradi covida-19, ampak tudi drugih razlogov".

Jereb opozoril na težave z zdravstvenim osebjem

Zdravstveni delavci na robu zmogljivosti

Zaskrbljenost nad razmerami pa je že dopoldne izrazil vodja oddelka intenzivne terapije na infekcijski kliniki Matjaž Jereb. "V tem trenutku so razmere še obvladljive, a vsi smo zaskrbljeni, da število postelj v prihodnosti ne bo zadostno," je dejal in dodal, da je dodatna težava tudi ta, da zboleva tudi zdravstveno osebje. "Po zadnjih podatkih imamo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana že več kot 100 okuženih zdravstvenih delavcev." Zaveda se, da bo odločitev o tem, ali popolnoma ugasniti javno življenje, politična. Po njegovem mnenju pa je to zelo verjetno rešitev problema. To je "skrajni ukrep, a v prvem valu je deloval", je povedal.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Dogajanje, povezano z novim koronavirusom, ves dan spremljamo v živo v spodnji aplikaciji.