Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše
Foto: UKC Ljubljana/Matej Povše

Hospitaliziranih je 32 bolnikov, sedem jih je bilo odpuščenih iz bolnišnic.

Sedem bolnikov s covidom-19 se zdravi na intenzivni negi.

V sredo do konca dneva so novo okužbo z novim koronavirusom med slovenskimi občinami potrdili le v Ajdovščini. Tam so doslej tako skupaj zabeležili tri okužbe. Občin, kjer so doslej potrdili od eno do največ tri okužbe, je skupaj 79. Brez potrjeno okuženih pa je 58 od skupaj 212 občin.

Opozorila NIJZ-ja

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) opominjajo, da je kljub umiranju epidemije novega koronavirusa v Sloveniji, čemur sledi postopno sproščanje sistemskih ukrepov, še vedno ključnega pomena zamejevanje širjenja virusa. Zato pozivajo k doslednem spoštovanju ukrepov fizičnega distanciranja, higiene rok in kašlja ter izolacije bolnih.

Na inštitutu pozivajo, naj posamezniki še naprej spoštujejo njihova priporočila in navodila za zamejitev širjenja novega koronavirusa. V sporočilu za javnost so opomnili, da je treba še naprej prednostno skrbeti za redno in temeljito umivanje rok z milom in vodo.

"Gre za osnovni higienski ukrep, s katerim na relativno enostaven način fizično odstranimo nečistoče in mikroorganizme z naših rok. Če možnosti za umivanje rok pod tekočo vodo z milom ni, je mogoče umivanje rok nadomestiti tudi z razkuževanjem. Če roke prej niso umite ali razkužene, naj se posamezniki ne dotikajo obraza, zlasti ne ust, nosu in oči," piše v sporočilu za javnost.

Posameznike na NIJZ-ju opominjajo tudi, naj si preden zakašljajo ali kihnejo pokrijejo usta in nos s papirnatim robčkom oziroma zakašljajo v zgornji del rokava. Papirnat robček je treba po vsaki uporabi odvreči v posebno plastično vrečko za smeti in si nato umiti roke oziroma jih razkužiti.

Ob druženju z osebami izven skupnega gospodinjstva, naj bodo pozorni glede vzdrževanja medsebojne razdalje najmanj 1,5 metra oziroma dveh metrov, v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura in kašelj), pa naj ostanejo doma in se po telefonu posvetujejo z izbranim zdravnikom.