V bolnišnicah se zaradi covida-19 zdravi 1012 covidnih bolnikov, kar je 20 manj kot v torek, 165 jih potrebuje intenzivno nego. Po podatkih Sledilnika za covid je bil delež pozitivnih med PCR-testi 21,3-odstoten, med hitrimi antigenskimi testi pa 3,4-odstoten. Aktivno okuženih je v Sloveniji trenutno 17.097, skupno pa je do zdaj umrlo 3564 bolnikov s covidom.

Zaradi tehničnih zapletov na NIJZ-ju so bili danes podatki o okuženosti podani šele popoldne.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Če imamo več zdravih, si lahko dovolimo več, če imamo več bolnih, si lahko dovolimo manj.

Aleš Rozman o zapiranju in odpiranju dejavnosti

Čeprav se v bolnišnicah občuti blažje sproščanje pritiska novih obolelih, pa je pojavnost covida-19 še vedno tako visoka, da covidnih oddelkov ne morejo zapirati in odpirati bolnišnice za redne bolnike, pravi direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in dodaja: "Dokler k nam prihajajo ljudje, ki imajo pomanjkanje kisika, jih je treba oskrbeti. Pa še nekaj: covidni oddelek je izolacijski oddelek. Tudi če imamo na oddelku 10 postelj praznih, ne moremo tja sprejeti 10 bolnikov brez okužbe."

Sorodna novica Borut Štrukelj: PCR-testi so merilo. Hitri testi pa se jim morajo približati na 85, 90 odstotkov.

Čredne imunosti zaradi prebolevanja ni pričakovati

"Vse bolj kaže, da je boj s covidom-19 tek na dolge proge," je povedal na dopoldanski novinarski konferenci in nadaljeval, da je ta virus tak, da ni mogoče zagovarjati ideje čredne imunosti. "Če odpremo vse, se virusu prepustimo, zbolimo vsi, to pomeni, da se lahko za nekaj mesecev odrečemo delujočemu zdravstvenemu sistemu. In to ne samo za bolnike s covidom, ampak tudi za bolnike z drugimi boleznimi. Prav tako bi se odrekli zaščiti precejšnjega dela prebivalstva, saj je en odstotek Slovencev zelo dovzeten za hujši potek bolezni in celo smrt."

Prav tako čredna imunost ni trajen fenomen in se zato ne moremo predati virusu, da bomo množično prebolevali val za valom. Lahko pa čredno imunost dosežemo s cepivi, je poudaril, ki pa "jih moramo uporabiti relativno hitro, da virus nima časa preskakovati med tistimi, ki so zanj dovzetni, in preizkušati svojih mutiranih variant na tistih, ki so že dosegli imunost."

A cepiva po njegovem mnenju prihajajo prepočasi, zato nam ostajajo le zaščitni ukrepi, ki jih moramo izvajati sami.

Sorodna novica V pričakovanju cepiva AstraZenece, ki se lažje prinese do uporabnikov

Virus zelo hitro mutira

"Virus covida-19 je RNA-virus, ki zelo hitro mutira. Če virus divja, se število uspešnih mutacij močno poveča in tekmo z virusom izgubljamo. Tako da moramo na svetovni in lastni ravni število virusa čim bolj omejiti, da ujamemo ta tempo in lahko z ukrepi, ki jih imamo na voljo, in cepivom, dokler deluje, virus čim bolj omejimo in tako zmanjšamo tudi število uspešnih mutacij," je položaj opisal Rozman.

Trenutno imamo tri t. i. turbo različice: angleško, brazilsko in južnoafriško. Angleška se prenaša hitreje, a je po Rozmanovih besedah imunost, ki smo jo že dobili, tudi s cepivi, dobra. Brazilska in južnoafriška različica pa sta drugačni in obstaja možnost, da tudi ljudje s protitelesi vnovič zbolijo. "Teh podatkov sicer še nimamo, a kot je dejal že dr. Štrukelj, vzbuja skrb, da cepiva v različnih državah niso enako učinkovita."

Prepričan je tudi, da potrebujemo strateški dolgoročni načrt spopadanja z virusom: "Ne smemo razmišljati, da bo poleti vse dobro, potem bomo pa delali po starem."

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Koroška trenutno pod slovenskim povprečjem

Na novinarski konferenci je predstojnica Območne enote NIJZ-ja Ravne na Koroškem Neda Hudopisk predstavila tudi trenutne razmere v koroški regiji, ki ji statistika kaže najboljšo sliko. "V drugem valu smo imeli na Koroškem manjše in večje valove. Na vrhu smo bili sredi novembra ter konec decembra in januarja. Trenutno je kumulativna incidenca 311 in smo pod slovenskim povprečjem," je opisala. A ker gre za regijo z manjšim številom ljudi, lahko hitro pride do velikih premikov povprečja navzgor ali navzdol.

Najpogostejše je kroženje okužb v družini, na delovnem mestu, pri zasebnih druženjih. Veliko ljudi po njenih besedah ne ve, kje so okužbo dobili. Na srečo trenutno ni obolelih oskrbovancih domov za starejše. Upada tudi umrljivost.

V murskosoboški bolnišnici manj bolnikov

Vlada pretresa ukrepe

Vlada bo na današnji seji predvidoma odločala o tem, kateri ukrepi za zajezitev epidemije covida-19 bodo po državi veljali v prihodnjem tednu. Največ pričakovanj je glede odprtja šol in z ministrico Simono Kustec se bodo danes sestali šolarji in dijaki, združeni v iniciativo Zahtevamo šolo, ki ne izključujejo tudi protestov.

Država je sicer glede na število hospitaliziranih in glede na sedemdnevno število okužb trenutno v rdeči fazi vladnega načrta sproščanja ukrepov.

Vladni načrt sproščanja protikoronskih ukrepov natančno določa, kaj se bo zgodilo. Vladni ukrepi so predvidljivi, je dejal premier Janša. Foto: MMC RTV SLO
Vladni načrt sproščanja protikoronskih ukrepov natančno določa, kaj se bo zgodilo. Vladni ukrepi so predvidljivi, je dejal premier Janša. Foto: MMC RTV SLO