Gneča na točki za PCR-testiranje v Stanežičah pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Gneča na točki za PCR-testiranje v Stanežičah pri Ljubljani. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Pred parkiriščem v Stanežičah, kjer od tega tedna jemljejo brise za PCR-testiranje, je bila kolona vozil dolga več kilometrov, promet je bil močno oviran. Na odvzem brisa so ljudje čakali več ur, je poročala TV Slovenija. Kolona vozil je segala več kilometrov proti središču Ljubljane. Zaradi gneče so za nekaj časa celo zaprli izvoz z ljubljanske severne obvoznice na Celovško cesto. Vstopna točka v Stanežičah sicer ni edina možnost za brezplačno PCR-testiranje na območju Ljubljane, saj lahko bris vzamejo tudi zasebniki s koncesijo, je poročala TV Slovenija.

Ministrstvo za zdravje je zato popoldne na ZD Ljubljana naslovilo pobudo o organizaciji vsaj dveh točk za jemanje brisov za PCR-testiranje na koronavirus. Ministrstvo je Zdravstvenemu domu Ljubljana hkrati predlagalo, naj družinski zdravniki bolnike na odvzem brisa za PCR-testiranje napotijo tudi k zasebnim izvajalcem.

Laboratorijem trenutno ne uspe še isti dan pregledati vseh odvzetih PCR-vzorcev. Foto: BoBo
Laboratorijem trenutno ne uspe še isti dan pregledati vseh odvzetih PCR-vzorcev. Foto: BoBo

V torek opravljenih 19.438 PCR-testov

V torek so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ob 19.438 PCR-testih potrdili 12.286 okužb z novim koronavirusom. Gre za daleč največje število potrjenih primerov v enem dnevu do zdaj. Delež pozitivnih testov je bil 63,2-odstoten.

Prejšnje najvišje dnevno število potrjenih okužb, doseženo v ponedeljek, ko so jih potrdili 8681, so torkovi podatki presegli za 3605.

Stanje v laboratorijih je, kot so v ponedeljek pojasnili z Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI), na meji zmogljivosti oziroma je to že preseglo. V ponedeljek, ko so po besedah direktorja IMI-ja Miroslava Petrovca prejeli več kot 8000 vzorcev za PCR-testiranje, je tako okoli 2300 vzorcev ostalo neanaliziranih. Zato marsikdo izvida ne dobi prej kot v 24 urah.

Državni sekretar na ministru za zdravje Franc Vindišar je v današnji oddaji Televizije Slovenija Dobro jutro dejal, da so tudi v torek del testov zaradi preobremenjenosti laboratorijev spet prenesli na današnji dan. Po njegovih besedah naj bi vrh petega vala epidemije covida-19 dosegli v naslednjem tednu, natančneje 26. januarja. Pozneje pa se bo najverjetneje odrazil tudi v povišanem številu bolnikov, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo.

Zaradi naraščanja števila okužb se je sicer spremenil protokol PCR-testiranja in je razen za tvegane skupine PCR-testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta. Tako je mogoče pričakovati, da se bo delež pozitivnih izvidov glede na opravljene PCR-teste, ki je danes znašal 63,2 odstotka, v naslednjih dneh še povečal.

Povečanega pritiska na bolnišnice ni

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V bolnišnicah trenutno zdravijo 566 covidnih bolnikov in 151 na intenzivni negi, kar je manj kot dan prej. Umrlo je osem bolnikov s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji trenutno 84.262 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje pa znaša 7576, kar je 694 več kot dan prej. Število aktivnih okužb se je v primerjavi s prejšnjim dnevom povečalo za 8215. Število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev znaša 3982, kar je 390 več kot dan prej.

V torek so opravili tudi 88.244 hitrih testov, katerih pozitivne rezultate pozneje preverjajo še s PCR-testi.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.258.191 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.204.513.

Poklukar: Vrha petega vala epidemije še nismo dosegli

Minister za zdravje Poklukar. Foto: BoBo
Minister za zdravje Poklukar. Foto: BoBo

V Sloveniji trenutno še nismo dosegli vrha petega vala epidemije coivda-19, je na novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kako visoko še lahko gre število okužb, po njegovih besedah ni znano, se pa zdi, da vrha ne bomo dosegli 27. januarja, kot so domnevali epidemiologi, ampak nekaj dni pozneje, je dejal.

Sorodna novica GZS: Zaradi karanten se ustavljajo delovni procesi

Čeprav ni enostavno in so zdravstveni ter drugi delavci, ki se ukvarjajo z epidemijo, na robu zmogljivosti, Poklukar ocenjuje, da se v državi dobro spoprijemamo z epidemijo. Dobra novica je po njegovih besedah predvsem ta, da v bolnišnicah pri koronavirusni različici omikron za zdaj ne zaznavajo večjega porasta števila covidnih bolnikov, posebej ob dejstvu, da imamo "odprte šole, kulturo, šport in da živimo praktično normalno življenje".

Zagotovil je, da si bodo na ministrstvu še naprej predvsem prizadevali, da zagotovijo zadostno število PCR-testiranj. Pri tem od danes velja pravilo, da je tovrstno testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta.

Spremenjen protokol PCR-testiranj po ministrovih besedah sicer ni namenjen skrajševanju časa od odvzema brisa do potrditve oz. nepotrditve okužbe v laboratoriju, se mu pa zdi vseeno pomembno, da ta čas ni daljši od 24 ur. "Bil sem v stiku z direktorjema Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano ter Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo in oba mi zagotavljata, da so izvidi znotraj 24 ur, kar je zelo pomembno," je dejal na novinarski konferenci, sicer namenjeni predstavitvi razpisa za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva.

V šolah pozdravljajo poenostavljanje glede karanten. Foto: BoBo
V šolah pozdravljajo poenostavljanje glede karanten. Foto: BoBo

To je po Poklukarjevih besedah pomemben dosežek, posebej ker je od prejšnjega tedna do danes število dnevnih PCR-testov s 14.000 naraslo na 19.000.

Povečalo se je tudi število dnevno opravljenih hitrih testov, in sicer na 88.000, a pri tem minister ne vidi težav, saj so v četrtem valu epidemije zmogli tudi 110.000 hitrih testov na dan. "S tega vidika ne vidim ozkih grl," je dejal.

Poklukar ne vidi dodatnih sproščanj za karanteno, kar si na primer želi gospodarstvo. "To, kar je trenutno, je maksimalno, kar je mogoče," je dejal. Bi se pa lahko zgodile nekatere spremembe, ki bodo v korist tudi gospodarstvu, pri izolaciji. Spremembe bodo po ministrovih besedah predstavili v prihodnjih dneh.

Je pa Poklukar opozoril, da med ljudmi pogosto prihaja do izenačevanja karantene in izolacije. "Izolacija je, ko ima nekdo pozitiven test in je okužen, po zdajšnjih pravilih velja 10 dni. Pri karanteni pa gre za to, da nekdo še nima potrjene okužbe, je bil pa v visokotveganem stiku in obstaja tveganje, da bo zbolel. Pri tem karantena velja sedem dni," je pojasnil.

Rekordnih 12 tisoč dnevnih okužb

Spremenjena pravila karanten

Veljati so začele spremembe pravil karantene v primeru tveganega stika z osebo, okuženo s koronavirusom, ki uvajajo dodatne izjeme: od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu. Zaradi naraščanja števila okužb pa bo, razen za ranljive skupine, PCR-testiranje namenjeno le še potrjevanju pozitivnih izvidov hitrega testa ali samotesta.

Od danes na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) med izjeme od napotitve v karanteno spadajo tudi zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju. Ob tem se bodo morali zaposleni po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsak dan testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja, pri delu pa uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

Nov protokol PCR-testiranja

Ministrstvo za zdravje je v torek na portalu eDemokracija objavilo predlog pravilnika o določitvi programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2022. Kot gre razbrati iz predloga, bi NIJZ na osnovi ocene tveganja in epidemiološke indikacije lahko opredelil skupine ljudi, ki bi jih v primeru nujnih razmer cepili proti covidu-19. Na NIJZ-ju so pretekli teden pojasnili, da so ministrstvu posredovali predlog programa, v katerem so predlagali tudi, da se v poglavju Program cepljenja za zaposlene med preostale navedene bolezni doda tudi covid-19.

Danes se zaradi izjemnih obremenitev laboratorijev spreminja tudi protokol PCR-testiranja. Za osebe brez simptomov, ki so bile v tveganem stiku z okuženim, je tako po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje, ob tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testno točko, in osebni dokument.

Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-test.

Drugi bolniki s simptomi bodo najprej morali opraviti hitri test ali se samotestirati. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje po že omenjenem protokolu. Če je izvid hitrega testa pri osebi z znaki respiratorne okužbe negativen, se mora posameznik kljub temu samoosamiti in v osamitvi ostati do tri dni, v tem primeru lahko izkoristi bolniški stalež. Če se težave po treh dneh nadaljujejo, o tem obvesti zdravnika, ki ga naroči na PCR-test.

V primeru pozitivnega izvida se je treba izolirati za deset dni, oseba pa dobi tudi veljavno kodo QR za digitalno covidno potrdilo, s katerim dokazuje svojo prebolelost. Če pa težave v treh dneh izzvenijo, velja, da posameznik ni okužen s koronavirusom, tako kot tudi v primeru negativnega izvida PCR-testa.

Novi protokol bo predstavljal dodatno breme za družinske zdravnike, pravi predstavnica zdravstvenega doma Ilirska Bistrica Andreja Vinšek Grilj: "Predstavljen protokol pomeni dodatna testiranja, dodatna klicanja, obremenitve na testirnem mestu in v laboratoriju. Nam konkretno to predstavlja dodatno delovišče, ne vem, kako ga bomo zagotovili ob pomanjkanju kadra."