Krizna skupina predlaga skrajšanje karantene na 10 dni
Bojana Beović v pogovoru za Odmeve. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Bojana Beović v pogovoru za Odmeve. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Svetovalna skupina je sprva sicer predlagala skrajšanje trajanja karanten, odrejenih na meji, saj je po trenutnih ocenah skupine možnost pojava okužbe po končani karanteni v tem primeru res zelo majhno, je pojasnila Beovićeva. A epidemiologi so predlagali poenotenje ukrepov za vse. Po besedah Beovićeve je tako tveganje nekoliko večje, saj s skrajšanjem trajanja karanten ne bodo zaznali približno osmih odstotkov primerov, ki zdaj zbolijo v karanteni več kot deset dni po izreku ukrepa karantene, je pojasnila.

Je skrajšanje karantene v danih razmerah smiselno, je v Odmevih TV Slovenija vprašal novinar Igor Bergant. "Vseeno ocenjujemo, da je to smiselno. Skrajšanje karantene za prehod čez meje na 10 dni ni povezano z velikim tveganjem, to tveganje je res izjemno majhno. Nekoliko večje tveganje je krajšanje karantene pri visokorizičnem tesnem stiku, torej stiku z okuženim. To bo vlada pretehtala, če bo prišlo do krajšanja karantene, bi pa to imelo zelo dober učinek na gospodarstvo, manjši bodo stroški za karanteno, pa tudi tistim, ki so v karanteni, se bo lažje držati 10-dnevne kot 14-dnevne," je odgovorila vodja vladne strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović.

Zasebno druženje do 10 ljudi

"Glede ukrepov proti strmemu naraščanju novih primerov okužb smo za zdaj mnenja, da je bistveno dosledno izvajanje ukrepov, ki so že v veljavi. Počakati bo treba še kakšen teden ali malo več, da bomo videli, če je kaj doprineslo obvezno nošenje mask in obvezno razkuževanje, ki je bilo sprejeto nedavno. Še vedno pa veljajo ukrepi glede zbiranja ljudi, ki je v zasebnem krogu omejeno na deset ljudi, ali na 50 s seznamom, za javne prireditve pa s posebnim načrtom in pregledom od NIJZ-ja do 500 ljudi. Nekako je manj znano, da je tudi zasebno druženje omejeno na 10 ljudi," je Beovićeva nadaljevala pogovor, da je to zelo smiselno, ker se tako "ljudje ne mešajo in ne prihaja do okužbe". Pomembno je upoštevanje osamitve, če smo okuženi in karantene, če smo bili v stiku z okuženim, je še spomnila.

Večina novih okužb je domačih in težko sledljivih. Mar to ne pomeni, da bi virus lahko hitro ušel izpod nadzora? Je še vprašal Bergant. "Virus je komaj pod nadzorom, širjenje ni več povezano z vnosi iz tujine, najprej je šlo za vnos, za sejanje virusa v državo, zdaj pa gre za širitev virusa po državi," je odvrnila. "Problem je resen, in če bomo zares želeli živeti normalno, se bomo morali striktno držati higienskih principov," je še dodala.

"Izbruhi virusa v šolah pričakovani"

Maske v šolah so zelo občutljiva tema, nameravate tukaj zaostrovati ukrepe? "Za zdaj ostane vse nespremenjeno. Maske se nosijo, ko se razredi mešajo in prihaja do bližnjih stikov, ko otroci sedijo v razredu, mask ne nosijo. Seveda obstaja razmišljanje, da bo treba kaj spremeniti, če bodo šole postale velik problem. To, kar se dogaja, ni nič posebnega. V času epidemije bomo imeli tu in tam izbruhe v šolah, posamezni razredi bodo za čas karantene zaprti, potem pa bodo nadaljevali normalen pouk," je odvrnila in dodala, da so pripravljeni ter da lahko takoj prestavijo iz poučevanja v razredu na šolo na daljavo.

V torek 79, največ novookuženih doslej

Gantar: Nihče si ne želi ostrih ukrepov

Razmišljanja o skrajšanju karantene je potrdil tudi minister za zdravje Tomaž Gantar, kot razlog pa navedel predvsem dozdajšnje izkušnje. Predlagano 10-dnevno obdobje zajame veliko večino tistih, ki lahko predstavljajo potencialno nevarnost za nove okužbe.

Minister meni, da je spoštovanje veljavnih ukrepov še vedno zadosten ukrep za obvladovanje virusa. "Morali pa bomo bistveno več delati na spoštovanju ukrepov, tudi z akcijami prepričevanja in dokazovanja, da je to edino, kar pomaga. Ne nazadnje je dokaz za to Švedska," je dejal Gantar. Dodal je, da si nihče med nami ne želi ostrih ukrepov in zapiranja družbe, kot je bilo v času epidemije.

Vladna krizna skupina brez novih ukrepov za omejevanje širjenja koronavirusa

Ključni ministri in strokovnjaki, ki vladi pomagajo pri oblikovanju stališč o spopadanju z epidemiološko situacijo, so se po besedah vladnega govorca Jelka Kacina seznanili s potencialnim številom gibanja okužb v prihodnjem obdobju in kdaj bi morali biti pripravljeni na odprtje naslednje bolnišnice z oddelkom za bolnike s covidom-19.

Govorili so tudi o pobudi Evropske komisije za oblikovanje enotnih omejitev. Slovenija bo do razprave v Bruslju 21. septembra pripravila svoje stališče. "Mislimo, da je dogovor o nekaterih stvareh mogoč. Če kje ne bo mogoč, pa bo Slovenija še naprej vztrajala pri svojih odločitvah, da bi zamejila vnos od zunaj," je dejal Kacin.

A dejstvo je, da imamo trenutno največje težave doma, je opozoril vladni govorec. Največ okužb je namreč lokalnih, medtem ko je vnosa zelo malo.

Na sestanku pa ni bilo nobene razprave o šolah. Te bodo delovale naprej, prav tako ni ministrstvo za izobraževanje dalo nobenih navodil ravnateljem, naj se pripravijo na kakšen drug načrt, je ponovil Kacin.

"Kar zadeva meje, veliko je vprašanj o tem, kdaj bo Slovenija na seznam drugačnih barv uvrstila dve naši sosednji državi. Zdaj se pripravljajo nova skupna evropska merila, tam naj bi nevarne države postale tiste, ki imajo več kot 50 okužb na 100.000 prebivalcev. Pomembno je tudi, koliko testirajo," je pojasnil Kacin. Za Slovenijo je trenutno pomembno, koliko je vnosa iz teh držav, zato v tem tednu potrebe po spremembah seznama držav ne vidi. Iz Avstrije in Madžarske trenutno praktično ni vnosa, se pa lahko domneva, da bi za vnos iz teh dveh držav lahko šlo pri tistih, ki vira okužb ne razkrijejo, je še pojasnil.

V torek 79 okužb z novim koronavirusom

V torek je bilo v Sloveniji opravljenih 2560 testiranj, potrjenih pa 79 okužb z novim koronavirusom. Gre za največ opravljenih testiranj in najvišji dnevni prirast potrjenih okužb doslej.

Gre za najvišje število potrjenih novih okužb v enem dnevu, pred tem so jih glede na zbirne podatke, objavljene na vladni spletni strani, največ, 70, potrdili 26. marca, v času prvega vala epidemije. Po podatkih NIJZ so sicer tistega dne potrdili 61 okužb.

V torek je bilo krepko preseženo tudi največje število opravljenih testiranj v enem dnevu. Potem ko je bilo v preteklem tednu dvakrat preseženo število 1700, je bilo po podatkih vlade v torek opravljenih kar 2560 testiranj.

Kacin: Kapacitete se bodo še povečevale

"Napovedovali smo, da se bo povečalo število testiranj in še se bo povečevalo, če bo treba," je povedal vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. Dodal je, da je rekordno število dnevno potrjenih okužb mogoče pripisati tudi normalnemu delovanju šol in normalnemu poteku življenja in gospodarstva.

Po besedah vladnega govorca je bilo v laboratoriju medicinske fakultete v torek opravljenih okoli 1300 testiranj. Kacin je ob tem napovedal, da bo institucija še povečala svoje zmogljivosti, tako kadrovske kot tehnične. "Povečati je treba število testerjev in zagotoviti tudi dodatna finančna sredstva in delo čez noč," je dejal Kacin in dodal, da je bistveno, da so izvidi testiranj na voljo v istem dnevu.

Kacin je še povedal, da je zdravstvena inšpekcija sporočila, da se na terenu inšpektorji srečujejo s številnimi težavami, predvsem, ko opozarjajo posameznike, da naj nosijo maske. "Bežijo pred njimi, fotografirajo jih in jim celo grozijo," je opisal Kacin. Vladni govorec je ob tem zanikal, da naj bi šole dobile navodila priprave t. i. C-modela. "Šole delujejo tako, kot se je pouk začel. Le posamezni oddelki, kjer se je pojavila okužba ali sum okužbe, odhajajo v karanteno. Nobenega zapiranja šol ni na vidiku," je poudaril.

Predsednik in poslanec LMŠ-ja Marjan Šarec je v izjavi za medije pojasnil, da so okužbo z novim koronavirusom potrdili še pri eni strokovni sodelavki poslanske skupine, zato sta se dodatno dva poslanca odločila za samoizolacijo. Spomnil je, da so že od torka v karanteni štirje poslanci LMŠ-ja in osem strokovnih sodelavcev.

Iz poslanske skupine SD-ja pa so sporočili, da so tudi enemu njihovemu strokovnemu sodelavcu odredili karanteno.

Predsednik DZ-ja Igor Zorčič je sicer v torek napovedal, da bo v petek na seji kolegija vodjem poslanskih skupin predlagal, naj prihajajočo izredno sejo DZ-ja, na kateri naj bi obravnavali interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa, izpeljejo po novih poslovniških določilih in manjkajočim poslancem omogočijo glasovanje na daljavo.

V bolnišnicah 33 bolnikov

V slovenskih bolnišnicah se po zadnjih podatkih zdravi 33 bolnikov s covidom-19, štirje potrebujejo zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego. Bolnišnično zdravljenje so zapustili trije ljudje, na novo pa je bilo hospitaliziranih osem bolnikov.

Torek je minil brez smrti bolnikov s covidom-19. Doslej je v Sloveniji umrlo 135 ljudi s to boleznijo.

Skupno je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 3312 okužb (1638 med moškimi in 1674 med ženskami), opravljenih pa je bilo 173.000 testiranj. Po zadnjih podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 590 primerov aktivnih okužb.

V torek so bile okužbe z novim koronavirusom precej razpršene po državi, saj so jih potrdili v kar 40 občinah. Tokrat jih je bilo največ v Mariboru, skupaj 12, v Ljubljani pa so jih potrdili deset. V drugih občinah so zaznali po manj kot pet okužb.

Visok odstotek neznanih virov okužbe

Kot je na vladni novinarski konferenci povedala namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ-ju Nuška Čakš Jager, sta bila le dva torkova primera okužbe vnesena – eden iz Hrvaške, eden pa iz Grčije. Lokalnih virov okužbe je bilo 38, pri 20 primerih pa je vir okužbe neznan. Za 20 od 79 primerov epidemiološka preiskava sicer še ni končana.

"Virus je tukaj in s tem virusom moramo živeti. Ta virus nam tudi narekuje, da ukrepamo in določene ukrepe tudi vzdržujemo in spoštujemo," je povedala. "Struktura se nam nekoliko spreminja – bistveno več je lokalnih virov prenosa in zelo veliko je neznanega vira. Vzrok, zakaj se to pojavlja, je različen. Ko anketiramo na terenu, opažamo, da se ljudje ne spomnijo ali da ne želijo povedati. Odstotek neznanih virov je bistveno večji, kot bi si ga želeli," je povedala Nuška Čakš Jager.

Namestnica predstojnika Centa za nalezljive bolezni je povedala tudi, da je v zadnjem tednu zbolelo več kot 11 odstotkov ljudi, ki jim je bila odrejena karantena. "Od 3 odstotkov smo prišli že do 11. To pomeni, da je ta ukrep še vedno učinkovit in na mestu," je številke komentirala Čakš Jager.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

OŠ Matije Čopa: Pouk na daljavo za celotno predmetno stopnjo

Zaradi povečanega števila okužb med učenci in strokovnimi delavci Osnovne šole Matije Čopa v Kranju bo po priporočilih NIJZ-ja pouk za učence predmetne stopnje do 21. septembra potekal na daljavo. Učitelji predmetne stopnje in učenci 6. a, 6. b ter del 6. c razreda, ki so bili v stikih z okuženimi, so v karanteni, je šola objavila na spletni strani.

Šestošolcem je bila v skladu z ukrepi NIJZ-ja do 17. septembra odrejena karantena, potem ko so bili na šoli v ponedeljek obveščeni, da sta z novim koronavirusom okužena še ena strokovna delavka in eden izmed učencev na šoli.

Vodstvo Osnovne šole Matije Čopa še sporoča, da so bili starši otrok z odrejeno karanteno o tem osebno obveščeni, vse druge starše pa so obvestili prek e-asistenta. Dodali so, da učitelji danes z vsemi učenci predmetne stopnje začenjajo pouk na daljavo, za učence razredne stopnje pa pouk poteka tako kot do zdaj.

V karanteni dva razreda OŠ Braslovče in odbojkarska ekipa

NIJZ je v torek zaradi okužbe z novim koronavirusom v karanteno poslal dva razreda Osnovne šole Braslovče. Podružnična osnovna šola Trnava in vrtec ostajata zaprta, je na družbenem omrežju Facebook zapisal braslovški župan Tomaž Žohar. Zaradi okužbe so v karanteni tudi igralke Odbojkarskega kluba Braslovče.

Kot je Žohar povedal v izjavi za medije, je po najnovejših podatkih okuženih 10 učiteljic, 23 jih je v karanteni; 15 učencev je bolnih, pri šestih so bile potrjene okužbe z novim koronavirusom. Na izvide testiranj čaka še devet učencev.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Braslovče Rok Ušen je v izjavi za medije povedal, da so učilnice, v katerih so bivali okuženi, parno razkužili. Prebivalcem odsvetuje večja druženja, četudi ta niso prepovedana, saj v občini ni razglašena epidemija.

Braslovška občina sicer izvaja ukrepe in zbira informacije za čim učinkovitejšo zajezitev širjenja virusa. Prebivalce so pozvali, naj se dosledno držijo navodil, če jim je bila odrejena karantena, ter naj ne prikrivajo podatkov o tesnih stikih.

Še devet okužb v enoti mariborskega doma

V enoti Doma Danice Vogrinec Maribor na Taboru so po ugotovljeni okužbi stanovalke v ponedeljek odkrili še devet okužb. Po besedah direktorja doma Marka Slaviča je potrjeno okuženih še pet stanovalcev in štirje zaposleni.

"Situacija je zelo nepredvidljiva," je v izjavi za medije povedal Slavič in poudaril, da nihče od okuženih ni kazal značilnih znakov okužbe. Iz delovnega procesa so že v torek izključili 28 zaposlenih. To je tretjina vseh zaposlenih v omenjeni enoti, kar se pozna tudi v organizaciji dela. Zato je Slavič danes naslovil na državne oblasti poziv k organizaciji rezervnih ekip, ki bi lahko v takšnih primerih pomagale posameznim domovom za starejše. Okužene stanovalce so prepeljali v UKC Maribor, čeprav ne kažejo znakov obolenja. Izvor prve okužbe v domu ni znan. Stanovalka, pri kateri so najprej odkrili okužbo, je imela prebavne težave in je bila zato testirana.

Po ugotovljeni okužbi stanovalke z novim koronavirusom so v ponedeljek do preklica zaprli za obiske enoto Tabor, pozneje pa še osrednjo enoto doma na Pobrežju, čeprav ni prehajanja zaposlenih med enotama. Slavič je ponovil, da je to začasen ukrep, do razjasnitve položaja. Testiranja v enoti Tabor se medtem nadaljujejo. Po besedah direktorja bodo odvzeli brise vsem stanovalcem in vsem zaposlenim v tej enoti.

Dom Danice Vogrinec Maribor, ki je z nekaj več kot 800 posteljami največji dom za starejše v Sloveniji, ima dve enoti. Taborska z okoli 200 stanovalci je manjša, medtem ko je glavna enota na Pobrežju. Tam so na začetku aprila zaznali okužbo z novim koronavirusom pri eni izmed strežnic, ki se je takoj izločila iz delovnega procesa in tako se virus ni širil znotraj doma.

V torek  je bilo med oskrbovanci v domovih za starejše potrjenih 11 primerov okužbe, okužba pa je bila potrjena tudi pri sedmih zaposlenih v domovih. Foto: BoBo
V torek je bilo med oskrbovanci v domovih za starejše potrjenih 11 primerov okužbe, okužba pa je bila potrjena tudi pri sedmih zaposlenih v domovih. Foto: BoBo

Trije okuženi v Domu Nine Pokorn

V Domu Nine Pokorn na Grmovju pri Žalcu so okužbo z novim koronavirusom ugotovili pri dveh zaposlenih in enem stanovalcu. Kot je povedal direktor doma Tomaž Lenart, je najprej zbolela njihova zaposlena, ki se je okužila znotraj družine, potem se je okužba prenesla tudi na sodelavca in enega izmed stanovalcev. Lenart je tudi dejal, da zaposlena nimata nobenih simptomov okužbe, medtem ko je stanovalec prehlajen in ga bodo danes odpeljali na bolnišnično zdravljenje. Dom pa je od torka do preklica zaprt za vse obiskovalce.

Ob izbruhu okužbe so v domu vzpostavili sivo cono, danes pa bodo še rdečo, ki bo lahko sprejela deset okuženih. Če bo število okuženih raslo, bodo rdečo cono še razširili, je pojasnil Lenart. Po njegovih besedah je njihov dom specifičen, saj v njem prebivajo osebe s težavami v duševnem zdravju, zato jih je težko obdržati v sobah. Njihovi stanovalci prebivajo v več enotah, tako da mešanja zaposlenih med enotami ni.

Napovedal je tudi testiranje vseh zaposlenih v domu, teh je 160, skrbijo pa za 245 stanovalcev, ki na lokaciji na Grmovju živijo v treh stavbah.

V domu starejših v Črnečah šest novih okužb

V Koroškem domu starostnikov v Črnečah so po brisih, ki so jih odvzeli v torek, okužbe z novim koronavirusom potrdili pri petih stanovalcih in eni zaposleni osebi. Vsi stanovalci, ki imajo potrjeno okužbo, za zdaj ne kažejo znakov bolezni covid-19. Doslej so tako v tem domu okužbe potrdili skupno pri devetih stanovalcih in dveh zaposlenih.

"So okuženi, ampak zdravi. Še vedno ocenjujem, da imamo stvari pod nadzorom, vse zgodbe se dogajajo znotraj istega oddelka," je nastale razmere komentiral direktor doma Srečko Mlačnik. Sicer pa so v torek v domu v Črnečah za preverjanje okužbe z novim koronavirusom odvzeli skupno 37 brisov pri stanovalcih in 27 brisov pri zaposlenih. Pet stanovalcev, pri katerih je bil bris pozitiven, so začasno preselili v rdečo cono. Zaposlena, pri kateri so ugotovili okužbo, pa ni več vključena v delovni proces, so zapisali v sporočilu, ki je bilo dopoldne objavljeno na spletni strani doma.

Vsi pozitivni stanovalci in zaposlena so iz t. i. sive cone doma in so, kot omenjeno, omejeni na oddelek, kjer se je pojavila prva okužba. Prvo okužbo so po nekaj dneh potrdili pri stanovalki, ki so jo na novo sprejeli v dom 21. avgusta letos. Takrat ni kazala znakov okužbe. Pred tem v tem domu okužb z novim koronavirusom niso potrdili.

V domu, ki je od potrditve prvega primera okužbe zaprt za obiske, vsem stanovalcem omogočajo komunikacijo s sorodniki po telefonu, na oddelkih in v sobah pa izvajajo tudi prostočasne dejavnosti. Stanovalci, ki niso v sivi ali rdeči coni, se ob upoštevanju vseh ukrepov lahko zadržujejo tudi na balkonih in v parku pred domom, so še zapisali v danes objavljenem sporočilu.