Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

V torek je bilo opravljenih 5764 PCR-testov, ki so potrdili 1848 okužb, in 7402 hitrih testiranj, na katerih je bilo pozitivnih 562 ljudi. Pozitivnih je bilo 32,1 odstotka izvidov PCR-testiranj in 7,6 odstotka ljudi, ki so se testirali v okviru množečega hitrega testiranja z antigenskimi testi. Med vsemi izvedenimi testiranji je bilo pozitivnih 18,3 odstotka izvidov.

"Testiramo vedno več in zaradi tega je število tistih, predvsem asimptomatičnih, ki ne kažejo simptomov in ki jih je zelo težko ulovitvi, vsak dan večje," je na dopoldanski novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin. Dodal je, da številka ne pomeni samo 562 identificiranih okužb, ampak tudi 562 izločenih oseb, ki bi sicer kužili naprej. "To je zagotovo zelo pomemben prispevek v našem zamejevanju," je dejal Kacin.

Po zadnjih podatkih se v bolnišnicah zdravi 1172 bolnikov s covidom-19, dva več kot dan pred tem. Intenzivno nego potrebuje 210 bolnikov, 12 več. Z bolnišničnega zdravljenja je bilo sicer v ponedeljek odpuščenih 96 ljudi, na novo hospitaliziranih pa 135 bolnikov s covidom-19. "Že drugi dan zapored smo pod 1200 zasedenimi posteljami, kar je eden od pomembnih mejnikov, ob katerem lahko razmišljamo o sproščanju," je ob tem dejal vladni govorec.

V bolnišnicah je v torek umrlo 23 ljudi, še pa 11 v DSO-jih. Skupno je v torek umrlo 34 ljudi s covidom-19, doslej 2665.

Minister za kulturo Simoniti pozitiven

Minister za kulturo Vasko Simoniti je bil na rutinskem testu pozitiven za koronavirus, so sporočili iz ministrstva. Kot so pojasnili, za zdaj kaže blažje simptome covida-19. Njegovi ožji sodelavci so ravnali v skladu s priporočili in zahtevami NIJZ-ja.

Simoniti je tako tretji potrjeno okužen minister slovenske vlade. Poleg njega je bil na rutinskem testiranju po vrnitvi iz tujine 23. oktobra pozitiven tudi zunanji minister Anže Logar, 4. novembra pa še minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Na testih so bili v preteklosti pozitivni tudi drugi politiki, zlasti poslanci.

V Slovenijo prispela druga pošiljka cepiva

Zadnje informacije o cepljenju je na novinarski konferenci predstavila Marta Grgič Vitek iz NIJZ-ja. Sporočila je, da je v Slovenijo danes prispela druga pošiljka s 6825 odmerki cepiva proti covidu-19. Ti odmerki bodo namenjeni predvsem za cepljenje zdravstvenih delavcev in sodelavcev v bolnišnicah. "V Sloveniji se je cepljenje začelo zelo uspešno, vse je šlo po načrtih," je ob tem dejala koordinatorica za cepljenje. Od nedelje je bilo po njenih navedbah cepljenih okoli 8000 starostnikov v domovih za starejše in okoli 1500 zaposlenih.

Domovi za ostarele so sicer prejeli 9200 odmerkov (8600 za oskrbovance in 600 za zaposlene), 550 odmerkov pa so prejele bolnišnice. "Večina odmerkov je bila porabljena že prvi dan," je dejala Grgič Vitkova. Cepivo je bilo namenjeno tistim stanovalcem domov, ki bolezni še niso preboleli. "Cepimo najranljivejše, da pri njih čim prej pride do zaščite," je pojasnila koordinatorica.

"Cepivo je zelo učinkovito in v 95 odstotkih preprečuje pojav bolezni covid-19, zaščita pa je vzpostavljena okoli sedem dni po drugem odmerku," je o Pfizerjevem cepivu, ki je trenutno edino registrirano v EU-ju, povedala predstavnica NIJZ-ja. "Učinkovitost je zelo podobna ne glede na starost in spol, nekaj nižja je le v višji starosti. Pričakuje se, da je začetek cepljenja začetek konca epidemije. Upajmo, da bo res tako," je dejala. Ob tem je prebivalce pozvala, naj se cepijo takoj, ko bo to mogoče. Družinski zdravniki sicer že vzpostavljajo stik s svojimi starejšimi bolniki in preverjajo interes za cepljenje.

V Slovenijo prispela druga pošiljka cepiva
Prva pošiljka cepiva z 9750 odmerki je v Slovenijo prispela v soboto. Celotna pošiljka je bila prvi dan razdeljena na 79 dostavnih mest, 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov. Foto: BoBo
Prva pošiljka cepiva z 9750 odmerki je v Slovenijo prispela v soboto. Celotna pošiljka je bila prvi dan razdeljena na 79 dostavnih mest, 12 bolnišnic in 67 zdravstvenih domov. Foto: BoBo

Po novem letu na voljo več cepiv

Vladni govorec je napovedal, da ob Pfizerjevem cepivu Evropska komisija pričakuje, da bi lahko 6. januarja registracijo dobilo tudi novo cepivo Moderne. "Ravno tako je predsednica Evropske komisije objavila, da je komisija sklenila še dodatno pogodbo za dodatna cepiva – 100 milijonov odmerkov je dodatno naročenih za potrebe EU-ja," je pojasnil.

Slovenija je sicer upravičena do okoli 0,5 odstotka skupne količine za EU. "Količine razpoložljivih cepiv se bodo v prihodnjih mesecih povečale," je ob tem dejal Kacin in dodal, da se bo nato lahko razpravljalo tudi o tem, katero cepivo je primernejše za posamezne kategorije.

Na registracijo čakata tudi cepivi proizvajalcev AstraZeneca in Johnson & Johnson. "Obe cepivi sta klasični vektorski cepivi in morda se bodo starejši letniki lažje odločali za to, ker gre za klasično, in ne novo tehnologijo," je dejal vladni govorec.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Najbolje še vedno na Goriškem, slabšanje razmer v Posavju

V torek so po številu potrjenih okužb izstopale naslednje občine: Ajdovščina 29 okužb, Brežice 42, Celje 45, Črnomelj 29, Domžale 52, Dravograd 64, Ilirska Bistrica 50, Koper 71, Krško 55, Medvode 21, Metlika 27, Piran 20, Ptuj 30, Šentjur 33, Sevnica 29, Sežana 34, Slovenska Bistrica 33, Šmarješke Toplice 21, tudi Trbovlje 21, Tržič 20, Velenje 33, Zagorje ob Savi 29, Žalec pa 23. "V Novem mestu je bilo včeraj potrjenih zelo veliko okužb, kar 106 novih. To je celo več kot v Mariboru," je dejal Kacin. V Ljubljani je bilo v torek potrjenih 186 okužb, v Mariboru pa 101.

V Koroškem domu starostnikov Črneče pri Dravogradu so ugotovili nove okužbe, tokrat na oddelku C, kjer okužb z novim koronavirusom doslej še niso zaznali. Okuženih je kar 60 stanovalcev doma in nekaj zaposlenih, piše spletni Večer.

Slovensko povprečje 14-dnevnega števila potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev znaša 914,5. "To povprečje se znižuje, pet regij je pod tem povprečjem: Goriška s 555, na drugem mestu je Gorenjska s 664, osrednjeslovenska (730) in obalno-kraška statistična regija (746), na petem mestu je Primorsko-notranjska z 811 okužbami," je naštel vladni govorec.

Najslabše epidemiološke razmere so v Posavju, ki ima na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh 1608 okužb oziroma trikrat več okužb kot goriška regija. Sledi JV Slovenija s 1424 okuženimi. "Sedem dnevna incidenca kaže, da so razmere slabe in se še slabšajo v Posavju. Razlika med posavsko statistično regijo in JV Slovenijo se veča," je ob tem dejal Kacin.

V nekaterih mestih bo množično testiranje potekalo tudi danes in jutri. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
V nekaterih mestih bo množično testiranje potekalo tudi danes in jutri. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Nadaljevanje množičnega testiranja prebivalstva

Množično testiranje s hitrimi testi znova poteka v številnih krajih po Sloveniji. Ponekod ga bodo izvajali tudi v preostalih dneh tega krajšega prazničnega tedna, je razvidno s seznama ministrstva za zdravje in sporočil posameznih lokalnih skupnosti.

Občanke in občani, ki se želijo testirati, morajo s seboj imeti osebni dokument in kartico zdravstvenega zavarovanja. Na odvzem brisa se ni treba posebej naročati.

Podatki o lokacijah testiranj, ki jih sproti posodabljajo, so na voljo na vladni spletni strani in na spletnih straneh občin.