"Zelo veliko primerov covida-19 v Londonu, ostanite doma," sporoča cestni napis v britanski prestolnici. Foto: Reuters

V Veliki Britaniji poročajo o novem dnevnem rekordu okužb z novim koronavirusom. Potrdili so jih 53.135, potem ko so v ponedeljek prvič poročali o več kot 40.000 okužbah. Oblasti so zaskrbljene zaradi naraščanja okužb in okrepljenega pritiska na zdravstvo. V zadnjem dnevu je umrlo še 414 bolnikov s covidom-19, skupno 71.567.

Skupno so do zdaj v državi potrdili skoraj 2,4 milijona okužb z novim koronavirusom. Velika Britanija je ena najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19. V večjem delu države veljajo strogi karantenski ukrepi, omejitve potovanj, ponekod pa morajo ljudje ostati na svojih domovih, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na Otoku so pred kratkim identificirali novi sev novega koronavirusa, ki se po prvih ugotovitvah hitreje širi, naj pa ne bi bil nevarnejši za zdravje. Novi sev s podobnimi lastnostmi so odkrili tudi v Južni Afriki. Evropski center za nadzor bolezni (ECDC) je danes posvaril, da čeprav naj okužbe z novimi sevi ne bi bile hujše, bodo zaradi domnevnega hitrejšega širjenja imele velik vpliv na število hospitalizacij in smrti. Novi sev novega koronavirusa so odkrili v več kot desetih državah v Evropi in po svetu.

11 primerov novega seva na Islandiji

Novi "britanski" sev virusa so medtem potrdili tudi na Islandiji. Identificirali so enajst primerov, deset ljudi je prispelo iz Velike Britanije ter eden iz Danske. Vsi so v karanteni. Glavni islandski epidemiolog Thorolfur Gudnason je ob tem poudaril, da na Islandiji izvajajo sekvenciranje genoma, s katerim odkrivajo genske mutacije, pri vseh pozitivnih testih, medtem ko ga številne druge države izvajajo pri od 10 do 20 odstotkih, je poročala javna televizija RUV.

Dostava cepiva v Lombardijo. Foto: Reuters
Dostava cepiva v Lombardijo. Foto: Reuters

V Italiji več smrti, a manj hospitaliziranih

V Italiji se je število smrtnih primerov zaradi covida-19 znova povečalo. V zadnjem dnevu je umrlo 659 bolnikov, potem ko so v ponedeljek poročali o 445 smrtih. V Italiji je s covidom-19 umrlo 73.029 ljudi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Novih okužb so v zadnjem dnevu potrdili 11.212 okužb. Pozitivnih je bilo 8,7 odstotka vseh testov. V ponedeljek je ta odstotek znašal 12,5 odstotka, v nedeljo pa 14,4 odstotka, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Število bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo v italijanskih bolnišnicah, se je zmanjšalo s 23.932 na 23.662, so sporočili z ministrstva za zdravje. Število bolnikov na oddelkih za intenzivno nego pa se je zmanjšalo z 2565 na 2549.

V sredo zvečer naj bi v državo prispelo 470.000 odmerkov cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech, ki jih bodo razdelili med vse dežele. Vlada želi v prvi fazi cepljenja cepiti 1,7 milijona ljudi. Z več kot dvema milijonoma okužb je sicer Italija ena najbolj prizadetih držav v pandemiji.

Prve odmerke cepiva je z letalsko pošiljko danes prejela Grčija. Foto: Reuters
Prve odmerke cepiva je z letalsko pošiljko danes prejela Grčija. Foto: Reuters

Avstrijski minister: Razmere se umirjajo

V Avstriji je število smrtnih žrtev covida-19 preseglo 6000, je povedal minister za zdravje Rudolf Anschober. V zadnjem dnevu je umrlo še 128 ljudi, potrdili pa so 1868 okužb, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Po oceni ministra je trenutno sedemdnevna incidenca novih okužb stabilna med 148 in 144. Po vrhuncu v oktobru se razmere zdaj umirjajo. Cilj za prihodnji teden je, da se s strožjimi ukrepi še zmanjša število novih okužb. Incidenca bi morala pasti pod 100, je prepričan minister.

Obenem si želi, da bo intenzivno nego potrebovalo manj kot 200 bolnikov, šele takrat bo mogoča normalizacija razmer. V bolnišnici je trenutno 2527 bolnikov s covidom-19, od tega 411 na intenzivni negi, poroča portal časopisa Kronen Zeitung.

Na Hrvaškem manj okužb kot pretekla dva torka

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu ob opravljenih 7411 testih potrdili 1350 okužb. Umrlo je 56 bolnikov s covidom-19. Od začetka epidemije na Hrvaškem so opravili več kot milijon testiranj. Vlada še ni odločila, ali bodo po 8. januarju podaljšali ukrepe.

Današnje število okužb je nižje, kot je bilo prejšnja dva torka. Prejšnji teden je bilo 1595 okužb z novim koronavirusom, pred 14 dnevi pa 2360. Prejšnja dva torka so tudi opravili nekaj več testov.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo največ dnevnih okužb na območju Zagreba, in sicer 226. V Primorsko-goranski županiji so potrdili 166 novih primerov, iz Istrske županije poročajo o 45.

Na Hrvaškem so danes dobili še približno 8000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Foto: Reuters
Na Hrvaškem so danes dobili še približno 8000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech. Foto: Reuters

Na Hrvaškem je trenutno 7673 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 2654 bolnikov s covidom-19, na medicinske ventilatorje je priključenih 254 ljudi. V samoizolaciji je več kot 26.900 državljanov.

Skupno so od 25. februarja potrdili skoraj 205.600 okužb z novim koronavirusom in 3895 smrtnih žrtev covida-19. Okrevalo je več kot 195.100 obolelih. Do zdaj so testirali več kot 1.004.300 državljanov, so še sporočili.

Na Hrvaškem so danes dobili še približno 8000 odmerkov cepiva podjetij Pfizer in BioNTech, naslednji teden bo prispelo še približno 17.000 odmerkov, je potrdil hrvaški premier Andrej Plenković.

Plenković moral podaljšati karanteno

Hrvaški premier je med odgovori na novinarska vprašanja glede podaljšanja karantene po okužbi povedal, da je bil na pregledu pri zdravniku zaradi močnega kašlja ter da so mu potem svetovali, naj podaljša domačo karanteno, a se "pljučnica ni razvila". Povedal je, da ni bilo potrebe, da bi javnost obvestil o pregledu v bolnišnici. Med današnjim nastopom pred novinarji, na katerem je imel obrazno masko, je sicer večkrat zakašljal.

Na Hrvaškem so sicer danes v povezavi z uničujočim potresom blizu Zagreba, v katerem je umrlo najmanj šest ljudi, ukinili dovolilnice za prehajanje med županijami. Ukrep, ki naj bi veljal do 8. januarja, so sprostili za vso državo.

Danska podaljšuje zaprtje

Na Danskem so zaradi porasta okužb strogo zaprtje države podaljšali do 17. januarja. "Položaj glede okužb, hospitalizacij in smrti je zdaj še resnejši kot spomladi," je sporočila premierka Mette Frederiksen. Strogo zaprtje so uvedli 16. decembra, z njim pa so se zaprle šole, trgovska središča, restavracije, bari in nenujne trgovine.

Decembra se je število okužb in smrti v državi skoraj podvojilo v primerjavi z novembrom. Zadnji dan je Danska s 5,8 milijona prebivalcev potrdila 2621 okužb, v bolnišnicah pa je rekordnih 900 covidnih bolnikov, kar je tudi že skoraj zgornja meja zmogljivosti, poroča Reuters.

Francija: Zgodnejša policijska ura na vzhodu države?

Francoski zdravstveni minister Olivier Veran je sporočil, da bi lahko vlada zaradi slabše epidemiološke slike policijsko uro v vzhodnem delu države z 20. premaknila na 18. uro popoldne.

Francija po njegovih navedbah sicer ne razmišlja o tretjem zaprtju države, čeprav je dnevno število potrjenih okužb skoraj dvakrat višje od ciljnih 5000.