ZDA pospešujejo cepljenje. Foto: EPA
ZDA pospešujejo cepljenje. Foto: EPA

Hitrejša zagotovitev zadostnih količin cepiva je posledica napovedi sodelovanja med farmacevtskima konkurentoma Merck in Johnson & Johnson.

Merck je tudi sam skušal razviti cepivo proti koronavirusu, vendar je letos odnehal, ker tisto, kar jim je uspelo narediti, ni delovalo dovolj dobro. Podobno se je pripetilo tudi drugima dvema ameriškima farmacevtskima velikanoma Sanofi in GlaxoSmithKline.

Merck se bo raje posvetil iskanju zdravila za covid-19, medtem pa bo proizvajal cepivo Johnson & Johnsona, ki ga je pred dnevi odobrila Uprave za hrano in zdravila ZDA (FDA).

Johnson & Johnson je imel ob potrditvi cepiva le 3,9 milijona odmerkov in mora povečati proizvodnjo, saj je obljubil, da bo do konca junija dostavil 100 milijonov odmerkov. Biden je z veseljem naznanil sodelovanje konkurentov in dejal, da je to tako kot v drugi svetovni vojni.

Zvezne države je pozval, naj do konca maja z vsaj po enim odmerkom Pfizerja in Moderne cepijo svoje učitelje, da se pospeši varno odpiranje pouka v učilnicah. Cepivo Johnson & Johnsona je dovolj učinkovito že z enim samim odmerkom.

V ZDA so doslej z obema odmerkoma cepili šele osem odstotkov prebivalstva, za t. i. čredno imuniteto pa jih je treba cepiti najmanj 80 odstotkov.

Cepljenje se pospešuje

Cepljenje se je sicer v zadnjih dneh pospešilo in lekarne bodo v tem tednu dobile rednih 2,4 milijona odmerkov cepiva Pfizerja in Moderne ter še 800.000 odmerkov Johnsona & Johnsona.

V ZDA je umrlo že več kot 516.000 covidnih bolnikov. Na sliki predsednik Biden. Foto: EPA
V ZDA je umrlo že več kot 516.000 covidnih bolnikov. Na sliki predsednik Biden. Foto: EPA

V naslednjem tednu bodo zvezne države namesto 14,5 milijona odmerkov na teden dobile 15,2 milijona. Že ta teden bodo države dobile tudi 2,8 milijona odmerkov Johnsona & Johnsona.

Do konca marca bodo držale dobivale po od 16 do 17 milijonov odmerkov Pfizerja in Moderne na teden, aprila pa potem od 17 do 18 milijonov. Do konca marca bodo države lahko računale na od štiri do šest milijonov odmerkov cepiva Johnsona & Johnson.

Po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa se je do torka v ZDA s koronavirusom okužilo 28,7 milijona ljudi, umrlo pa jih je več kot 516.500. Samo v torek je bilo 58.000 novih okužb in 1560 smrtnih primerov.

V zadnjih dveh mesecih je število novih okužb v ZDA sicer padlo za več kot 70 odstotkov, število smrti pa za 40 odstotkov, a krivulji upadanja sta se v zadnjih nekaj dneh ustalili.

Sproščanje ukrepov po državi

Številne zvezne države kljub temu sproščajo omejitvene ukrepe. Guverner Teksasa Greg Abbott je ukinil obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih in druge omejitve, guvernerka Michigana Gretchen Whitmer povečuje dovoljeno napolnjenost v restavracijah in barih ter javnih dogodkih, podobno ukrepajo tudi v Michiganu, Louisiani, Misisipiju in na Floridi ter v mestih, kot je San Francisco.

Bidnov zdravstveni svetovalec Anthony Fauci je države posvaril, naj tega ne delajo, ker še ni čas. Treba je namreč cepiti veliko več ljudi kot doslej. Tudi če bo cepiva do konca maja dovolj, pa jim ne bo uspelo cepiti vseh odraslih. Med drugim zaradi tega, ker veliko Američanov to zavrača. Anketa Gallupovega inštituta ugotavlja, da se želi cepiti 91 odstotkov demokratov in le 51 odstotkov republikancev.

Po svetu do zdaj razdeljenih 250 milijonov odmerkov cepiva