Foto: BoBo
Foto: BoBo

Varuh je namreč prejel številne dopise in pobude in meni, da pogoj preboleli, cepljeni ali testirani (za kar je treba test plačati) lahko pomeni tudi nepopravljivo poslabšanje zdravstvenega stanja. Zato ni spregledal pozivov stroke, ki opozarja, da mora osnovna zdravstvena dejavnost ostati dostopna in je ni mogoče pogojevati.

"Moralno-etična obveza zdravnikov je namreč, da obravnavajo vse paciente, ki potrebujejo zdravstveno oskrbo. Skrb vzbujajoča so tudi poročila o pomanjkanju ustrezno usposobljenega kadra, ki bi lahko zagotovil ustrezno strokovno presojo nujnosti zdravstvene obravnave brez pogoja PCT," je prepričan varuh Peter Svetina.

Je odlok ustrezen pravni akt?

Po navedbah varuha stroka opozarja tudi na vprašljivo skladnost odloka z zakonom o pacientovih pravicah ter se sprašuje, ali je odlok ustrezen pravni akt, ki posega v pravico do zdravstvenega varstva. Kot je opomnil, je to človekova pravica, ki jo je mogoče predpisati le z zakonom in ne podzakonskim aktom, kot je odlok.

Varuh kljub navedenim pomislekom razume zakonsko zahtevo, da je pacientove pravice mogoče omejiti, "kadar bi bile ogrožene pravice drugih oseb". Brez uvedbe pogoja PCT bi bilo lahko ogroženo zdravje zaposlenih v zdravstvu in pacientov. Zato meni, da bi bilo treba ob vstopu v zdravstveno obravnavo vsakemu pacientu omogočiti tudi brezplačno testiranje.

S tem bi zdravstveni sistem zaščitili pred novimi okužbami, omogočili hitro odkrivanje okužb ter predvsem zagotovili dostop do zdravstvenih storitev, ocenjuje varuh. Vladi tudi predlaga, naj vprašanja, povezana z uresničevanjem pravic pacientov, prepusti zakonodajalcu.

Varuh je že sredi septembra na vlado naslovil priporočilo, naj brezplačno hitro testiranje omogoči tudi ranljivim skupinam pri dostopu do nujnih storitev.