S ponedeljkom bodo lahko gostinci za goste odprli tudi notranjost svojih lokalov. Foto: EPA
S ponedeljkom bodo lahko gostinci za goste odprli tudi notranjost svojih lokalov. Foto: EPA

Vlada je na današnji seji sprejela več odločitev glede sproščanja ukrepov, povezanih z epidemijo bolezni covid-19. Ker se epidemiološke razmere v Sloveniji umirjajo, je vlada sprejela odločitev, da z 18. majem znova omogoči opravljanje vseh dejavnosti na področju prodajanja blaga in storitev potrošnikom z nekaj izjemami na področju turizma. S ponedeljkom bodo vrata tako lahko odprle vse trgovine in storitve, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih, odprle se bodo kuhinje.

Sorodna novica Ministrstvo: Pedagoški delavci naj bodo pri izvedbi priporočil življenjski

Prepovedano ostaja delovanje nastanitvenih obratov nad 30 sob, nastanitvenih obratov za potrebe zdraviliškega zdravljenja, velnesov in centrov za fitnes, bazenov ter vodnih dejavnosti, diskotek in nočnih klubov.

V prodajalnah so z novim odlokom vsi potrošniki pri opravljanju nakupov izenačeni.

Odpirajo se tudi veliki trgovski centri

Vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović je v Odmevih dejala, da morajo trgovci ob odprtju večjih trgovskih centrov delo organizirati tako, da bo med ljudmi mogoča razdalja. Obvezno je seveda tudi, da za upoštevanje ukrepov in priporočil poskrbi vsak kupec zase. "Posameznik, ki gre v trgovino, seveda nosi masko, pazi, da ni preblizu skupaj z drugimi ljudmi, in pazi pri tem, ko se dotika različnih predmetov, kot so nakupovalni vozički, tipkovnice terminalov za kartično plačevanje in podobno. Čim bolj se je treba izogibati dotikanja predmetov z rokami," je dejala infektologinja.

Poudarila je, da je v akutni fazi epidemije pomembno, da država vpelje omejitvene ukrepe, a da ti ukrepi ne morejo trajati v nedogled. "Zdaj je na vsakem posamezniku, da se vede samozaščitno in s tem ščiti tudi druge," je dejala Beovićeva.

Bojana Beović o sproščanju ukrepov

Zelena luč za delni zagon šolstva

V ponedeljek se bodo v šolske klopi lahko vrnili učenci od 1. do 3. razreda osnovne šole in osnovne šole s prilagojenim programom ter dijaki zaključnih letnikov srednjih šol. Poleg njih se bodo v izobraževalne ustanove lahko vrnili tudi tisti učenci od 4. do 8. razreda, za katere je organiziran dopolnilni pouk, posamezniki, ki bodo v šolskem letu 2019/2020 opravljali maturo ali zaključni izpit, ter dijaki od 1. do 3. letnika, ki imajo pravico do dodatne strokovne pomoči.

Z 18. majem se bodo odprli tudi vrtci.

Učenci 9. razreda se bodo v šolo vrnili 25. maja.

Sorodna novica Zelena luč za ekipne športe; prva nogometna liga na začetku junija

Vrnitev športnih tekmovanj

Odpravljena je tudi prepoved športne vadbe v šolskih telovadnicah in drugih športnih objektih, ki so sestavni del vzgojno-izobraževalnih zavodov. Športna vadba je dovoljena tudi vsem udeležencem v programu prostočasne športne vzgoje otrok in mladine. Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj do vključno državne ravni, in sicer v panogah, ki imajo evidentiran uradni tekmovalni sistem. Začetek veljavnosti odloka je predviden za 23. maj.

Odprtje avtošol

Veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dozdajšnje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja, je podaljšana do 30. junija. Vlada je sprostila tudi nekatere prepovedi izvajanja dejavnosti avtošol, ki bodo delo začele v ponedeljek.

Prenehanje razkuževanja v večstanovanjskih stavbah

Odpravlja se tudi obvezno razkuževanje večstanovanjskih stavb. Hkrati je vlada vsem upravnikom večstanovanjskih stavb naložila, da zagotovijo redno čiščenje skupnih prostorov večstanovanjskih stavb. "Priporočila v povezavi s tem pripravi Nacionalni inštitut za javno zdravje in jih objavi na svoji spletni strani," je navedla vlada. Odlok začne veljati dan po objavi v Uradnem listu, ki je napovedana še za nocoj.

Kakšne sprostitve se obetajo z 18. majem?