Od februarja dalje bo za veljavnost covidnega potrdila 270 dni po opravljeni osnovni shemi cepljenja treba prejeti poživitveni odmerek. Foto: BoBo
Od februarja dalje bo za veljavnost covidnega potrdila 270 dni po opravljeni osnovni shemi cepljenja treba prejeti poživitveni odmerek. Foto: BoBo

Minister za zdravje Janez Poklukar je že dopoldne na vladni novinarski konferenci napovedal, da bo glede omejitve veljavnosti evropskega covidnega potrdila sledil razpravi Evropske unije in odprl razpravo o tem na redni seji vlade.

"Odlok ureja, da veljavnost dokazilu o cepljenju osebe poteče po 270 dneh od prejema drugega odmerka cepiva, kar temelji na priporočilu posvetovalne skupine za cepljenje 13. decembra. Veljavnost dokazila se podaljša, če se oseba v obdobju 270 dni od osnovne sheme cepljenja cepi s poživitvenim odmerkom cepiva. Navedena ureditev velja le za osebe, ki so starejše od 18 let," je po seji sporočila vlada.

"Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je 15. decembra v dopolnjeni oceni tveganja glede covida-19 izpostavil, da bodo po trenutno razpoložljivih dokazih poživitveni odmerki povečali zaščito pred hudimi izidi, ki jih povzroča skrb vzbujajoča različica delta. Predhodne ocene pa kažejo tudi, da bi poživitveni odmerki lahko povečali zaščito pred skrb vzbujajočo različico omikron, ki bo po njihovih projekcijah na začetku leta 2022 postala prevladujoča različica v državah Evropske unije," so še zapisali.

S 1. februarjem bo potrdilo o cepljenju omejeno na 270 dni
Zemljevid vseh cepilnih centrov, ki bodo vključeni v akcijo. V zasavski regiji bo cepljenje čez noč potekalo v vsakem od cepilnih centrov eno noč, informacije o tem lahko prebivalci dobijo na občinah oziroma v lokalnih ZD-jih. Foto: Ministrstvo za zdravje
Zemljevid vseh cepilnih centrov, ki bodo vključeni v akcijo. V zasavski regiji bo cepljenje čez noč potekalo v vsakem od cepilnih centrov eno noč, informacije o tem lahko prebivalci dobijo na občinah oziroma v lokalnih ZD-jih. Foto: Ministrstvo za zdravje

V sklopu cepilnih dni bo cepljenje dostopno tudi ponoči

V nedeljo se začenja vseslovenska cepilna akcija Dnevi cepljenja. Zdravstveni minister je predstavil tudi načrt akcije Dnevi cepljenja – stopimo skupaj, varno in zdravo v leto 2022, ki bo po vsej državi potekala od 19. do 23. decembra. "Z akcijo, ki je pred nami, želimo ljudem vsi zaposleni v zdravstvu sporočiti, da smo pripravljeni storiti vse, da se cepite. To menimo zato, ker je to najbolj zdrava odločitev za našo skupno prihodnost, zato ker je to najučinkovitejši ukrep, ki vam ga lahko predlagamo," je dejal Poklukar.

V času akcije bo po Sloveniji vsak dan od 8. zjutraj do 20. zvečer cepljenje potekalo v 63 cepilnih centrih. V vsaki od statističnih regij bo ob tem vsaj eno cepilno mesto odprto tudi čez noč – cepiti se bo tako mogoče tudi od 20. ure zvečer do 8. ure zjutraj. Na cepljenje se ne bo treba predhodno naročiti (izjema so otroci, stari od 5 do 11 let), povsod pa bo omogočena tudi izbira cepiva.

Cepljenje v lovskem domu, gasilskih domovih, na teren tudi mobilne enote

V vseh občinah po Sloveniji bodo ob tem organizirane tudi mobilne enote, ki bodo prebivalcem skušale čim bolj približati cepljenje. "V Sloveniji imamo 212 občin in v vsaki od njih bo cepljenje potekalo na lokalno prepoznan in lokalno najbolj sprejemljiv način," je ob tem napovedal Poklukar.

V občini Borovnica bodo cepili v lovskem domu, v občini Domžale bo cepljenje potekalo v številnih vaških gasilskih domovih, v občini Mirna Peč bo cepljenje potekalo v ambulanti družinske zdravnice, v ZD-ju Črnomelj se bo cepilo v prostorih turističnega društva, je naštel minister. Ob tem je povedal, da bo v Tolminu organizirana posebna telefonska številka, kamor bodo lahko občani poklicali in dobili možnost brezplačnega prevoza v cepilni center. Cepljenje bo v teh dneh potekalo tudi v psihiatrični bolnišnici Begunje. "Res mobiliziramo celotno zdravstvo, da vsi enotno pristopimo k cepljenju," je poudaril Poklukar.

"Nočni obisk bo zagotovo manjši kot dnevni, ampak ključno sporočilo zdravstvenih delavcev je, da sleherna Slovenka in Slovenec prideta na cepilno mesto, dobita zadostne in ustrezne informacije, da se lahko odločita za cepljenje in da se cepljenje izvede," je dejal minister, ki je nočno odpiranje cepilnih centrov označil za čisto demonstracijsko odločitev zdravstva. "Naredili bomo vse, kar Slovenke in Slovenci potrebujete, samo da dosežemo zadostno precepljenost," je pojasnil. Pri starejših od 50 let je to po njegovih navedbah 98-odstotna precepljenost, v celotni populaciji pa bi morala biti precepljenost 80-odstotna.

Urniki in kraji mobilnih cepilnih enot, ki bodo sodelovale v akciji Cepilni dnevi, so določeni, a se bodo glede na potrebe tudi sprotno prilagajali. Informacije o izvajanju urnikov bodo dostopne na spletnih straneh občin, v zdravstvenih domovih, plakatiranih mestih, je naštel minister za zdravje. Foto: Radio Maribor/mobilna enota ZD Maribor
Urniki in kraji mobilnih cepilnih enot, ki bodo sodelovale v akciji Cepilni dnevi, so določeni, a se bodo glede na potrebe tudi sprotno prilagajali. Informacije o izvajanju urnikov bodo dostopne na spletnih straneh občin, v zdravstvenih domovih, plakatiranih mestih, je naštel minister za zdravje. Foto: Radio Maribor/mobilna enota ZD Maribor

V akcijo vključena tudi Civilna zaščita in Rdeči križ

"Podpiram akcijo dnevi cepljenja in sem se pridružil ministru Poklukarju pri koordinaciji," je na novinarski konferenci dejal poveljnik Republiškega štaba Civilne zaščite Srečko Šestan. "Župani so tisti, ki lahko za te dejavnosti uporabijo tako civilno zaščito kot vse druge strukture iz sistema zaščite in pomoči. Tega so že navajeni iz vseh nesreč, ki nas pestijo v zadnjih letih," je dejal Šestan in napovedal, da bo Civilna zaščita pomagala predvsem z logistično platjo akcije.

Pri Cepilnih dnevih bo pomagal tudi Rdeči križ. Kot je povedala generalna sekretarka Rdečega križa Slovenije Cvetka Tomin v 192 državah po svetu, kjer je prisoten Rdeči križi oz. Rdeči polmeseci, vsi pozivajo isto: "Naredimo vse in skupaj si prizadevajmo premagati to epidemijo čim prej." Kot je pojasnila, zato v Rdečem križu Slovenije spodbujajo vse ukrepe v ta namen in dostopnost cepljenja za vse ljudi, na lokalni ravni pa pomoč zagotavlja predvsem njihova mreža prostovoljcev.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V četrtek 1278 okužb, 12 smrti

Ob 5022 PCR-testiranjih, na katerih je bilo potrjenih 1278 okužb, je 76.794 ljudi opravilo tudi hitro testiranje. V primerjavi s sredo je bilo na PCR-testiranjih potrjenih 69 okužb manj, v primerjavi s preteklim četrtkom pa 47 manj. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 19.395 aktivnih okužb, sedemdnevno povprečje znaša 1253, 14-dnevno povprečje na 100 tisoč prebivalcev pa 920. Število aktivnih okužb je tako za 465 nižje kot dan prej. Za pet se je znižalo sedemdnevno povprečje, število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa se je glede na dan prej znižalo za 22.

V četrtek je po podatkih vlade umrlo 12 bolnikov s covidom-19.

V slovenskih bolnišnicah se zdravi 746 bolnikov s covidom-19, kar je 30 manj kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego je 237 bolnikov, število se v primerjavi s četrtkom ni spremenilo.

Sorodna novica Zdravstveni delavci italijanske vojske se vračajo domov

V Kranjski Gori cepljenih ali prebolelih skoraj 80 odstotkov prebivalcev

NIJZ je ob napovedanih Dnevih cepljenja objavil analizo deležev polnoletnih cepljenih proti covidu-19 in prebolelih občanov po posameznih občinah. V občini Kranjska Gora je do vključno 8. decembra, ki ga je še zajela analiza, delež cepljenih in prebolevnikov med polnoletnim prebivalstvom znašal 79,4 odstotka. Sledijo občine Vipava (78,6), Idrija (77,4), Šmartno ob Paki (77,1) in Trzin (76,9).

Najnižji delež cepljenih in prebolevnikov med polnoletnimi občani pa imajo v občini Zavrč, in sicer 52,6-odstoten. Sledijo občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah (54,6), Dobje (55,5), Podlehnik (57,5), Trnovska vas (57,6).

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je sicer po podatkih NIJZ-ja cepljenih 1.240.763 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.176.493 oziroma 55,8 odstotka vseh prebivalcev. Z dodatnim odmerkom je cepljenih 370.184 ljudi.

Pogovor z ministrom Janezom Poklukarjem v Odmevih
Pretekli teden inšpektorji zaradi neupoštevanja PCT pogoja izrekli za 42.400 evrov glob

V obdobju med 6. in 12. decembrom 2021 so inšpekcijski organi skupno opravili 9568 nadzorov, vezanih na koronske ukrepe. Skupna vrednost izrečenih glob je znašala 65.800 evrov, od tega so za 42.400 evrov glob inšpektorji izrekli zaradi neupoštevanja pogoja PCT, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Policija je od 7. do 13. decembra 2021 prejela 41 prijav o kršitvah odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covid-19, lastnih ugotovitev o kršitvah pa je bilo 23. Izrekla je tudi 50 opozoril oz. ukazov.

Na meji je vročila 132 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 12 primerih so osebe zavrnile podpis izjave, zato je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu. Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah so policisti zavrnili 15 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije, pa so sporočili z ministrstva za notranje zadeve.

Na mejnih prehodih je policija obravnavala tudi tri primere ponarejenih potrdil o cepljenju, znotraj države pa pet primerov izkazovanja ponarejenih potrdil o cepljenju oz. testiranju, so dodali.