Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukinitev nošenja zaščitnih mask za učence, dijake in študente ter učitelje velja za ves čas vzgojno-izobraževalnega programa. Maske morajo nositi tisti, ki so vključeni v izobraževanje pri drugih nosilcih, na primer v zdravstvu ali socialnem varstvu, je pojasnil minister Poklukar.

Minister za zdravje je tudi povedal, da nova pravila omogočajo izdajo potrdila o prebolevnosti na podlagi hitrega antigenskega testa. Uredba določa, da se digitalno evropsko potrdilo izda na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, je dejal.

Obvezni PCT-pogoj se nadaljuje pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti in socialnovarstvenih storitvah ter v zaporih. Ta sprememba v odloku je bila potrebna, saj se hitro testiranje pri teh izvajalcih krije iz proračuna, je pojasnil minister Poklukar.

Epidemija se še naprej umirja

Minister Poklukar je tudi povedal, da so relativno ugodne razmere glede epidemiološke slike, okužb je bilo to sredo skoraj za četrtino manj kot pred tednom dni. Na intenzivni negi je manj kot 100 bolnikov, 61 je intubiranih. V tem tednu so zato zaprli intenzivne oddelke v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec in Splošni bolnišnici Izola.

Poživitveni odmerki za mladostnike od 12 do 18 let

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji odobrila možnost cepljenja otrok, starih od 12 do 18 let, s poživitvenim odmerkom cepiva Pfizerja in BioNTecha proti covidu-19, je potrdila vodja skupine Bojana Beović. S tem je sledila priporočilom Evropske agencije za zdravila (Ema).

Strokovna skupina v Sloveniji cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proizvajalca Pfizerja in BioNTecha priporoča otrokom, starim od 12 do 18 let, ki imajo bolezni, zaradi katerih bi lahko covid-19 težje prenesli. "Se pa lahko cepijo tudi zdravi mladostniki," je poudarila Beovićeva.

Skupina je tako sledila priporočilom odbora EME za zdravila za uporabo v humani medicini, sprejetim 24. februarja. Odbor je ocenil, da dokazi, ki so na voljo, zadoščajo za sklep, da bo imunski odziv pri najstnikih vsaj tak kot pri odraslih. Niso pa imeli niti novih varnostnih pomislekov.

Sorodna novica V sredo potrdili 1823 okužb z novim koronavirusom

V prihodnjih mesecih pričakujejo dodatne podatke študij in analiz pri najstnikih. EMA bo še naprej nadzirala in ocenjevala rezultate in posodabljala podatke o cepivu ali sprejemala druge ustrezne ukrepe, so zapisali prejšnji teden.

Posvetovalna skupina za cepljenje polno cepljenim proti covidu-19 poživitveni odmerek priporoča po treh mesecih od osnovnega cepljenja. Tistim, ki so bolezen covid-19 preboleli, pred tem pa bili osnovno cepljeni, pa poživitveni odmerek priporoča od tri do šest mesecev po preboleli bolezni.

EMA je prejšnji teden za otroke, starejše od šestega leta, priporočila osnovno cepljenje proti covidu-19 s cepivom podjetja Moderna, ki je bilo v EU-ju doslej odobreno za starejše od 12 let. Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju o tej spremembi še ni odločala, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Posvetovalna skupina za cepljenje sicer ni spremenila priporočil v povezavi z Moderno, ki so še vedno omejena na starost nad 30 let.