Na teren prihajajo cepilne mobilne ekipe. Foto: BoBo
Na teren prihajajo cepilne mobilne ekipe. Foto: BoBo

Z večanjem količine cepiv, ki so na razpolago, in z dostopnostjo več vrst cepiv se ukrepi usmerjajo v dejavnosti, ki bodo omogočile, da se zagotovi precepljenost prebivalstva, ki bo poleg zaščite posameznika postopno pomenila tudi čredno imunost, so zapisali v sporočilu za javnost po ponedeljkovi seji vlade.

Vlada je zadolžila ministrstvo za zdravje, da za pospešitev cepljenja takoj organizira večje število mobilnih ekip, ki bodo cepljenje izvajale na različnih mestih, da se cepivo in možnost cepljenja približata vsem prebivalcem. Prav tako mora ministrstvo zadolžiti vse izvajalce cepljenja, da takoj zagotovijo dovolj terminov za cepljenje vsem zainteresiranim osebam brez predhodnega naročanja in možnost izbire vrste cepiva. Cepljenim je treba tudi takoj zagotoviti preprosto in brezplačno pridobitev potrdila o cepljenju. Poleg tega je vlada ministrstvu naložila, naj izvede dodatne dejavnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi v zdravstvu.

Ihan s tesnobo zre proti jeseni: med starejšimi od 50 let mora biti precepljenost 90-odstotna

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo s posvetovalno skupino za cepljenje z namenom doseganja višje precepljenosti preveril in po potrebi posodobil pravila in navodila za uporabo cepiv proti covidu-19. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo bo skupaj z delodajalci identificiralo panoge, kjer je potrebno hitrejše cepljenje zaposlenih zaradi pospešenega okrevanja oziroma večje odpornosti panoge.

Promocija cepljenja

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport bo takoj začelo dejavnosti za promocijo cepljenja v skupinah študentov, dijakov, učencev in zaposlenih z namenom čim bolj nemotenega izvajanja učnega procesa v naslednjem šolskem in študijskem letu. Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bo izvedlo dejavnosti za promocijo cepljenja med zaposlenimi in oskrbovanci v institucionalnem in neinstitucionalnem varstvu starejših, ki še niso bili cepljeni.

Vlada je tudi zadolžila vsa ministrstva, da na podlagi predhodnega mnenja strokovne svetovalne skupine ministra za zdravje za zajezitev in obvladovanje epidemije opredelijo panoge, kjer bi lahko ob večji precepljenosti opustili ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19, in temu ustrezno prilagodijo odloke. Vsi ministri in državni sekretarji pa so zadolženi, da pri obiskih na terenu in vseh drugih javnih nastopih poudarijo prednosti cepljenja za posamezne populacijske ali profesionalne skupine ter se dejavno vključujejo v promocijo cepljenja, so še sporočili.

Prihajajo premične cepilne enote