En milijon cepljenih

"Na prvo mesto vedno postavljamo varnost pacientov, zato smo danes na podlagi zakona o zdravstveni dejavnosti pri zdravniški zbornici zahtevali izvedbo izrednega strokovnega nadzora," so sporočili z ministrstva.

Že junija so sicer na zdravstvenem inšpektoratu na podlagi poročanja TV Slovenija začeli postopek preverjanja cepljenja pri mladoletnih. Kot so konec junija pojasnili Rajki Vignjević Pupovac, je preverba pokazala nepravilnosti pri 41 posameznikih. Kot so še navedli, so bili cepljeni dva mladoletnika, ki sta bila na dan cepljenja mlajša od 16 let, in ena 17-letna oseba, ki je bila cepljena s cepivom Moderne.

"Osebi, mlajši od 16 let, sta bili cepljeni, ker je zdravnik spregledal, da še nista dopolnili 16 let," so takrat zapisali na inšpektoratu. Dodali so, da je bilo sicer cepljenih tudi 20 ljudi, mlajših od 16 let, a je bilo njihovo cepljenje utemeljeno (šlo je za posebej ranljive kronične bolnike oziroma udeležence olimpijskih iger), v preostalih primerih pa so ugotovili, da gre za (administrativne) napake pri vpisu v sistem eRCO.

Na spletnih straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je namreč razvidno, da je bilo s cepivom podjetja Janssen cepljenih 219 oseb, mlajših od 18 let. Prav tako je bilo s cepivom AstraZenece s prvim odmerkom cepljenih 45, z drugim pa 20 oseb, mlajših od 18 let.

Z NIJZ-ja so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili, da posvetovalna strokovna skupina za cepljenje pri NIJZ-ju nikoli ni izdala priporočil, v katerih bi bilo priporočeno cepljenje s cepivoma Janssen in AstraZenece za starostno skupino od 12 do 17 let, ker sta ti dve cepivi registrirani za uporabo pri osebah, starejših od 18 let. Dopuščajo pa možnost, da je pri vnosih podatkov o cepljenju v sistem elektronskega registra cepljenih oseb in neželenih učinkov (eRCO) prišlo do napak.

Dodatno so pojasnili, da posvetovalna skupina za cepljenje redno spremlja novosti ter prek centra za nalezljive bolezni NIJZ-ja in službe za preskrbo s cepivi NIJZ-ja redno obvešča vse izvajalce cepljenja o spremembah in novostih glede priporočil za cepljenje.

"NIJZ posodobljena priporočila objavi na svoji spletni strani in spletni strani cepimose.si, ki je dostopna strokovni in splošni javnosti. Skladno s tem pričakujemo, da izvajalci cepljenja sledijo omenjenim navodilom," so še sporočili z NIJZ-ja.

Novogoriška bolnišnica opozarja na lažne informacije

Novogoriška bolnišnica opozarja na lažne informacije, po katerih naj bi šest dni po porodu umrla 28-letnica, ki naj bi bila nekaj dni pred porodom cepljena s cepivom Janssen. Pojasnili so, da je v njihovi bolnišnici šest dni po porodu umrla 42-letnica, ki je bila sprejeta zaradi zapletov v nosečnosti, ti pa niso bili povezani s cepljenjem. Žensko so v bolnišnično obravnavo sprejeli 16 dni pred pričakovanim datumom poroda, dan pred sprejemom pa je bila cepljena s prvim odmerkom cepiva Pfizer. V novogoriški bolnišnici pojasnjujejo, da so že uvedli vse redne in ustaljene protokole, s katerimi bodo ugotovili vzrok smrti. Do konca analize primera nadaljnjih informacij ne morejo posredovati, so še sporočili.

Lažna novica o smrti 28-letnice

Epidemične številke

Po 5330 PCR-testih v četrtek je bilo potrjenih 970 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je 18,2 odstotka.

V četrtek je bilo opravljenih tudi 25.689 hitrih antigenskih testov.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

V bolnišnicah zaradi covida-19 zdravijo 419 bolnikov, enega manj kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 112 bolnikov, trije več kot dan prej. Umrli so štirje bolniki s covidom-19.

Najmlajši covidni bolnik v bolnišnici je star 21 let, najmlajši na intenzivni negi pa 27 let.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov je 869, 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa 596. Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 12.628 aktivnih okužb.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

98 hospitaliziranih v UKC Ljubljana

Povprečna starost covidnih bolnikov, ki jih zdravijo v UKC-ju Ljubljana na navadnih oddelkih, je 69 let, na enotah intenzivne terapije pa 58 let. Pri tem sicer niso upoštevane porodnice na ginekologiji.

Študija: Cepljeni teže prenašajo virus na druge

Med covidnimi bolniki, ki jih zdravijo v UKC-ju Ljubljana, je na navadnih oddelkih polno cepljenih 31 od 98 vseh hospitaliziranih. Na enotah intenzivne terapije pa je polno cepljenih osem od 44 hospitaliziranih bolnikov.

Foto: Twitter/UKC Ljubljana
Foto: Twitter/UKC Ljubljana

Z vsemi odmerki cepljenih več kot milijon ljudi

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.126.776 ljudi oz. 53 odstotkov celotne populacije. Med starejšimi od 18 let je precepljenih 63 odstotkov prebivalstva, med starejšimi od 50 let pa 75 odstotkov.

Z vsemi odmerki cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.003.714 ljudi, torej je njihovo število preseglo milijon. To pomeni, da je cepljenega 47 odstotkov celotnega prebivalstva v državi, med starejšimi od 18 let je z vsemi odmerki cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 69 odstotkov.

Sorodna novica 20-letnica umrla, komisija preiskuje povezavo s cepivom Janssen

Krek: Področje preiskav stranskih učinkov je zelo regulirano

Milan Krek. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Milan Krek. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Na začetku tedna je po vsej verjetnosti zaradi cepljenja s cepivom Janssen umrla 20-letnica. Doslej je bila po podatkih TV Slovenija zaradi cepljenja v državi uradno potrjena samo ena smrt, jih pa več kot dvajset še vedno preiskujejo. Zakaj te preiskave potekajo tako dolgo, je vodjo NIJZ-ja Milana Kreka vprašala voditeljica Odmevov Rosvita Pesek. "Treba je vedeti, da je to področje zelo regulirano, na mednarodni ravni, evropski in tudi pri nas," je pojasnil Krek. Pri nas ima veliko vlogo JAZMP (Agencija za zdravila), ki vodi evidenco in ima povezavo z evropsko agencijo EMA v Bruslju. Za vsak resen zaplet je treba postaviti komisijo. NIJZ zbere podatke, včasih je to težko, in jih pošlje komisiji, ta pa zaseda, vse dokler ne pride do rezultata, je poudaril. Spodaj pa podrobneje o statistiki cepljenja in stranskih učinkov.

Cepilna statistika:

Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Vse več žaljive komunikacije bolnikov in svojcev

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije pred sobotnim mednarodnim dnevom nenasilja opozarja na vse več žaljive, agresivne in ogrožajoče komunikacije pacientov in njihovih svojcev, ki se ne strinjajo z epidemiološkimi ukrepi. "Poleg anonimne, žaljive in agresivne komunikacije je vse več neposrednih in osebnih verbalnih napadov in groženj, groženj s fizičnim nasiljem, pa tudi fizičnih napadov ter poškodovanja opreme in prostorov zavodov."