Novi koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta na Kitajskem in je bil sprva predvsem v vzhodni Aziji. Večina evropskih držav je uvedla stroge ukrepe za zajezitev njegovega širjenja, tudi varnostno razdaljo, zapiranje mej, lokalov, barov, restavracij, šol in vrtcev. Foto: Reuters
Novi koronavirus je izbruhnil konec lanskega leta na Kitajskem in je bil sprva predvsem v vzhodni Aziji. Večina evropskih držav je uvedla stroge ukrepe za zajezitev njegovega širjenja, tudi varnostno razdaljo, zapiranje mej, lokalov, barov, restavracij, šol in vrtcev. Foto: Reuters

IHME je izvedel raziskavo na podlagi lokalnih in mednarodnih podatkov o primerih ter starosti umrlih iz več držav in oblikoval model pričakovanega števila umrlih glede na državo. Najbolj so se osredinili na zmogljivosti v bolnišnicah, predvsem število mest na intenzivni negi, vključili pa so tudi različne dejavnike, kot na primer družbeno razdaljo.

V projekciji so predvideli, da bi lahko v Združenem kraljestvu do začetka avgusta umrlo okoli 66.000 ljudi, ki so se okužili z novim koronavirusom. To je precej več kot v Italiji, kjer napovedujejo skupno okoli 20.000 smrtnih žrtev. Sledita Španija s predvidoma 19.000 mrtvimi in Francija s 15.000. V Evropi naj bi sicer po njihovih predvidevanjih umrlo 151.680 ljudi, okuženih z novim koronavirusom.

Predvidevanje za Slovenijo: poslabšanje razmer okoli 19. aprila

Model za Slovenijo napoveduje, da naj bi do začetka avgusta za covidom-19 umrli 104 ljudje. Vrhunec epidemije, ko bodo zmogljivosti v bolnišnicah najbolj zapolnjene, pa naj bi bil naslednji torek. Takrat naj bi bilo hospitaliziranih 158 ljudi, 38 bi jih bilo na intenzivni negi. Po njihovih podatkih tako ne bodo zapolnjene vse zmogljivosti.

Nato naj bi se razmere malo umirile in znova zaostrile okoli 19. aprila, ko naj bi dosegli vrhunec glede števila mrtvih. Po tem datumu pa napovedujejo stalen upad. Glede na napovedi naj bi se razmere umirile okoli 1. maja.

Novi koronavirus: 1,3 milijona okuženih in 75 mrtvih

Epidemija v Španiji že dosegla vrhunec

Glede na model je epidemija covida-19 v Italiji in Španiji že dosegla svoj vrhunec. V obeh državah v zadnjih dneh zaznavajo upad števila mrtvih. V Združenem kraljestvu pa njihovo število še kar raste. Do zdaj je zaradi covida-19 umrlo najmanj 5000 ljudi, vendar pa epidemija na Otoku še ni blizu vrhunca. Glede na napovedi bodo na vrhuncu epidemije potrebovali več kot 100.000 postelj, na voljo pa jih imajo manj kot 18.000.

Pred več evropskimi državami še nekaj hudih tednov

Po predvidevanjih direktorja IHME-ja Christopherja Murrayja je tako pred več evropskimi državami še nekaj hudih tednov. Inštitut je že konec tedna napovedal, da bo v ZDA zaradi covida-19 umrlo okoli 80.000 ljudi. "Verjetno je, da bo število mrtvih prekoračilo naše napovedi za ZDA," je dejal Murray in opozoril, da države ne smejo prehitro omiliti ukrepov, ko dosežejo vrhunec epidemije: "Jasno je, da družbena razdalja lahko, če se dobro uvede in ohranja, nadzoruje epidemijo, kar vodi v upad števila mrtvih."