V skladišče civilne zaščite je danes prispela donacija 30.048 kompletov testov za covid-19, ki sta jih donirali kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi Sloveniji donirali 300.000 zaščitnih mask. Foto: BoBo
V skladišče civilne zaščite je danes prispela donacija 30.048 kompletov testov za covid-19, ki sta jih donirali kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi Sloveniji donirali 300.000 zaščitnih mask. Foto: BoBo

Medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme v času epidemije novega koronavirusa je vlada ustanovila v torek zvečer, vodi pa jo državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin. Poleg predstavnikov uprave za zaščito in reševanje ter zavoda za blagovne rezerve so člani še predstavniki ministrstev za gospodarski razvoj in tehnologijo, zdravje, zunanje in notranje zadeve.

Umrlo devet ljudi, o novih žrtvah poročajo iz Šmarja pri Jelšah in z Golnika

Na vprašanje Televizije Slovenija, ali v postopku preverjanja skupini pomaga Slovenska obveščevalno-varnostna agencija, je Jaklin odgovoril posredno: "V postopku sodelujejo različne institucije, ki so dolžne zagotavljati transparentnost postopka in to, da ponudniki zagotavljajo ustrezne standarde."

Nova donacija Alibabe in Jacka Maja

Zavarovalna skupina Sava, Vzajemna, Generali in Triglav so Upravi RS za zaščito in reševanje prispevali sredstva za nakup opreme za zaščito pred okužbo z novim koronavirusom. Donacija zavarovalnic bo namenjena za nakup razkužil in dezinfekcijskih sredstev, zaščitnih rokavic, zaščitnih mask in respiratorjev, dekontaminacijskih postaj, zaščitnih kombinezonov in preostalih sredstev oziroma opreme za zaščito, reševanje in pomoč, so sporočili z ministrstva za obrambo oz. uprave za zaščito in reševanje. Konkretneje bodo glede na potek zagotavljanja dobav sredstva namenjena nakupu tiste najnujnejše opreme in materiala, ki bo v danih okoliščinah na voljo.

Uprava bo sredstva namenila osebni zaščiti izvajalcem na terenu s področja zdravstva, reševalnim enotam civilne zaščite, policistom ter drugim sestavom, ki se in se bodo vključevali v dejavnosti za preprečevanje širjenja novega koronavirusa ter za osnovno zaščito okuženih prebivalcev.

V skladišče civilne zaščite je danes prispela donacija 30.048 kompletov testov za covid-19, ki sta jih donirali kitajski fundaciji Alibaba in Jack Ma, ki sta že pred dnevi Sloveniji donirali 300.000 zaščitnih mask.

Kako preprečiti zlorabe pri naročanju zaščitne opreme?

V zadnjih 10 dneh Slovenija trikrat ostala brez naročila

Po poročanju Televizije Slovenija bi podjetje MD Global Logistic skladno s pogodbo danes v Slovenijo moralo dostaviti 2,8 milijona zaščitnih mask tipa FFP2, a se to ni zgodilo. V podjetju krivdo valijo na državo, kjer so naročili maske, saj naj bi ta blokirala izvoz opreme. Za katero državo gre, ne razkrivajo.

Ob tem so na televiziji še spomnili, da je Slovenija v zadnjih desetih dneh trikrat ostala brez večje količine naročene zaščitne opreme. Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pa so odgovorili, da finančne škode zaradi tega ni, saj zaščitne maske plačajo šele po prejemu in pregledu blaga.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.