Zdravstvene razmere v državi se slabšajo
Sorodna novica Simona Kustec o PCT-pogojih v šoli: Preigravamo vse možnosti

"Naša želja je, da ostanejo šole odprte. Vemo, da je bilo to v preteklosti velika težava, z ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport bomo naredili vse, da bodo ostale odprte," je v izjavi za medije poudaril državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

S študentskimi organizacijami so tako že dosegli soglasje, da bo izobraževalni proces na fakultetah potekal pod pogojem preboleli, cepljeni in testirani (PCT). Tako bo ta pogoj uveljavljen že takoj ob začetku prihodnjega študijskega leta.

Za srednje šole je sicer svetovalna skupina za covid-19 predlagala tudi pogoj PCT, a "skupna želja je, da gremo s postopnim modelom". Ta predvideva prostovoljno samotestiranje dijakov, ob prehodu v rdečo epidemiološko fazo pa bi bil tudi za njih obvezen pogoj PCT.

Za osnovno šolstvo, ki je obvezno, pa bo veljalo, da se lahko učenci v zadnji triadi prostovoljno samotestirajo. "Verjetno bomo v primeru, če bo na nekem območju velik izbruh oz. žarišče okužb, odločitve o zapiranju šol sprejemali lokalno. Ampak generalno bomo skušali šole ohraniti odprte," je zagotovil državni sekretar.

Milan Krek, direktor NIJZ-ja. Foto: BoBo
Milan Krek, direktor NIJZ-ja. Foto: BoBo

Precepljenost šolnikov je težava

Vindišar je poudaril tudi, da je precepljenost šolnikov velika težava, zato so pozvali predstavnike šolstva, da bi pomembno dvignili ta delež. Po nekaterih informacijah je precepljena le okoli polovica zaposlenih na šolah.

Ob tem je direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek pozval k čim večji precepljenosti tudi med mladimi. "Večje število precepljenih kot imamo, bolj smo precepljeni kot nacija," je poudaril. "Vsako cepljenje mladostnikov je pomembno, saj lahko bolezen prenašajo starejšim in v preostale dele populacije," je dejal.

Poleg tega je trenutno največ okužb prav med mladimi, v starostni skupini od 15 do 24 let. Povprečna starost okuženih je 33 let. Zaradi večje kužnosti različice delta novega koronavirusa, ki je po kužnosti primerljiva z ošpicami, bi potrebovali bistveno višji delež precepljenosti – od 80 do 90 odstotkov prebivalstva –, da se epidemija ne bi širila.

Precepljenih skoraj 40 odstotkov prebivalstva

A precepljenih je skoraj 40 odstotkov prebivalstva z vsemi potrebnimi odmerki cepiva proti covidu-19, z enim pa 45 odstotkov. V starostni skupini od 18 do 24 let pa je cepljenih 31,2 odstotka, z enim odmerkom pa 37,2 odstotka ljudi. "S trendom naraščanja cepljenja ne moremo biti zadovoljni, številke so absolutno prenizke. To je daleč pod vrednostmi, ki bi bile potrebne, da bi epidemijo dejansko obvladovali," je še pristavil Vindišar.

Tako načrtujejo dodatne mobilne cepilne time v prihodnjem tednu; ti naj bi bili zelo učinkoviti predvsem pri cepljenju na podeželju. Ob tem so tudi pozvali vse družinske zdravnike, da še dejavneje pristopijo k vabljenju k cepljenju starejših od 70 let. Vse starejše od 50 let, ki še niso bili cepljeni, bodo pisno pozvali ministrstvo za zdravje in direktor NIJZ-ja.

Tudi sekretar Vindišar opozarja, da se epidemične razmere v državi slabšajo. "Za zdaj smo še na začetku eksponentne rasti, ampak mislim, da bo podvojitveni čas, ki je blizu 14 dni, zelo hitro porastel in bomo prešli v eksponentno rast," je dejal. Takšen epidemiološki razvoj dogodkov pomeni, da "bomo morali izvajati ukrepe, ki bodo zagotavljali varna okolja, se pravi sistem PCT bo moral postati ukrep, ki bo nujen na vseh dejavnostih – v zdravstvu, socialnem varstvu, šolstvu, gostinstvu, kulturi, športu in javnem življenju," je dodal Vindišar.

Bo Slovenija septembra prešla v rdečo fazo epidemije? Foto: EPA
Bo Slovenija septembra prešla v rdečo fazo epidemije? Foto: EPA

Oranžna faza je že tu, septembra rdeča?

Slovenija je po merilih Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni trenutno že v oranžni fazi, ob trenutnem trendu razvoja epidemije bo v rdečo fazo prišla na začetku septembra, napovedujejo na Institutu Jožef Stefan.

Glede na epidemiološke podatke, ki jih tedensko objavlja Nacionalni inštitut za javno zdravje, je razvidno, da lokalno širjenje okužb narašča. Kot pojasnjujejo na IJS-ju, to pomeni, da bi epidemija naraščala tudi, če okužb ne bi uvažali iz tujine. Vse pomembnejšo vlogo ima torej naraščajoče lokalno okuževanje, ki je že prevladujoče, v objavljeni analizi ugotavljajo na inštitutu.

Epidemija tako narašča s podvojitvenim časom približno 20 dni, čeprav smo na vrhuncu počitniške sezone, kar deluje kot delno zaprtje države. Zaradi približno 50-odstotno večje nalezljivosti od različice alfa in zaradi uvoza iz drugih držav ob tem še naprej narašča delež koronavirusne različice delta. Delež različice delta v populaciji je zdaj že skoraj stoodstoten, poudarjajo.

"Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa, da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi se morali vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepiti in se zaščititi pred hujšim potekom bolezni," so pozvali.

Trenutno efektivno reprodukcijsko število, ki kaže, na koliko ljudi prenese okužbo en okuženi, hkrati pa obravnava uvožene okužbe, kot bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji, na inštitutu ocenjujejo na 1,40, ocenjeno lokalno reprodukcijsko število pa na približno 1,20. Od zadnje napovedi sta se obe reprodukcijski števili nekoliko znižali.

Na IJS-ju so pripravili tudi oceno deležev okuženih in kužnih. V prvem valu se je okužil približno vsak stoti prebivalec, kar je dvanajstkrat več, kot je bilo potrjenih primerov v prvem valu. Na vrhuncu prvega vala je bilo kužnih približno 0,2 odstotka prebivalstva oz. vsak 500. prebivalec. V drugem, tretjem in četrtem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva (štiri- oz. trikrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov). Trenutno je kužnih okoli 0,15 odstotka prebivalstva oz. približno vsak 800. prebivalec, še navajajo na IJS-ju.

V torek so opravili tudi 19.126 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Foto: BoBo
V torek so opravili tudi 19.126 hitrih antigenskih testov na okužbo z novim koronavirusom, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem. Foto: BoBo

V torek 248 novih okužb, pozitivnih 12,6 odstotka opravljenih testov

V torek so opravili 1974 PCR-testov in potrdili 248 okužb z novim koronavirusom, kar predstavlja okoli 12,6-odstotni delež opravljenih testov.

Trenutno je v državi po ocenah NIJZ-ja aktivnih 1752 primerov okužbe, kar je 163 več kot dan prej. Delež pozitivnih testov pa se je v primerjavi z dnevom prej povečal za 0,9-odstotne točke.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih okužb znaša 139 primerov na dan in se je dvignilo za 15. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100.000 prebivalcev je 81 na dan. 14-dnevna pojavnost se je tako dvignila za osem ljudi.

V bolnišnicah zdravijo 36 bolnikov s covidom-19, sedem jih potrebuje intenzivno zdravljenje.

Z enim odmerkom cepiva je bilo do zdaj cepljenih 943.650, z vsemi potrebnimi odmerki pa 836.178 ljudi, kažejo podatki NIJZ-ja.

Porast okužb, Slovenija oranžna