Policijska patrulja v ljubljanskem Tivoliju. Po napovedih župana Zorana Jankovića bodo tisti, ki se bodo na javnih krajih zbirali v večjem številu, za zdaj deležni opozorila. S tem se bodo sicer ukvarjali predvsem mestni redarji. Foto: TV Slovenija
Policijska patrulja v ljubljanskem Tivoliju. Po napovedih župana Zorana Jankovića bodo tisti, ki se bodo na javnih krajih zbirali v večjem številu, za zdaj deležni opozorila. S tem se bodo sicer ukvarjali predvsem mestni redarji. Foto: TV Slovenija

Prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah

Sorodna novica Najverjetneje bodo morali ukrepi trajati precej dlje kot 14 dni

Z današnjim dnem je zaradi omejevanja širjenja novega koronavirusa prepovedano zbiranje in gibanje na javnih površinah. Državljanke in državljani so bili o tem sinoči obveščeni tudi s SMS-sporočilom. Vlada je odlok zbiranja na javnih površinah sprejela, saj se številni državljani niso držali priporočil in so spomladanske dneve izkoristili za druženje na prostem.

Državljanke in državljani so bili o prepovedi obveščeni tudi s SMS-sporočilom. Foto: MMC RTV SLO
Državljanke in državljani so bili o prepovedi obveščeni tudi s SMS-sporočilom. Foto: MMC RTV SLO

"Nevarnost je hujša kot v klasični vojni, razen če je v njej uporabljeno biološko orožje," je zaostrovanje ukrepov za zajezitev epidemije komentiral premier Janez Janša in dodal, da je omejevanje gibanja v tem trenutku nujno, če želimo rešiti številna življenja. Odlok se sicer ne uporablja za dejavnosti, s katerimi se zagotavlja delovanje organov države, lokalnih skupnosti in javnih opravil, ki jih izvajajo pristojne službe.

Odlok v Uradnem listu

Vladni odlok o omejevanju gibanja in zbiranja na javnih krajih predvideva izjeme. Med njimi so dostop do službe, lekarn in bolnišnic ter do najbližje trgovine z živili, pa tudi dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin. "Seveda pa velja, da se te izjeme opravljajo samo posamezno," je za TV Slovenija povedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Kdaj je gibanje dovoljeno

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju je ob upoštevanju ohranjanja varne razdalje do drugih oseb za posameznike dovoljen za:

- prihod in odhod na delo ter izvajanje delovnih nalog,
- opravljanje gospodarskih, kmetijskih in gozdarskih dejavnosti,
- odpravljanje neposredne nevarnosti za zdravje, življenje in premoženje,
- varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore,
- dostop do lekarn, trgovin z živili in kmetijske neposredne prodaje,
- dostop do drogerij in drogerijskih marketov,
- dostop do prodaje medicinskih proizvodov in zdravstvenih pripomočkov ter sanitarnih pripomočkov,
- dostop do zdravstvenih in sanitarnih storitev,
- dostop do storitev za osebe s posebnimi potrebami,
- dostop do mest za prodajo hrane za živali,
- dostop do prodaje in vzdrževanje varnostnih proizvodov in proizvodov za nujne primere,
- dostop do storitev za nujne primere,
- dostop do kmetijskih trgovin, vključno s klavnicami in prodajo semen, krmil in gnojil,
- dostop do bencinskih črpalk,
- dostop do bank in pošt,
- dostop do izvajanja nalog, povezanih z delovanjem pravosodnih organov,
- dostop do dostavnih, čistilnih in higienskih storitev,
- dostop do komunalnih storitev za opravljanje z odpadki,
- dostop do avtomobilskih servisov in servisov kmetijske in gozdarske mehanizacije in opreme,
- dostop do javnih parkov in drugih sprehajalnih površin,
- dostop do tujih diplomatskih in konzularnih predstavništev.

(Vir: Vlada RS)

Kaj odlok pomeni za večje družine?

V odloku sta predvideni tudi dve izjemi, ki gibanja in zadrževanja na javnih krajih ne omejujeta le na posameznike. Skupaj se tako lahko na javnih krajih zadržujejo in sprehajajo ožji družinski člani ali člani skupnega gospodinjstva. Pri tem morajo zagotoviti varno razdaljo do gibanja drugih posameznikov in skupin. Odlok omogoča tudi, da se do pet sodelavcev skupaj vozi na delo.

Izjeme

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se dovoljuje:

- skupinam oseb, če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva in če je mogoče ob tem gibanju zagotoviti varno razdaljo do gibanja podobnih skupin,

- skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo ali so vpoklicani za opravljanje nalog v okviru Civilne zaščite.

(Vir: Vlada RS)

Za kršilce so predvidene kazni do 400 evrov. Predvideno je, da se bodo globe za kršenje karantene z novim koronazakonom povišale.

Sorodna novica Poslanci potrdili prvi sveženj ukrepov za pomoč gospodarstvu

Janković: Kazni lahko izdaja le zdravstveni inšpektorat

Župan Ljubljane Zoran Janković je za TV Slovenija pojasnil, da bodo redarji razdelili Ljubljano na štiri dele, obiskovali obljudene točke in opozarjali ljudi, naj se držijo prepovedi druženja v skupinah. Zakon mora veljati za vse v državi in edini, ki po njegovih besedah lahko izdaja kazni, je zdravstveni inšpektorat.

V Ljubljani so se organizirale tudi javne službe, delavci imajo maske, organizirali so se v skupine, če bi kdo zbolel, da so na voljo drugi za nujna dela, ki jih opravljajo na primer Snaga, delavci na Žalah in tako dalje. "Prosimo prebivalce, da se držijo navodil in zaščitijo svoje ter zdravje bližnjih," je dejal. Sam dodatnih kazni ne bo predlagal, saj je prepričan, da se večina ljudi zaveda resnosti položaja.

Na meji z Italijo delujejo štiri nadzorne točke. Foto: BoBo
Na meji z Italijo delujejo štiri nadzorne točke. Foto: BoBo

Meja z Italijo

Slovensko-italijansko mejo je od četrtka dovoljeno prečkati le še na štirih nadzornih točkah na cestnih povezavah med Slovenijo in Italijo, in sicer na Vrtojbi, Fernetičih, Škofijah in Krvavem Potoku. Medtem ko bodo prve tri odprte ves čas, bo nadzorna točka Krvavi Potok odprta med 5. in 23. uro.

Župani treh posoških občin – Bovec, Kobarid, Tolmin – so ob tem pozvali vlado, naj na nekdanjem mejnem prehodu Robič znova vzpostavi nadzorno točko na meji z Italijo. Kot je povedal župan Občine Kobarid Marko Matajurc, se iz Posočja na delo v Italijo dnevno vozi več kot 100 ljudi, ki jim v teh razmerah v primeru nepravočasnega prihoda na delo grozijo odpovedi. "Koncentracija nadzornih točk in razdalja med njimi ni sorazmerna, tudi zato upravičeno pozivamo za ponovno vzpostavitev kontrolne točke Robič," je v pozivu vladi dodal Matajurc.

Karantena: kaj lahko in kaj ni dovoljeno?

Delovni čas trgovin

Z namenom zmanjšati koncentracijo kupcev v prodajalnah od četrtka velja, da naj bodo vse prodajalne z živili odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure. Med 8. in 10. uro bodo prednost pri vstopu v trgovini in na blagajni imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice. Ob nedeljah in dela prostih dneh bodo zaprte vse prodajalne, razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Na določilo o delovnem času živilskih trgovin se je odzval Sindikat delavcev trgovine Slovenije. Medtem ko sindikat podpira zaprtje prodajaln ob nedeljah in časovna obdobja za ranljive, pa ostro nasprotuje določenemu minimalnemu odpiralnemu času. Napovedal je, da bo, če določilo ostane v veljavi, članstvo pozval k stavki. Ob tem je sindikat gospodarskega ministra pozval k vključitvi v pogovore. "Poznamo situacijo na terenu in pripravljeni smo na konstruktiven dialog," pravijo v sindikatu.

Kako se karantena opazi v Ljubljani?

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je v četrtek zvečer za TV Slovenija sicer dejal, da se bo o delovnem času prodajaln pogovoril s predstavniki Trgovinske zbornice Slovenije in trgovskih podjetij. Če se bo izkazalo, da je mogoče namen vladne uredbe – manj možnosti za stike v trgovinah za preprečitev okužbe – zagotoviti v krajšem delovnem času, bo vlada odreagirala danes na dopisni seji.

V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zahtevajo, da prodajalne ne bi bile odprte do 20. ure, kot zahteva odlok, ampak največ do 18. ure. Če ne bo sprememb, bodo člane pozvali k stavki. Foto: BoBo
V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije zahtevajo, da prodajalne ne bi bile odprte do 20. ure, kot zahteva odlok, ampak največ do 18. ure. Če ne bo sprememb, bodo člane pozvali k stavki. Foto: BoBo

Nastanitev zaposlenih v kritični infrastrukturi

Prostore zavodov s področja vzgoje in izobraževanja ter univerz in samostojnih visokošolskih zavodov bo na podlagi odredbe poveljnika civilne zaščite mogoče porabiti za nastanitev zaposlenih v sektorjih kritične infrastrukture ali na področju nacionalne varnosti, če bo šlo za ukrepe v povezavi z zajezitvijo in obvladovanjem epidemije novega koronavirusa.

Omejitve zaradi koronavirusa so od polnoči še strožje