Države omejuje vstop iz Združenega kraljestva. Foto: Reuters
Države omejuje vstop iz Združenega kraljestva. Foto: Reuters

Ameriška vlada je sicer še v torek sporočila letalskim prevoznikom, da ne načrtuje zahtev za teste od potnikov iz Združenega kraljestva. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) pa je v četrtek sporočil, da morajo potniki iz te države predložiti negativen izvid PCR- ali antigenskega testa.

Zaskrbljenost povzroča novi sev koronavirusa, ki se je pojavil v Združenem kraljestvu, in ki bi bil lahko do 70 odstotkov nalezljivejši kot prejšnje različice novega koronavirusa.

Potniki bodo morali tako letalskemu prevozniku pokazati pisni dokument laboratorija, kjer so opravili test, prevoznik pa bo moral pred vkrcanjem na letalo vsem potnikom potrditi negativni izvid testa. Če se potniki ne bodo želeli testirati, jim mora prevozniki preprečiti vkrcanje na letalo.

Kitajska bo ustavila polete

Medtem bo Kitajska za nedoločen čas ustavila neposredne polete iz Združenega kraljestva. Z zunanjega ministrstva so sporočili, da bodo podrobno spremljali razvoj in ukrepe prilagajali razmeram. Trenutno je med celinsko Kitajsko in Združenim kraljestvom osem poletov vsak teden.

Kitajska je zaradi porasta števila okužb z novim koronavirusom že prejšnji mesec prepovedala vstop iz Združenega kraljestva ljudem, ki niso kitajski državljani, tudi tistim z veljavnimi vizumi in dovoljenji za prebivanje.

Cepljenje v Kostariki. Foto: Reuters
Cepljenje v Kostariki. Foto: Reuters

Začetek cepljenja v Latinski Ameriki

V več latinskoameriških državah so medtem začeli množično cepiti. Prvi odmerek v Latinski Ameriki je v četrtek prejela 59-letna mehiška medicinska sestra María Irene Ramírez, 59. Mehika je namreč prejela pošiljko 3000 odmerkov cepiva Pfizerja in BioNTecha, poroča BBC. Država je sicer kupila 34 milijonov odmerkov cepiva.

Mehiška vlada načrtuje cepljenje vseh zdravstvenih delavcev, ki se bojujejo proti pandemiji, do konca marca 2021. Država ima eno največjih smrtnosti bolnikov s covidom-19 na svetu, za ZDA, Brazilijo in Indijo. Do zdaj so potrdili več kot 1,3 milijona okužb, umrlo pa je najmanj 121.000 ljudi, kažejo podatki ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa.

V četrtek so začeli cepiti tudi v Čilu in Kostariki.

V Argentini so se odločili za rusko cepivo Sputnik V. V četrtek so že prejeli prvih 300.000 odmerkov. Cepiti bodo začeli v naslednjih dneh. Do zdaj so v državi potrdili več kot 1,5 milijona okužb, umrlo je več kot 42.000 ljudi.

Kanada: Prišli odmerki cepiva Moderne

Kanadska vlada je sporočila, da so v državo prispeli prvi odmerki cepiva proti covidu-19 proizvajalca Moderne. Kanada je to cepivo odobrila v sredo, do konca leta pa pričakujejo 168.000 odmerkov.

V tej državi so doslej potrdili 528.354 primerov okužbe. Umrlo je 14.597 ljudi s covidom-19.

Japonsko ministrstvo za zdravje je sporočilo, da bodo imeli prednost pri cepljenju starejši od 65 let. Prednost bodo imeli med drugim tudi ljudje s kroničnimi boleznimi srca, dihal in ledvic.

Južna Koreja z največ novimi okužbami

Iz Južne Koreje poročajo o največjem dnevnem porastu okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so jih potrdili 1241, od tega 70 odstotkov v glavnem mestu Seulu, kjer živi polovica od 52 milijonov prebivalcev države.

Južna Koreja velja za vzor v boju proti novemu koronavirusu, saj je v prvem valu epidemijo hitro zajezila z obsežnim testiranjem in sledenjem stikov, medtem ko prebivalci vladnim priporočilom sledijo.

Se pa država težje spopada s sedanjim drugim valom. Ta teden so uvedli strožje ukrepe. Druži se lahko največ pet ljudi, turistični kraji, narodni parki in smučišča so zaprti, maše potekajo večinoma po spletu ali pa z zelo malo ljudmi v cerkvah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Oblasti so danes prebivalcem svetovali, naj odpovejo vsa srečanja, tudi s člani družine.
V državi so razširili testiranje na okužbo. Na območju Seula je testiranje brezplačno, izvajali pa ga bodo do 3. januarja. Samo v četrtek so opravili 118.000 testov.

Skupno so doslej v državi potrdili 54.770 okužb, umrlo pa je 773 bolnikov s covidom-19.