Foto: EPA
Foto: EPA

Trenutno lahko v ZDA potujejo le državljani, imetniki dovoljenja za delo in bivanje in tisti s posebnim dovoljenjem.

Ameriška vrata se bodo odprla za vse cepljene potnike in tudi za tiste, ki so del kliničnih testiranj za cepiva, ki še niso potrjena za uporabo v Združenem kraljestvu, to je približno 40.000 ljudi, poročata CNN in Financial Times.

Na avstrijska smučišča le s PCT-pogojem

Prepoved potovanj je pred 18 meseci uvedel prejšnji predsednik ZDA Donald Trump, predsednik Joe Biden pa je kljub velikemu pritisku ameriške turistične in potovalne industrije še ni odpravil.

Najava prihaja v času napetih odnosov z evropskimi zavezniki, predvsem Francijo, potem ko so ZDA sklenile novo varnostno zavezništvo z Združenim kraljestvom in Avstralijo (AUKUS) v indijsko-pacifiški regiji.

Evropska komisija: Na ta korak smo čakali dolgo

Evropska komisija je pozdravila odločitev EU-ja glede delne odprave potovalnih omejitev. "Korak, na katerega so dolgo čakali ločene družine in prijatelji, dobre novice za poslovanje. Še naprej bomo delovali v smeri varnih potovanj," so tvitnili pri komisiji.

Ameriške načrte je kot pozitiven razvoj za poslovanje in odnose med ZDA in EU-jem označil tudi nemški podkancler Olaf Scholz.

Britanski premier Boris Johnson pa je tvitnil, da načrt predstavlja odlično spodbudo za poslovanje in trgovanje. Po njegovem mnenju je tudi odlično, da bodo lahko znova združeni svojci in prijatelji z obeh strani Atlantskega oceana.

Potovanja med ZDA in Evropo