Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pretekli teden je zdravstveni inšpektorat skupaj z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3740 nadzorov, povezanih z ukrepi za obvladovanje epidemije covida-19. Izrekli so 34 prekrškovnih sankcij, 335 opozoril po zakonu o prekrških in 126 upravnih ukrepov.

Od tega je zdravstveni inšpektorat opravil 1047 nadzorov, izrekel pa devet prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških, 70 opozoril in 10 upravnih ukrepov

"Prioriteta zdravstvenega inšpektorata ostaja cepljenje proti covidu-19. Od 20. do 22. januarja se je začel inšpekcijski nadzor na dodatnih 52 cepilnih mestih. Inšpektorat je zbiral podatke o številu zaprošenih odmerkov, o številu prejetih odmerkov cepiva, o številu izvedenih cepljenj, o strukturi cepljenih oseb in vnosu cepljenih oseb v elektronski register cepljenih oseb in o nezaželenih učinkih po cepljenju. Pri 51 je potekalo cepljenje v skladu z nacionalno strategijo, zdravstveni dom Nova Gorica pa je cepil osebe, ki niso bile del nacionalne strategije," je na vladni novinarski konferenci povedala Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Pri cepljenju v ZD Nova Gorica je po njenem pojasnilu šlo za cepljenje prijateljev in sorodnikov.

"Izdana je bila ureditvena odločba, s katero se naloži takojšnja odprava nepravilnosti. Globa ni bila izrečena, ker je namen nadzorov, da dosežemo čimprejšnjo skladnost, da bo čim več ljudi ustrezno cepljenih v skladu z nacionalno strategijo," je dodala.

Kot so sporočili iz Zdravstvenega doma Nova Gorica, je bilo pri njih skupaj cepljenih 857 oseb, od tega s petimi dozami 795 oseb in s šesto dozo 62 oseb. Poleg oseb, določene s strategijo, so cepili tudi pet zunanjih oseb s šesto dozo, ki bi jo, zaradi pretečenega roka ter pozne ure zaključka cepljenja, morali zavreči. Menijo, da so s cepljenjem oseb, ki so se lahko odzvale v tako kratkem roku, ravnali gospodarno, saj bi sicer cepivo propadlo.

Do 30. decembra, ko je veljalo pravilo petih odmerkov cepiva iz posamezne viale, so cepilna mesta po navedbah Potze različno izkoriščala šesti odmerek.

"Nekateri so poročali o težavah pri pridobivanju posameznih odmerkov, zato prejetega cepiva niso v celoti uporabili. Od 31. decembra je dovoljen šesti odmerek, zato se je povečal odstotek uporabe šestih odmerkov iz posamezne viale cepiva. Izdanih je bilo sedem ureditvenih odločb, in sicer v treh splošnih bolnišnicah (Nova Gorica, Novo mesto in Jesenice) ter v štirih zdravstvenih domovih (Nova Gorica, Domžale, Velenje, Grosuplje)," je naštela.

Inšpektorji obiskali smučišča

Inšpektorji so pretekli teden v gostinstvu izvedli 149 nadzorov, izrečenih je bilo pet prekrškov in devet opozoril. Pri drugih storitvah je bilo 387 nadzorov, izrečeni so bili štirje prekrški, 22 opozoril in dve upravni odločbi o prepovedi opravljanja dejavnosti.

Na zunanjih javnih površinah so inšpektorji izvedli 316 nadzorov in izrekli 30 opozoril. V večstanovanjskih stavbah je bilo 195 nadzorov in izrečenih 16 opozoril.

V soboto in nedeljo so zdravstveni inšpektorji na sedmih smučiščih, poleg preverjanja higienskih priporočil NIJZ-ja, preverjali, kako poteka uporaba žičnic in smučarskih prog izključno za tiste, ki predložijo negativni test na covid-19. Hitro testiranje je bilo zagotovljeno na treh smučiščih, na Kopah ter na Mariborskem in Ruškem Pohorju.

Zdravstveni inšpektorat pa je bil tudi obveščen, da ob ponovnem odprtju šol in vrtcev prihaja do druženj staršev in skrbnikov otrok.

"Potreba po druženju in izmenjavi informacij po dolgotrajni odsotnosti je razumljiva, vendar zbiranja ne dopuščajo," je še opozorila predstavnica zdravstvenega inšpektorata.

Protestniki so izrazili solidarnost. Foto: BoBo
Protestniki so izrazili solidarnost. Foto: BoBo

Največ kršitev na račun protesta proti rušenju Roga

Policisti so v zadnjem tednu opravili še 15.573 nadzorov na različnih krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. Dnevno povprečje preteklega tedna je bilo 2250 nadzorov. Nekatere nadzore so opravili na podlagi 73 prejetih prijav o domnevni kršitvi odlokov s strani občanov. Ob tem so izrekli 1315 ukrepov, od tega 757 opozoril, izdali pa so 521 plačilnih nalogov in hitrih postopkov.

"V večini primerov gre za kršitve odloka o pogojih prehajanja meja, omejitve gibanja, omejitve združevanja v nočnem času, nošenja mask ali pa prehajanje občin v statističnih regijah. V 26 primerih so izvedli prekrškovni postopek zaradi kršitve 22. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru, to je neupoštevanje zakonitega ukrepanja policista, o 11 kršitvah pa so obvestili zdravstveni inšpektorat, saj je šlo za kršitev izven policijske pristojnosti," je pojasnil namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak.

Na območju Ljubljane se je veliko kršitev nanašalo na udeležence neprijavljenega protestnega shoda proti rušenju tovarniških stavb Roga, ki je potekal 22. januarja. Največ ukrepov (448) je bilo izdanih na območju Policijske uprave Ljubljana, sledila pa je Policijska uprava Celje s 322 ukrepi, od tega je bilo 253 opozoril. Sledili sta Policijski upravi Novo mesto s 154 ukrepi in Koper s 136.